Vízcsapos alkotás a körforgalomban

Komárom. Egy DN 150-es szakaszelzáró csapot és a belőle folyó vízsugarat jeleníti meg az a műalkotás, amelyet múlt kedden adtak át a Barátság utca és az E. B. Lukáč utca kereszteződésében kialakított körforgalom közepén. Többnyire eddig is komvakos körforgalomnak nevezték a komáromi vízművek székháza előtti területet, a vízcsapos installáció pedig csak ráerősít erre.

Ruman Patrik, a KOMVaK komáromi vízművek vezérigazgatója a műalkotás keddi leleplezésekor elmondta, egy, a vállalatukat és a gazdag komáromi ivóvízkészletet jelképező alkotást szerettek volna a körforgalomba. Végül Pavol Barkóci és Peter Getler komáromi építőművészek készítették el a műalkotást, a KOMVaK megrendelésére, a város közreműködésével. Megjegyezte, egyedi alkotásról van szó, amihez – tudomása szerint – csak három hasonló található a nagyvilágban. Igaz, ezekből víz is folyik, ám mivel anyagilag és műszakilag is jóval költségesebb lett volna egy ilyen elkészítése, a vízművek végül a kevésbé drága megoldást választotta – a stilizált vízsugár üveglaminátból készült, a szobor része.

Keszegh Béla polgármester rámutatott, az utóbbi időben több helyen épült ki körforgalom Komáromban, a város célja pedig az, hogy ezek szépen is nézzenek ki – a komvakos körforgalom egyébként idén júliusra készült el. Ő is kiemelte, Komárom fontos értéke az ivóvíz, miközben a körforgalom mellett található a komáromi vízművek székháza is. (cs)

Top