Ünnepi eseménysorozat Csicsó 850. születésnapján

A helyi temetőben tartott megemlékezéssel és a hősi halottak emlékművének koszorúzásával vette kezdetét június 17-én a 27. falunap, valamint a település 850 éves évfordulójának megünneplése.

A Magyar Hősök Emléknapjához kötődő eseményen Földes Csaba polgármester megindító beszédében felvetette: korunkban, amit a határtalan szabadság és a megzavarhatatlannak tűnő béke jellemzett egészen a közelmúltig, már nehéz hősökről beszélni. Egyre távolabbinak tűnnek, és egyre jobban kikopnak az emlékezetünkből. A magyar történelem hősei helyét amerikai módra kitalált világok „vasemberei” foglalták el. „De nehéz beszélni a hősről és a hősiességről most azért is, mert a szomszédunkban dúl a háború. Hiszen ilyenkor látszik igazán, hogy egyetlen halál sincs tragédia nélkül, minden hős mögött, minden hősi tett mellett ott sorakoznak az áldozatok: szétszakadt családok, szomorú özvegyek, kiszolgáltatott idősek, árván maradt gyermekek. Ilyenkor a hősiesség alapjaiban kérdőjeleződik meg sokakban, felvetődik, létezik-e ilyen emberi magatartás” – mondta. A Caritas énekkar dalait követően a község vezetői elhelyezték a megemlékezés koszorúját.

Rövid kultúrműsor után – immár a Magyarnak maradni emlékparkban, a Millecentenáriumi emlékműnél – Győri Andrea önkormányzati képviselő ismertette az 1172-ben keltezett Pannonhalmi bencés apátság birtoklevelében először, akkor még Sysou néven említett település sokszor bizony embertpróbáló történelmét. „A 850 év alatt a lakosságnak sokszor kellett szembenéznie természeti katasztrófákkal, de a legpusztítóbbat 1965. június 17-én kellett megélniük, amikor a megáradt Duna átszakította a gátat. A megállíthatatlan erővel hömpölygő folyó 158 házat döntött romba. A csicsói emberek azonban nem adták fel, amint lehetett megkezdték a falu újraépítését. Erőt merítettek a múltból, hiszen elődeiknek sem volt könnyű. A viszontagságok ellenére megmaradtak magyar embernek, s a falu megmaradt magyar falunak” – mutatott rá. Felszólalásában összefoglalta a rendszerváltás óta dinamikusan fejlődő falu jelenkori eredményeit és sikereit is. Majd a falu vezetése, valamint a helyi szervezetek képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit az emlékműnél, mely kőbe vésve hirdeti az utókornak az ősök legfontosabb üzenetét: Magyarnak maradni!

Az ünnepi programok sorát a Csicsó Képes Krónikája című, 380 fotográfiát tartalmazó reprezentatív kötet bemutatója követte (a kötetről egy későbbi számunkban írunk részletesebben), majd Bagin Zoltán történész tartott előadást Ahol a Duna összeköt címmel.

Szombaton zenés ébresztőre ébredt a község lakossága. Délelőtt a futballpályán zajlottak a falunapi események, ahol a helyiek Ekel, valamint Marcelháza csapatával mérkőztek meg, és volt tizenegyesrúgó-verseny is. Délután Bernáth Tamás színművészé volt a főszerep, aki moderátorként és fellépőként is gondoskodott a jó hangulatról és a felhőtlen szórakozásról. A különböző kulturális, zenés és gyermekprogramok közt mindenki talált kedvére való műsort és szórakozást az 1200 lakosú faluban.

(janković)

Top