Városvezetés: elkezdődött a változás

KOMÁROM. Panelprogram, korszerű városi weboldal, tervezett utcafelújítás, a vezető hivatalnokok megversenyeztetése, polgármesteri vétó – a többi között ezekről a témákról is szó esett azon a sajtóreggelin, melyen Komárom polgármestere és két alpolgármestere a várost érintő kérdésekről és terveikről beszéltek.

 

Stubendek László polgármester elmondta, az egyik elfogadott határozat esetében a vétó mellett döntött. Emlékeztetett, az önkormányzat legutóbbi ülésén a képviselők elfogadták azokat az alapelveket, melyek a városi telkek mások általi, jogalap nélküli használatát hivatottak szabályozni. Az eredeti javaslatot Hortai Éva (Híd) kezdeményezésére módosították a képviselők, az így kialakult végső szövegezéssel kapcsolatban azonban jogi aggályok merültek fel. Ezért a polgármester egyelőre nem írta alá a határozatot. Stubendek László elmondta, jogászok bevonásával jelenleg is folyik az alapelvek jogi tisztázása, és amíg ez nem zárul le, marad a vétó.

Keszegh Béla alpolgármester a meghirdetett panelprogramról (az 50 ezer eurós lakótelepi pénzügyi keretről) elmondta, az elmúlt hetekben a városfejlesztési bizottság bevonásával alaposan feltérképezték, hogy a IV-es és VII-es lakótelepen milyen kisebb javításokkal lehetne szebb életkörnyezetet teremteni. Felesleges betondarabok eltávolítása, roncspadok lecserélése, sártengerek felszámolása, faültetések és sok más apróbb tennivaló, problémás hely szerepel az így összeállított listán. Első körben ezek közül igyekeznek minél több tételt megoldani, kijavítani, a prioritásokat az érintett lakásbizalmik véleménye alapján meghatározni. Az még kérdéses, hogy az idei évben rendelkezésre álló 25-25 ezer euróból mennyi valósulhat meg a két lakótelepen, de a szisztematikus javításoknak, a lépésről-lépésre történő felújításnak egy-két éven belül szemmel látható eredménye lesz – jelentette ki az alpolgármester, hozzátéve, a jövőben fokozatosan minden lakótelep sorra kerül.

Szó esett arról, hogy teljesen megújul majd a város honlapja. Bizonyos ráncfelvarrások már történtek, új menüpontokkal bővült az oldal, már ezek is jelzik a fő célokat – a turizmussal kapcsolatos tájékoztatás hangsúlyosabbá vált, de a lakosok számára fontos információk is áttekinthetőbbek lettek. A teljes megújulás során is ezek maradnak a fő szempontok, továbbá az, hogy az átláthatóság növekedjen, a szerződések, főellenőri jelentések, a kiírt vagy még csak tervezett közbeszerzések is közlésre kerülnek, illetve minél több olyan információ, amely a városi közpénzeket érinti.

Idén 176 ezer eurót különítettek el teljes utcafelújításra, jelen állás szerint két utca jöhet szóba. Az egyik a belvárosi Lehár utca, a másik pedig a VII-es lakótelepen található Polgár utca teljes felújítása. A szakbizottságok és a városi tanács már foglalkozott a kérdéssel, az itteni szavazásokból úgy tűnik, a többség a Polgár utca felújítását támogatja majd. A végső döntést a képviselők mondják ki.

Knirs Imre alpolgármester megjegyezte, napokon belül sor kerül a Lehár utca egy 60 méteres járdaszakaszának felújítására (a Kormorán sarkától kezdődően), ahol két életveszélyes fát is kivágnak, helyettük 6 díszfát ültetnek ki. A borzalmas állapotban lévő járdaszakasz rendbetétele a tervek szerint a Komáromi Napokra elkészül.

A főosztályvezetők visszahívásával és a posztok betöltésére kiírandó versenypályázatokkal kapcsolatban elhangzott, erre természetes folyamatként kell tekinteni, amely senki ellen nem irányul. A városvezetés szeretné, ha minden hivatali posztra a lehető legrátermettebb ember kerülne. Ha az eddigi főosztályvezetők adják be a legjobb pályázatot, a későbbiekben is ők folytathatják a munkát.

Keszegh Béla alpolgármester megjegyezte, bár a kritikusok azt mondják, nem történtek érdemi változások a városvezetés első néhány hónapja alatt, szerinte mégis sok apró dolog indult el, amelyek beérnek majd. Hozzátette, változott a város irányításának filozófiája. Arra törekednek ugyanis, hogy a lakosok igényeit figyelembe véve, véleményüket meghallgatva hozzanak döntéseket, amelyek szakmailag is megalapozottak, ezért egy-egy témában minél több szakértő véleményét próbálják kikérni.

(csá)

Top