Bővült a kamerarendszer Komáromban

Idén 52 ezer euróból fejlesztették és bővítették a városi rendőrség kamerarendszerét. Az adatátvitel gyorsult és stabillá vált, továbbá négy új kamerát is felszereltek a vasútállomás gyalogos aluljárójánál. Jövőre jó eséllyel folytatódik a rendszer bővítése.

Idén tavasszal hagyták jóvá a képviselők, hogy a város saját forrásból, 52 ezer euróból fejlessze a kamerarendszert. Azóta meg is valósult a beruházás, melynek keretében immár minden kamera kábeles adatátvitellel működik. Eddig ugyanis több olyan volt, amely WiFi-n keresztül továbbította a felvételeket a városi rendőrség központjába – ez gyenge minőségű volt, megbízhatatlanul működött.

Négy új kamera a vasútállomásnál

Négy új kamerát is felszereltek, mindegyiket a vasútállomás alatti gyalogjárónál és környékén. Ez már csak azért is indokolt volt, mert két és fél évvel ezelőtt ezen a környéken garázdálkodott egy 14-15 éves lányokból álló „banda“, amely gyerekeket bántalmazott, idősebb járókelőket, hajléktalanokat zaklatott – egyes „hőstetteikről“ videót készítettek, komoly indulatokat kiváltva a komáromiakból.

Jelenleg 32 kamerából áll a komáromi rendszer, nagy többségük statikus vagy mozgó utcai kamera (utóbbiak irányíthatók a központból), néhány fotócsapdával és beltéri kamerával kiegészülve. A városi rendőrség épületében napi 24 órában követi a kamerák felvételeit a rendőrség 5 civil munkatársa, akik védett műhely keretében dolgoznak. Komáromban egyébként a 90-es évek végén kerültek ki az első köztéri kamerák, akkor 6 darabot szereltek fel.

Heti 2-3 alkalommal segítenek

Ujj Ernő városi rendőrparancsnok-helyettes kérdésünkre elmondta, az elmúlt időszakban heti 2-3 alkalommal voltak segítségükre a kamerák felvételei. Ezeknek köszönhetően kisebb szabálysértéseket, rongálásokat, garázdaságot derítettek fel – vagy akadályoztak meg –, de jó néhány illegális szemetelőt is sikerült lefülelniük. Amennyiben élő adásban észlelnek valamilyen szabálysértést, azonnal jelzik ezt a járőrszolgálatban lévő rendőröknek, akik gyorsan közbeléphetnek. Más esetben visszanézik a felvételeket, illetve olyan is előfordul, hogy az állami rendőrség munkáját segítik így – például bűncselekmények felderítésében.

Rámutatott, a komáromi városi kamerahálózat természetesen minden személyes adatokkal kapcsolatos előírás betartása mellett működik, csakis olyan felvételek és adatok kerülnek tárolásra, amelyek valamilyen törvénysértéssel kapcsolatosak – a többi adatot az előírt időtartamon belül törlik. Tehát a GDPR adatvédelemmel kapcsolatos szabályok nem sérülnek.

Mint megtudtuk, bár a közelmúltban két fővel bővült a rendőrség állománya, még most is alacsonyabb a tervezettnél, ezért továbbra is toboroznak járőr munkakörbe.

A kamerarendszert a közeljövőben tovább fejlesztenék, a városi rendőrség már elő is készítetett egy pályázatot, amellyel 40 ezer eurónyi támogatást céloznak meg.

(csá)

Rendőrökkel és kamerákkal is erősítenének

Top