A tanyi kultúrház újra a régi fényében ragyog

A helyi kultúrház a régi időkben az egyik legnépszerűbb kulturális hely volt a környéken. Számtalan esemény, bál, és ki tudja mennyi évzáró, lakodalom és egyéb rendezvény színhelyéül szolgált. Most úgy tűnik, rövid időn belül ismét a régi fényében tündökölhet.
tany kultura
Tudvalevő, hogy hosszú ideje kihasználatlan állapotban hirdette „régi méltóságát“ a forgalmas főút mentén, míg májusban komoly lépéseket tettek a megmentése érdekében. A helyi önkormányzat nem nézte tétlenül a kultúrház amortizációját, és az elhatározások után tettek mezejére léptek. Ennek egyik pontjaként eltávolították a kultúrotthon mellett levő veszélyesnek nyilvánított magas fákat, majd ezt követően elindult egy folyamat, melynek első állomásaként az épület tetőrészét cserélték le. Tudni kell azt, hogy a tanyiak is megmozdultak a kedvenc kultúrházuk érdekében, ezért téglajegyeket vásároltak, hogy így járuljanak hozzá az épület felújításához. A nyár folyamán a nyílászárók cseréje is lezajlott, melynek anyagi vonzatát a hét fős képviselőtestület tagjaiból hatan támogatták, lemondva tiszteletbeli bérükről. A kultúrház belső munkálatainál használatos faburkolat felszerelését, és a hozzávaló díszleceket Nagy Aladár ajándékozta a falunak, valamint a söntés felé vezető dupla ajtót is. Az ajtók jelentős részét, a felső csempéket a helyi lakosok téglajegyei, valamint  közvetlen hozzájárulásaik biztosították. A karnisok, a függönyök a községi hivatal segítségével kerültek a helyükre, míg az illemhely falicsempéi, a mosdók a PG Trade Kft. segítségével lettek felújítva. Természetesen a polgármester is kivette a részét a kultúrház szebbé tételéből, a bejárati ajtó, az öltöző ajtó és a padlásfeljáró ajtó megvásárlásával.

tany kultura 2
Azonban a polgármester elmondta, még csak az út elején járnak. Tévedés ne essék, természetesen örül a felújításnak, de azért van itt még tennivaló, és már sorolja is: a továbbiakban a talaj teljes cseréje vár az  épületre, a színpadrész is megérett már a felújításra, azonkívül a villany- és a fűtésrendszer is elavult. De öröm az, hogy már sikerült elérni:  különböző rendezvényeknek adhat otthont a falu kultúrháza, ahhoz képest, milyen állapotban volt pár évvel ezelőtt.

tany kultura 3
Pint Sándor

Top