Visszavárják a diákokat BúcsonMivel az oktatási miniszter sem sorolta be a búcsi Magán Szakközépiskolát a tanügyi hálózatba, az intézményben nem indulhatott meg az oktatás. Az iskola azonban nem adja fel, legkésőbb a következő tanév kezdetéig – vagy akár hamarabb – szeretnék megszerezni a működéshez szükséges engedélyt.

A búcsi iskola 2012-től a dunaszerdahelyi Vásártéri Magán Szakközépiskola kihelyezett tagozataként kezdte meg működését. Az anyaintézmény és a búcsi iskola között viszont nem volt felhőtlen a viszony, és a felek a különválást kezdték szorgalmazni. Ez meg is történt, idén június 30-i hatállyal a minisztérium jóváhagyta a dunaszerdahelyi központi iskola kérvényét, mely szerint megszűnik a kihelyezett tagozat.

Ezzel szinte egyidőben viszont Nyitra Megye Önkormányzata nem engedélyezte, hogy a búcsi iskolát önálló tanintézményként besorolják az iskolai hálózatba. A megyei testület az elutasító döntést a Nyitrai Járási Hivatal tanügyi osztályának szakvéleménye alapján hozta meg, mely szerint a középiskolában nem megfelelőek a körülmények. Az iskola vezetése korábban már többször hangoztatta, szerintük a szakvélemény téves információkat tartalmaz, az abban foglaltakat nem is véleményezhették.

bucsisulika
Szeptember elején lapunk is beszámolt arról, hogy engedély hiányában a búcsi iskolában nem kezdődhetett meg a tanév. Szeptember 15-ig volt remény arra, hogy mégis elinduljon az oktatás, ám az oktatási miniszter nem adott kivételt az iskolának, így a búcsi diákoknak más tanintézményekben – Dunaszerdahelyen vagy Búcs környéki középiskolákban – kellett megkezdeniük idei tanulmányaikat. Sokan közülük egy évfolyamot vesztettek emiatt, mivel új helyükön nem számították be búcsi évüket – mondta Karkó Zoltán, a búcsi iskola volt igazgatója. Most azt kérik az illetékes tanügyi bizottságtól, hogy vegyék figyelembe a járási közegészségügyi hivatal korábbi jelentését, mely az iskolára nézve pozitív volt, s a megyei parlament ennek alapján hozzon döntést a búcsi Magán Szakközépiskola besorolásáról, vagyis működésének engedélyezéséről. Mint mondta, nyitottak arra, hogy új, helyszíni jelentés készüljön az iskola alkalmasságáról, s bíznak benne, erre minél hamarabb sor kerül. Az iskola nem adja fel, készen áll arra, hogy a jövőben önálló középiskolaként működjön, s legkésőbb jövő szeptemberben – vagy akár hamarabb – ismét megnyithassa kapuit.

(csá)

Top