Bajcson tovább folytatódik a falufejlesztés

Mivel a község az esztergomi hercegprímás birtokai közé tartozott, Szlovákiában talán az egyetlen település, amely kataszterének 85 százaléka az egyházhoz tartozik, így a képviselő-testület együttműködése már távolról sem elég a sikerhez. Talpon kellett maradni és kitörési pontokat kellett keresni, hogy a Zsitva bal partján fekvő község is elindulhasson a fejlődés útján.

Bajcs község

A község vezetése az elmúlt választási időszakban is sokat tett a faluért. Így Haraszton sikerült a volt vendéglőt átépíteni kulturális helyiséggé, autóbuszmegállót kapott Farkas, megoldották a közvilágítást Elletőn. A Párkányba vezető főút mellett 22-es bérlakást építettek, felújították a községi hivatalt, befejeződött a helyi óvoda és alapiskola tetőszerkezetének lefedése. A temető új kerítést kapott és felújították a Nagy Keresztet. A Margaréta Idősek Otthonában a fűtést és a szociális helyiségeket is felújították. Megkezdődött a kultúrház és a futballpályán lévő szociális helyiségek és a mellette lévő híd felújítása. A biztonságos áramszolgáltatás biztosítása érdekében új trafóállomást is sikerült üzembe helyezni. A lakosságnak nyújtott szolgáltatások bővítése céljából új szippantóautót és traktort is vásárolt a község.

Az elmúlt évek sikeres eredményeinek fényében Virág Ottó polgármestert arról kérdeztük, milyen tervekkel indul a 2015-ös évnek és a következő választási időszakra?

„A futballpályán lévő szociális helyiségben helyet kapott egy szolgálati lakás a gondnok részére, ezenkívül szeretnénk 2 bérlakást is kialakítani ott. Ebben az évben remélem sikerül befejezni a kultúrház felújítását úgy, hogy működtetni tudjuk. Haraszton kisigényű szociális lakásokat szeretnénk építeni. A vasútállomástól induló öreg utcában szeretnénk a járdát felújítani. Mindenképpen szükséges lesz a halottasház elé egy új tetőszerkezetet felépíteni. Az óvodában és az iskolában kicseréljük az ablakokat. Tovább folytatódik az egyéni magánépítkezés további szakasza az Ógyallára vezető főút mellett. A 22-es bérlakások mellett játszóteret építünk. Szeretnénk befejezni a futballpálya felújítását, a lelátó és parkolóhelyek létrehozásával. Szükség lesz a válogatott szemétgyűjtés bebiztosítására is. A parkokban, utcákban, közterületeken több szemétkosár kihelyezését tervezzük. Gondozói szolgálat létrehozása is tervünkben szerepel. A lehetőségeinkhez mérten több EU-s pályázatot szeretnénk benyújtani a helyi fejlesztési programok megvalósítása érdekében. Támogatjuk a sportot és a kultúrát, megszervezzük a falunapi ünnepséget, több figyelmet szentelünk az idős polgárainknak, megünnepeljük az Idősek Napját, felköszöntjük a jubilánsokat és az újszülötteket. Programom nem csupán egyéni elképzelés, hanem csapatmunka eredménye, hiszen a megvalósítás a testület szándékán és munkáján is fog múlni. Bajcs jövője érdekében össze kell fogni mindenkinek, akinek kicsit is számít ez a falu” – zárta nyilatkozatát a polgármester.

(miriák) KH felvétele

Top