Biztonságosabbá válik a Komárom-Gúta útszakasz

Július első felében kezdődik a Komáromot Gútával összekötő másodrendű közút burkolat-felújítása, ami részleges útlezárásokkal jár majd. Az Érsek-újvár-Gúta, valamint a Gúta-Vágsellye közti utak felújítására pedig hamarosan kiírják a közbeszerzést, a kivitelezés 2023-ban várható.

Évek óta visszatérő téma a rossz állapotban lévő, keskeny, a Monostori híd megnyitása óta fokozott teherforgalomnak kitett, balesetveszélyes Komárom-Gúta közti útszakasz felújításának kérdése. Az út Nyitra megyéhez tartozik, így felújítása is a megye feladata. Lapunkban is megírtuk már, hogy a megye sikeres volt a beruházási és területfejlesztési minisztérium Integrált Regionális Operatív Programján (IROP) keresztül meghirdetett Európai Régiófejlesztési Alap (ERDF) pályázatán, és nyert 3,8 millió euró támogatást. A kivitelezőre kiírt közbeszerzést a Metrostav DS társaság nyerte, 3,2 millió eurós ajánlatával. A közbeszerzés lebonyolítása óta azonban nagymértékben megnövekedtek az építkezési költségek, ezért a kivitelező kérésére a megye további 600 ezer euróval járul hozzá a költségekhez.

„Alá van írva a szerződés Nyitra megye és a kivitelező, Metrostav DS társaság között, eszerint július első felében kell megkezdeni a kivitelezést. Jelenleg folyik az egyeztetés a komáromi közlekedésrendészettel az ideiglenes közúti táblák elhelyezéséről, amint ez megtörténik, indulhatnak a munkálatok – mondta lapunknak Horváth Árpád, Gúta polgármestere, megyei képviselő. – Fontos hangsúlyozni, hogy részleges útlezárások, korlátozások várhatók, de teljes útlezárásra nem kell számítani.” A pályázat év végével zárul, ezért addigra mindenképpen el kell készülnie a felújításnak.

A most megújuló útszakasz hossza közel 23 kilométer, és Komáromban a Mezőgazdasági iskola utcájától, Gadócon át egészen a Kis-Dunán átívelő gútai vashídig terjed; a felújítás négy szakaszban történik. Az uniós forrásból támogatott projekt azonban nem csupán útfelújításról szól, hanem a közlekedésbiztonság növeléséről. Azaz az útburkolat-cserén kívül – amelyet az EU-s szabványnak megfelelően végeznek, és acélsodronyt iktatnak a két burkolatréteg közé, ezzel megelőzve, ill. késleltetve vályúk kialakulását – kiszélesítik és megerősítik az útpadkákat, új szalagkorlátokat és kilométerköveket helyeznek ki, a gyalogosátkelőket pedig megvilágítják. Sajnos két szakasz, a lohóti hídnál lévő útszűkület és Keszegfalva kataszterében a töltésen futó, mintegy 500 m-es szakasz kiszélesítése nem része a projektnek. „Ennek oka a rendezetlen tulajdonviszony, és mivel nagyrészt uniós támogatásból valósul meg a beruházás, nem szerettük volna, hogy emiatt a két rész miatt visszadobják az egész pályázatot. Így inkább ki lettek abból vonva, és egy külön projekt keretében próbálunk majd megoldást találni a problémára” – magyarázta Horváth Árpád.

További jó hír, hogy az IROP irányító hatósága a vártnál korábban jóváhagyta a támogatást az Érsekújvár-Gúta, valamint a Gúta-Vágsellye közötti másodrendű megyei utak teljes burkolat-felújítására. Az előbbi szakasz 3,4 millió, utóbbi 1,2 millió euróból újulhat meg. Hamarosan indul a közbeszerzési eljárás a kivitelező kiválasztására, a megvalósítás pedig 2023-ban várható. A felsorolt beruházások a Szövetség Nyitra Megyei képviselőcsoportjának kezdeményezésére valósulhatnak meg.

(vkm)

Top