Viharos első ülés Gútán

Múlt csütörtökön letette hivatali esküjét Gúta régi-új polgármestere, Horváth Árpád, egyúttal az új képviselő-testület is. Döntöttek a városi szakbizottságok számáról és elnökeiről. Az önkormányzat mellett hárommal kevesebb bizottság működik majd, mint eddig, amit néhányan élesen bíráltak, sőt, hárman kivonultak a tanácsteremből.

Furi_gabor

December 3-án zajlott a polgármester ünnepélyes beiktatása, az új képviselő-testület megalakulása Gútán. Mint ismert, Horváth Árpád meggyőző fölénnyel, 2149 szavazatot gyűjtve győzött a novemberi önkormányzati választásokon, megelőzve két független kihívóját, Forró Tibort (hellóGúta, 1361 szavazat) és Németh Ivetát (forTe, 1069 szavazat).

A 17 tagú új képviselőtestületben eddig négy képviselői frakció alakulását jelentették be. A legnépesebb a Magyar Közösség Pártja (MKP) csoportja, 6 taggal: Hájas Tamás, Madarász Róbert, Visnyei Gyula, Viola Miklós, Koczkás Beáta és Samu István. Egy nappal később azonban ez már nem volt érvényes, az MKP-frakció ugyanis kizárta soraiból Samu Istvánt. Viola Miklós, az MKP helyi szervezetének elnöke kérdésünkre csupán szűkszavúan kommentálta a döntést: a frakció tagjai úgy ítélték meg, bizalomvesztés miatt a jövőben nem fognak tudni együttműködni Samu Istvánnal, aki a kizárás nyomán párttagságát is elveszíti.

A Fiatal Független Képviselők frakciójában Forró Tibor, Kárpáty Ernő és Forgács Attila foglalnak helyet. A szintén független forTe csoportot Németh Iveta, Ferencz László és Angyal Béla alkotják, míg a Gúta fejlődéséért elnevezésű frakciót Lengyel István, Árgyusi Imre és Halász Béla. Nagy Finta Adrianna, valamint Decsi Katalin egyelőre frakció nélküli függetlenek lesznek. Halász Béla és Visnyei Gyula is pótképviselőként kerültek be a testületbe, utóbbi Horváth Árpád helyett, előbbi pedig az ugyancsak képviselői mandátumot szerző Finta Zoltán helyett, aki azonban a jövőben is hivatalvezetőként dolgozik majd.

Az alakuló ülés nem múlt el vita nélkül. Elsősorban Angyal Béla és társai kifogásolták a szakbizottságok számáról és elnökeik személyéről szóló javaslatot, bírálva, hogy a korábbi 10 helyett 7 lesz. Az ülést követően nyilatkozatban is tiltakozott a forTe-frakció, kifogásolva, hogy háttéregyeztetés nélkül, a „belső előírásokkal és a politikai kultúrával ellenkező módon“ tűzte programra a testület a javaslatot. Kiszorítósdit emlegettek, arra utalva, hogy szerintük azért akarnak megszüntetni egyes bizottságokat, hogy egyes képviselőket elnyomjanak. A többség nem támogatta Angyal Béla javaslatát, miszerint halasszák el az erről szóló programpontot. Horváth Árpád a csökkentést azzal indokolta, hogy a régióban nem akad még egy olyan önkormányzat, ahol tíz szakbizottság működne, ez gútai sajátosság. Összehasonlításképpen: Komáromban az elmúlt ciklusban 7 szakbizottság működött.

A testület végül megszavazta a bizottságok számának hétre csökkentését azzal, hogy ez a jövőben bármikor módosítható. Egy híján az elnökök személyéről is döntöttek. A forTe csoport három képviselője nem szavazott ezekről a kérdésekről, majd az ülés egy pontján felálltak és távoztak a tanácsteremből.

A pénzügyi és vagyonvédelmi bizottság elnöke Lengyel István lett, az oktatásügyi és kulturális bizottságot (itt összevontak munkatölteteket) Madarász Róbert viszi, a szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottság Viola Miklós elnökletével fog dolgozni, az ugyancsak összevont környezetvédelmi, árvízvédelmi és idegenforgalmi bizottság vezetését Árgyusi Imrére bízták, az építési, terület- és városfejlesztési bizottság Halász Bélához került, a sport és ifjúságnevelési bizottságot Kárpáty Ernő irányíthatja. A közrendvédelmi bizottság vezetőjéről egyelőre nem döntöttek.

Megszavazták azt is, hogy a polgármester a törvényben meghatározott alapfizetését 33 százalékkal megemelik – eddig is így volt. A nemrég elfogadott új jogszabály értelmében egyébként legfeljebb 60 százalékkal emelhető meg a polgármesteri alapbér, ami a város népességének és az aktuális országos átlagbérnek a függvénye, és Gúta esetében jelenleg bruttó 2680 euró. A pontos összeget napokon belül közzéteszik a város honlapján. Horváth Árpád polgármester az ülésen megerősítette, az előző ciklushoz hasonlóan most is Koczkás Beáta fogja ellátni az alpolgármesteri feladatokat.

(br, cs), (fotó: Fűri Gábor)

(Cikkünk a Delta december 11-i számában jelent meg.)

Top