Véradásra buzdít a kórházA nyári véradás nagyon fontos a komáromi kórház számára, ezért ebben az időszakban is várják a régió önkéntes véradóit minden hétfőn és pénteken 7 és 11 óra között a kórház hematológiai osztályán.

Komárňaská nemocnica organizuje letné odbery krvi

Alžbeta Sivá, a komáromi kórházat működtető AGEL társaság szóvivője közölte, a nyaralásoknak és a meleg időnek köszönhetően a nyári hónapokban kevesebb önkéntes véradó érkezik hozzájuk. Ugyanakkor ebben az időszakban is nagy szüksége van az életadó folyadékra a kórháznak, mivel bár kevesebb a műtét, a különböző balesetek száma növekszik.

Radi Enikő, a kórház hematológiai osztályának főorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a tervezett nyaralás előtt 1-2 héttel érdemes vért adni. Mégpedig azért, mert ha valaki repülővel utazott, csak egy hónap elteltével adhat vért. Ha pedig valaki Afrika egyenlítői részén nyaralt, illetve Kelet-Ázsiából tért haza, akkor különösen szigorúak a véradás feltételei, mivel ezeken a területeken olyan betegségekkel is megfertőződhetnek, amelyek vérrel is terjednek. Ha valaki külföldről hazatérve szeretne vért adni, célszerű, ha előtte tájékozódik a komáromi kórházban, hogy visszatérése után mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy vért adományozhasson – fejtette ki Radi Enikő.

Az önkéntes véradók a kórház weboldalán – www.nemocnicakomarno.sk – minden szükséges információt megtalálnak a vérvétellel kapcsolatban, de akár telefonon is érdeklődhetnek a 035 7909 360-as telefonszámon.

Előzetes bejelentkezés nem szükséges, az önkénteseknek elég eljönniük a komáromi kórház hematológiai osztályára hétfőn vagy pénteken 7 és 11 óra között, vagy az előre meghirdetett mobil véradó helyszínre.

Nemocnica Komárno pozýva darcov na letné odbery krvi

Minden személy véradóvá válhat, aki betöltötte 18. életévét, testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot, miközben megfelel az alapvető egészségügyi követelményeknek is. Nők négyhavonta, férfiak háromhavonta adhatnak vért. A vérvételre lehetőleg nem üres gyomorral kell érkezni, ajánlott előtte egy könnyű étkezés, illetve fél liter folyadék fogyasztása. Tizenkét órával a vérvétel előtt nem lenne szabad dohányozni, illetve előtte 12-14 órával alkoholt inni. Ajánlott kipihenten érkezni. Személyi igazolvány és egészségügyi kártya is szükséges.

Egy alkalommal 400-500 mililiter vért vesznek le, az egész folyamat nagyjából 10 percig tart. Egy véradással akár három betegnek is segítséget nyújthatunk.

(d)

(Cikkünk a Delta július 16-i számában jelent meg.)

Top