Újítják az izsai katolikus templomot

Izsa. A Magyar Templom-felújítási Program keretében augusztus elején megkezdődtek a munkálatok a Szent Mihály arkangyal katolikus templomon. A magyar állam, a katolikus plébánia, a község és a Szövetség párt támogatásából finanszírozott felújítás első fázisa várhatólag még ebben az évben befejeződik.

Az 1721-ben felszentelt Szent Mihály arkangyal templom járásunk legszebb templomai közé tartozik. Az 1763-as, majd az 1773-as földrengés súlyosan megrongálta, eredeti boltíves mennyezetét ekkor voltak kénytelenek egyszerű simára cserélni. A község lakossága összefogott és miután 1774-re a mai formájában felújították, ismét teljes pompájában várta a híveket. 2018-ban a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal jegyzékbe vette, ami a hosszadalmasabb engedélyeztetések miatt némileg kitolta a javítási munkálatok megkezdését.

„A korábbi évek során a templomot részlegesen többször tataroztatta a helyi plébániaközösség. Az idő vasfoga azonban így is komoly nyomokat hagyott a tetőszerkezeten, a tartógerendákon. A torony külseje teljesen megkopott, belső része pedig olyan mértékben lett balesetveszélyes, hogy a kritikus állapotban lévő három harang javítására is csak most kerülhet sor” – tudtuk meg Kiss Róbert általános érseki helynök kanonoktól, aki azt is elárulta, hogy új templomórát szeretnének költöztetni a toronyba. A javítási munkálatok első fázisában a templomtornyot és a templom tetőzetét javítják. „Ennek összköltsége 120 ezer euró körül mozog, melyhez a magyar állam közel 40 ezer euróval járul hozzá. Számítunk az önkormányzat segítségére is, a többit pedig adományokból és a plébánia bevételeiből kell fedeznünk. A javítások másik fázisában a templom külső vakolatát és a sekrestyét szeretnénk felújítani, ennek a költségvetése majd az aktuális időben történik. Ideális lenne, ha 2024-ben, újraszentelése 250. évfordulóján már teljes külső szépségében szolgálná az Urat az izsai Szent Mihály arkangyal templom” – tette hozzá a kanonok.

(JN)

Top