Zöldtetős egészségügyi központ Ógyallán

Optimális esetben tavasszal megkezdődhet a Komáromi út mentén lévő egészségügyi központ teljes körű felújítása. Sikeres pályázatoknak köszönhetően a kor elvárásainak megfelelő, integrált egészségügyi központ jön létre. Az épület ráadásul a régiónkban még kevésbé elterjedt, növényzettel bevont zöldtetőt kap.

A város tavaly lett sikeres az egészségügyi minisztérium pályázatán, és nyert 782 ezer eurót a jelenleg is egészségügyi központként működő épületegyüttes korszerűsítésére; a támogatás forrása az Európai Strukturális és Beruházási Alap. A beruházás tervezett összköltsége 823 ezer euró, tehát a városnak 5 százalék önrésszel kell hozzájárulnia a költségekhez. A benyújtott tervezet szerint az épületben a földszinten két általános és egy gyermekorvosi rendelő, továbbá egy-egy nőgyógyászati, fogorvosi, sebészeti, valamint rehabilitációs és fizioterápiás szakrendelő működik majd. Lesz benne röntgen, gyógytornáztatásra szolgáló terem, orvosi segédeszközök kölcsönzője, az emeleten pedig a gondozói szolgálat, valamint a szociális tanácsadó kap helyet. Az épületet akadálymentesítik, így a mozgáskorlátozottak számára is kényelmesen megközelíthetőek lesznek az egyes rendelők.

Látványterv

A fűtéskorszerűsítést ugyancsak pályázati forrásból oldja meg a város: a környezetvédelmi minisztériumnak a környezetminőség javítását célzó operatív programjához nyújtottak be pályázatot korszerű, geotermális energiát felhasználó fűtési rendszer kiépítésére. Ezen program keretében nemcsak az egészségügyi központ két épülete (a most felújításra váró épületen kívül a mellette álló, szintén egészségügyi célokat szolgáló épület), hanem a szlovák alapiskola fűtése is megújul. A beruházás nagysága összesen 515 ezer euró, ebből 490 ezer a pályázati forrás, 25 ezer euró pedig a város önrésze.

Szintén a környezetvédelmi minisztérium pályázatán, az esővíz jobb megtartására nyert Ógyalla 160 ezer eurót; az összeghez szintén 5 százalék önrészt, azaz mintegy 8500 eurót kell hozzátennie a város költségvetéséből. A pénzt zöldtető kialakítására fordítják. Ez a környezettudatos megoldás régiónkban még kevésbé elterjedt, inkább a nagyvárosokban, áruházközpontok tetejének befedésére használják. Előnye többek közt, hogy megtartja az esővizet, ezáltal csökken a csatornahálózat terhelése, kellemes mikroklímát alakít ki és energetikai szempontból is hatékony.

Jelenleg így néz ki az épületegyüttes

Peter Závodský polgármester lapunknak elmondta, folynak a közbeszerzések az egyes munkálatok elvégzésére, ha minden rendben zajlik, áprilisban kezdődhet az építkezés. A beruházás tervezett befejezése 2023 vége. Az épületben még működik néhány rendelő, ezek ideiglenesen a szomszédságba, az ún. kis poliklinikába költöznek. Tavaly ennek is rendbe tették a tetőzetét, új tetőburkolatot raktak, kicserélték az ereszcsatornákat, a villámhárítót, eltávolították az öreg kéményt; az összköltség 25 ezer euró volt, amit a város tartalékalapjából merítettek.

(vkm)

Top