Megértő magyar szó – telefononElindult a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, melyet a Szövetség a Közös Célokért társulás működtet. A kezdeményezést szakmai kérdésekben segítő szakértők a minap a komáromi Csemadok-házban fogadták a sajtó képviselőit.

lekisegely

Buza Domonkos, a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége szakmai alelnöke elmondta, akinek krízishelyzetben, kétségbeesésében kívülálló személy segítségére van szüksége, és felhívja a 0918-500-333 vagy 0904-500-338 éjjel-nappal hívható, nem emelt díjas telefonszámok valamelyikét, magyarul fogadják hívását Magyarországon, kivéve csütörtököt, amikor Beregszászon, Kárpátalján, az ottani szakemberek veszik a telefont.

Bauer Edit szakpolitikus szerint fontos lépésnek vagyunk tanúi, hiszen Szlovákiában nem írja elő a törvény a lelki elsősegély telefonszolgálatot. „Annak ellenére, hogy vannak segélyhívószámok, nem jutnak el a köztudatba. És nem lehet ezeken magyarul beszélni” – tette hozzá a közgazdász-szociológus.

Felvidéki Lelki Elsősegély TelefonszolgálatSzakértők az asztalnál. Bauer Edit, Pogány Erzsébet, Buza Domonkos, Puss Sándor, Németh Gabriella valamint Hideghéthy Andrea koordinátor

Hideghéthy Andrea, a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat tevékenységének koordinátora elmondta, helyi tarifában lehet hívni a két telefonszámot. Hamarosan munkatársakat toboroznak majd a Felvidéki Ügyelői Csoportba, akik megfelelő képzés után kapcsolódhatnak a szövetség munkájába. „Nemsokára megjelennek a felhívások, és jelentkezhetnek az érdeklődők” – tudatta a Szövetség a Közös Célokért Társulás munkatársa.

Bárány János
Fotó: Szalai Erika

Top