Visszaválthatók a PET-palackok és italos dobozok

Januártól visszaváltható a műanyag palackok és pléhdobozok zöme, 15 centet kapunk darabjáért – ezt a betétdíjat ki is fizetjük, amikor megvásároljuk a kérdéses italt. Le kell szoknunk arról, hogy automatikusan összenyomjuk a palackokat, mert csak akkor válthatók vissza, ha a rajtuk lévő vonalkód leolvasható.

Még 2019-ben hagyta jóvá a parlament a környezetvédelmi minisztérium által kidolgozott törvénymódosítást, melynek értelmében 2022 januárjától visszaválthatók lesznek a PET-palackok és fémdobozok. Egész pontosan olyan palackok lesznek betétdíjasok, amelyek űrtartalma 0,1 és 3 liter közé esik és a bennük lévő ital víztartalma legalább 80 százalékos. Vagyis például üdítős és sörös műanyag palackokra és fémdobozokra vonatkozik, azokra viszont nem, melyeknél az ital alkoholtartalma meghaladja a 15 százalékot. Nem lesznek visszaválthatók a tejesdobozok és más tejtermékek csomagolásai, ahogy a szirupos palackok sem.

A 15 centes betétdíjat a termék megvásárlásakor gyakorlatilag megfizetjük – ezért az érintett termékek drágulására lehet számítani –, visszaváltáskor pedig visszakapjuk ezt az összeget.

Nagyon lényeges változás, hogy a palackokat csak úgy válthatjuk vissza, ha nincsenek összenyomva és tetejük is rajta van. Elsősorban arra kell figyelni, hogy beolvasható maradjon a rajtuk lévő vonalkód. A betétdíjas rendszer bevezetése előtt vásárolt italok palackjait még nem lehet visszaváltani, csak azokat, amelyek már meg vannak jelölve a betétes szimbólummal. Ugyanígy, ha külföldön vásároltuk a palackot, vagy pedig az adott termék csomagolása nem tartozik a visszaválthatók közé, akkor ezekért nem jár betétdíj, így a sárga kukákban van a helyük.

A visszaváltható palackokat és dobozokat az erre a célra kialakított automatákba helyezve, vagy az egyes boltokban az eladók segítségével lehet visszaváltani. A vonatkozó törvény szerint a 300 négyzetméternél nagyobb területű üzletekben kötelező lesz a visszaváltás biztosítása, a kisebb boltok pedig maguk dönthetnek arról, hogy ezt lehetővé teszik-e.

A visszaváltó rendszert négy különböző, az italgyártókat képviselő nonprofit szervezet üzemelteti a környezetvédelmi minisztérium megbízásából. A költségeket részben a gyártók által fizetett illetékből, illetve a beérkező osztályozott hulladék értékesítéséből finanszírozzák, a folyamatot az állam felügyeli. Az új módszertől a minisztérium azt reméli, hogy a 2022-ben piacra került PET-palackok és italos fémdobozok legalább 60 százalékát visszaváltják, és 2025-re a 90 százalékot is eléri a visszaváltási arány.

Lucia Morvai, a rendszer üzemeltetésére létrehozott egyik szervezet illetékese elmondta, számításaik szerint országszerte nagyjából 1500 visszaváltó automatát szükséges üzembe helyezni ahhoz, hogy 2025-re teljesíthető legyen a 90 százalékos arány.

(cs)

(Cikkünk tavalyi utolsó számunkban jelent meg.)

Top