A Föld napján tartották az alapkőletételt

Gúta. A tényleges munkálatok ugyan már néhány hete megkezdődtek, de a csatornahálózat bővítését és egy új tisztítóállomás építését magába foglaló beruházás ünnepélyes alapkőletételét jelképesen április 22-éhez, a Föld napjához időzítették. A beruházás ugyanis komoly előrelépést jelent a csallóközi vízkészlet megóvása irányába.

Évtizedek óta várt beruházásról van szó, ugyanis mostanáig a háztartások mintegy harmadának volt csupán lehetősége csatlakozni a kanalizációhoz, és a meglévő szennyvíztisztító is csupán a mechanikai szennyeződéseket szűri. A projekt lezárultával gyakorlatilag az egész városban ki lesz építve a csatornahálózat és egy új, biológiai tisztítóállomás is elkészül.

Az alapkőletételen jelen volt Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter, Marek Illéš, a beruházó Nyugat-szlovákiai Vízügyi Társaság vezérigazgatója és Klein Otokár, a vízügyi társaság igazgatótanácsának elnöke, Érsekújvár polgármestere is. Marek Illéš rámutatott, hogy társaságuk első körben 2,3 millió euróból bővítette a meglévő tisztítóállomást, a mostani fejlesztésre pedig európai uniós források bevonásával, valamint a környezetvédelmi és építésügyi minisztériumok támogatásával 28,5 milliót fordítanak. Gútán tehát végre megoldódik a szennyvízelvezetés és tisztítás problémája, ugyanakkor Klein Otokár arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nyugat-szlovákiai Vízügyi Társasághoz tartoszó 512 település közül több mint 300 községben nincs csatornahálózat, 30 községben pedig még vezetékes ivóvíz sem. „A környezetvédelmi tárca prioritása, hogy Szlovákia minden lakosa hozzáférjen az ivóvíz- és csatornahálózathoz” – ezt már Tomáš Taraba mondta, hozzátéve, hogy korábban viszonylag kis összeget fordítottak ilyen jellegű beruházásokra, amin változtatni kíván, és mostantól elsősorban erre a célra fordítják majd az EU-s forrásokat.

A házigazda szerepében Halász Béla, Gúta polgármestere történelminek nevezte a pillanatot, és emlékeztetett arra, hogy a lakosok 33 éve várnak erre a fejlesztésre. Megemlítette, hogy néhány éve széleskörű összefogással sikerült megakadályozni a környezetvédelmi szempontból kockázatos, nagykapacitású sertésfarm létesítését a város határában. Most pedig egy komoly beruházás zajlik a környezet megóvása érdekében, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a jövő nemzedékre élhetőbb, tiszta zöld környezetet hagyományozzunk.

A beruházás befejezése legkésőbb 2025 végére várható.

(vkm)

Indul a csatornabővítés Gútán

Top