Üzenjen a városvezetésnek!

KOMÁROM. Már a komáromiaknak is lehetőségük van arra, hogy egy weboldal segítségével jelezzék a megoldásra váró problémákat a városvezetés felé. Az Odkazprestarostu.sk oldal megfelelő keretet és teret ad a panaszok közlésére, segít a gondok mielőbbi orvoslásában.

odkazprestarostu

Komárom is bekapcsolódott az Odkazprestarostu.sk (magyarul Járókelő) portál által működtetett problémakezelő, panaszmegoldó rendszerbe, amely a polgárok számára lehetővé teszi a környezetükben előforduló különböző rendellenességek bejelentését, nyilvános közzétételét.

A szolgáltatás használata egyszerű. A bejelentéskor előbb ki kell választani a várost, utána megadni a probléma megnevezését és rövid leírását, majd kiválasztani a megfelelő kategóriát (utak és járdák, illegális építkezések, parkolás, közterületek stb.). Ezután a pontos helyszínt kell megjelölni, és csatolni egy fényképet, ami igazolja a probléma hitelességét. Ezt követően a portál adminisztrátora a bejelentést nyilvántartásba veszi és közzéteszi, majd értesíti az önkormányzatot, a városi hivatal operátorát, de a bejelentőt is e-mailben tájékoztatja panasza továbbításáról. A városi hivatal operátora az illetékes szakemberrel való konzultáció után válaszol a bejelentésre: amennyiben a probléma orvosolható, felvázolja a megoldás módját. Ha a város részéről 14 napon belül nem érkezik válasz a felvetésre, a problémát a rendszer megoldatlannak minősíti. Amennyiben egy bejelentés megoldása nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik, a város megjelöli azt a szervet vagy intézményt, amely illetékes az ügyben.

A portálon mindenki követheti, hogy hol tart egy-egy panasz megoldása. A polgárok az online felületen elmondhatják véleményüket és vitázhatnak a konkrét esetről, minősíthetik az önkormányzat válaszát. Okostelefonról is táblagépről is elérhető a panaszkezelő felület, a mobil alkalmazás szabadon letölthető.

A komáromiak március 1-jétől használhatják az Odkazprestarostu.sk portált. Köszönhetően a komáromi városi hivatal és a weboldalat üzemeltető Jól Irányított Társadalomért Intézet (SGI) közös erőfeszítésének, a szolgáltatás immár magyarul is elérhető. 

A portál 6 éves fennállása óta mintegy 10 ezer felvetés megoldásában működött közre Szlovákia több mint 100 városában és községében. Az eddigi tapasztalatok szerint az emberek javarészt az utak és járdák állapotával, útjelző táblákkal és szemeteléssel, környezetszennyezéssel kapcsolatban tesznek bejelentéseket. A szolgáltatás segít a polgároknak eligazodni az önkormányzat és egyéb szervek hatáskörei terén is. „Éljenek a transzparens, nyilvános problémamegoldás lehetőségével! Tegyük közösen jobbá, szebbé városunkat!” – zárul a komáromi városvezetés közleménye.

A március 9. óta már 14 panasz érkezett az oldalra, a státuszok szerint nagy többségük megoldása folyamatban van.

(d)

Top