Újra beköszönt a bajusz kora

Ismét mozgósította a bajusztestvéreket a második alkalommal megrendezett Felvidéki Bajusz Találkozó, melynek célja, hogy a magyar bajuszokat újra meghonosítsák a vidéken. 

Bajuszfesztivál 015

„A magyar közösség erősítése, az értékek felmutatása, a minőségi hazai termékek népszerűsítése volt a célja a szeptember 24-i második Felvidéki Bajusz Találkozónak” – mondta Lengyel Zoltán, a marcelházi rendezvény főszervezője, aki tavalyelőtt részt vett a Kunsági Bajuszfesztiválon. Hazatérve elhatározta, találkozót szervez e férfias arcszőrzet itthoni kedvelőinek, és legnagyobb meglepetésére, százötvenen voltak az első Felvidéki Bajusz Találkozón. Füstmentes és környezetvédő volt a rendezvény. A környezetet úgy kímélték, hogy porcelántányérban szolgálták fel az ételt, üvegpohárban az italt, hogy ne szennyezzék a résztvevők műanyag tányérral, evőeszközzel, pohárral a környezetet.

Bajuszfesztivál 005

A rendezvény délelőtt a Fürge Ürge 5 km-es futással és 25 km-es kerékpározással indult negyven résztvevővel. A kultúrház mögötti téren megtartott rendezvény délutáni programjának műsorvezetője, Szuri András köszöntötte a megjelent magyarországi és felvidéki bajuszosokat, köztük Szilágyi Pétert, a Magyar Bajusz Társaság elnökét.

Mivel jótékonysági akcióról volt szó, a bevételét az oroszkai református templom javára ajánlották fel. Tóth Árpád oroszkai református lelkész ismertette a református templom építésének jelenlegi helyzetét. A presbitérium kezdeményezésére szervezték meg a téglajegyek kibocsátását. Ezzel próbálnak támogatókat keresni. Az adakozók öt- és tízeurós téglajegy vásárlásával járulhattak hozzá a közösségi ház megépüléséhez.

Bajuszfesztivál 006

A bajuszmustra után Katona István dudanótákat muzsikált, majd Korpás Réka népdalokat énekelt, Horváth Marcell kíséretével. A Kuttyomfitty Társulat előadásában „A betyárok így éltek, úgy éltek” címmel ismerhették meg a nézők a három rettegett betyár, Angyal Bandi, Patkó Bandi és Rózsa Sándor életét. A résztvevők találkozhattak Bedő Imrével, a Férfiak Klubjának alapítójával is. Majd ismét a Kuttyomfitty Társulat előadását láthatták „Aranyfészek, aranymadár” címmel.

A délutánon a független zsűri, akit a Magyar Bajusz Társaság alkotott, a kőhídgyarmati Batka Pétert választotta meg 2016 Felvidéki Bajuszának.

Bajuszfesztivál 007

A rendezvény zárásaként a féli 24. számú Szent László cserkészcsapat a Padlás című színdarabot mutatta be. Az előadás szünetében került sor a tombolahúzásra.

Az egész napos rendezvény színvonalát az állandó programok: gasztro udvar, kézműves és termelői piac, borbély bemutató, kerékpárműhely, közös piknikezés emelték és tették emlékezetessé.

Kép és szöveg: miriák

Top