Az MKP-ban fejek hullottak, a Hídban nem

KOMÁROM. Átrendeződnek az erőviszonyok a Magyar Közösség Pártjának (MKP) komáromi alapszervezetében, miután az MKP-Híd koalíció sikertelenül szerepelt a helyhatósági választásokon. Lemondott a teljes helyi elnökség, élen Czíria Attilával. Ezzel szemben a Híd párt soraiban nincsenek személyi következményei a komáromi kudarcnak, Bastrnák Tibort ismét megyei elnöknek választották.

Mint arról beszámoltunk, Czíria Attila az MKP és a Híd közös polgármester-jelötjeként több mint 3 ezer szavazatot gyűjtve csak a második helyen futott be a polgármester-választáson. Stubendek László, aki az MKP alelnökeként nem értett egyet Czíria Attila jelölésével, s a Híddal kötendő koalícióval, függetlenként indult a választáson és 800 szavazattal előzte meg.

Czíria Attila a választási eredmények napvilágra kerülése után bejelentette, lemond az MKP komáromi szervezetének éléről. „Vasárnap higgadtan mérlegeltem a kialakult helyzetet, s megléptem azt, amit ilyen esetben szükséges. Vállalom a politikai felelősséget… Azért álltam az MKP és a Híd összefogása mellé, mert úgy érzékeltem, Komárom lakosságának többsége a két párt viszályának megszüntetését kívánja. Úgy gondoltam, hogy összefogás nélkül nem lehet kimozdítani Komáromot a holtpontról. Nem számítottam arra, hogy pont az együttműködés eredményez majd ilyen nagy ellenállást“ – nyilatkozta lapunknak a helyi MKP éléről lemondott Czíria Attila, hozzátéve, továbbra is a párt tagja marad. Azt ugyanakkor leszögezte, nem indul újra a komáromi elnöki posztért.

Szerdán a komáromi MKP teljes elnöksége bejelentette lemondását, azonban erre hivatalosan csak a december 8-án sorra kerülő tisztújító taggyűlésen kerül majd sor. Ekkor kerül megválasztásra az új elnökség is, amely a jövőben kijelölheti az MKP komáromi alapszervezetének új irányát – tudtuk meg Kolek Zsolt alelnöktől, aki Czíria Attila távozása után ideiglenesen vezeti a helyi MKP-t. Megjegyezte, a felfüggesztett tagságú Stubendek Lászlótól egyelőre nem érkezett olyan jelzés, hogy szeretne újra aktívan politizálni a pártban. Egyes régiós MKP-tagok irányából hallatszódnak olyan hangok is, hogy Petheő Attilának távoznia kellene a járási pártszervezet éléről is.

Nincsenek személyi felelősök a Hídban

Úgy tűnik, a Híd párt nem a saját soraiban látja a komáromi választási kudarc okát, mivel közvetlenül a választások után megerősítették tisztségében Bastrnák Tibort, a megyei pártszervezet elnökét. Bastrnák a Híd-MKP koalíció képviselőjelöltként indult, s körzetében a 9. helyen végezve képviselői mandátumot szerzett.

„Hittünk az összefogásban, de ki kell mondanunk, hogy megbukott. A komáromiak azt mondták, nem kívánják az együttműködést a két párt között. Ha a testületre nézünk, azt is mondták, hogy szeretnék, ha függetlenek irányítanák a várost. Ez bizonyos szempontból kényelmes helyzet a pártoknak, most már a függetleneké a felelősség a város jövőjét illetően“ – értékelte a választási eredményeket Bastrnák Tibor, aki egyúttal a komáromi Híd-klub vezetője is. Felvetésünkre, hogy az MKP-hoz hasonlóan lesznek-e személyi felelősei a komáromi kudarcnak, azt felelte, a Hídnál annyiban más a helyzet, hogy a párt ellenében nem indultak függetlenként Híd-tagok, s a párt „arányaiban nem ért el rosszabb eredményt, mint 4 éve“. Hozzáfűzte ugyanakkor, a komáromi Híd-klubban megvitatják az eredményeket, s nem bánná, ha helyi szinten nemcsak az ő vállán lenne felelősség.

A jövőről szólva elmondta, bízik abban, hogy az Össszefogás 9 képviselője a testületben is egységesen lép majd fel, hiszen továbra is érvényes a koalíciós szerződés. „Minden ésszerű, a hosszútávú fejlődést segítő megoldást támogatunk majd.“

(csá)


berenyi1Berényi: több hibát is elkövettünk

Villáminterjú Berényi Józseffel, az MKP elnökével.

Miként értékeli a választások komáromi eredményét?

Komáromban a nemzetiségi arányból kiindulva, felelősen álltunk a jelöltállítás kérdéséhez. Fő szempontunk az volt, hogy a városnak magyar polgármestere legyen.

A kampány során hatékonyabban el kellett volna magyarázni választóinknak, hogy a nemzetiségi arányok és a város nehéz helyzete miatt kötöttünk szerződést a Híddal. Ha az MKP-s polgármesterjelölt és képviselők, nem elhallgatva a Híddal kötött megegyezést, de önállóan, az MKP logójával és a nemzeti trikolórral kampányolnak, akkor más eredmény születik. Jelöltjeink a pártkötődést háttérbe szorítva olyan hangulatot teremtettek, amely a független jelöltek megerősödését eredményezte. További hibának tartom, hogy Czíria Attila megválasztása esetén nem utasította el egyértelműen Bastrnák Tibor alpolgármesteri kinevezését, akinek a választók már 2010-ben sem szavaztak bizalmat. Ezek voltak a fő hibáink. Végül Komáromnak magyar polgármestere lett, ami viszont jó.

Mi vár az MKP komáromi szervezetére? Mi lesz Stubendek Lászlóval?

Az MKP komáromi alapszervezetére tisztújítás vár. Czíria Attila bejelentette, nem indul vezető tisztségért. Ezt korrekt, az eredmények tükrében szükséges lépésnek tartom. A komáromi választók jóvoltából Stubendek László lett a város polgármestere. Alapszabályunk értelmében a választások idejére felfüggesztett tagsági viszony minden jelölt esetében automatikusan visszaáll, ha sikeresen szerepelt a választásokon. Természetesen ezzel az illető személynek, esetünkben Stubendek Lászlónak is egyet kell értenie. Munkájához ezúton is sok sikert kívánok.

*

bugar1Bugár: a komáromi együttműködés megbukott

Villáminterjú Bugár Bélval, a Híd országos elnökével.

Hogyan értékeli a komáromi MKP-Híd összefogás eredményét?

Sajnos beigazolódott a korábbi felvetésünk, hogy ha folyamatosan zajlik a szemétkedés és árulózás, akkor az emberek nem hiszik el, hogy őszinte az összefogás. A komáromi MKP-Híd együttműködésről elmondhatjuk, hogy megbukott. Sok helyen azt tapasztaljuk, hogy az együttműködések során a Híd szavazóknak nem jelent gondot, hogy MKP-sra szavazzanak, azonban fordítva ez nem működik. Ez a fejlemény egy negatív tapasztalat, amit a 2016-os választásokat megelőzően is figyelembe kell vennünk.

A választások után pár nappal tisztújításra került sor a Hídban, újra Bastrnák Tibort jelölték és választották meg kerületi elnöknek. Ez azt jelenti, hogy elégedettek a munkájával?

Nem tapasztaltunk olyat, hogy Bastrnák Tibor kilógott volna a kampányból, ne dolgozott volna a céljaikért vagy esetleg ne tartotta volna magát az egyezségekhez. Ebből adódóan nem gondoltuk, hogy másnak kell kerülnie a megyei vezetői posztra.

(kb)

Top