Újabb öt évig az Ipari élén

„Vannak még ötleteim, van még mit fejleszteni“ – mondta el lapunknak Vetter János, a komáromi Ipari Szakközépiskola igazgatója, akit múlt héten újabb öt évre választottak meg az intézmény vezetőjévé.

vetter1

Vetter János 2002. februárja óta irányítja Komárom legnagyobb szakközépiskoláját, múlt heti megválasztásával tehát már negyedik ciklusát kezdheti meg az iskola élén. Ennek ellenére – mint azt a Deltának elárulta – még mindig sok érdekességet és kihívást talál munkájában.

„Vannak még ötleteim, van még mit tenni. Az egyik legfontosabb ezek között az iskola épületeinek felújítása“ – emelte ki Vetter, aki az elmúlt évek egyik legjelentősebb eredményei között említette, hogy a megyei önkormányzat és a Bethlen Gábor Alap pályázati forrásainak segítségével sikerült az iskola épületeinek nagy részén az ablakokat kicserélni. Annak érdekében, hogy tovább spóroljanak a rezsiköltségeken, szükségesnek látja ugyanakkor az épületek korszerű hőszigetelését is.

„Műfüves sportpályánk már van, az iskolaudvaron azonban szeretnénk egy futópályát is kiépíteni. Sokfelé pályázunk: a megyei önkormányzathoz, a városi hivatalhoz és különböző alapítványokhoz“ – tette hozzá a helyi közéletbe két évvel ezelőtt városi képviselőként bekapcsolódó igazgató. Mint azt kérdésünkre megjegyezte, azzal, hogy újabb öt évre elkötelezte magát az Ipari mellett, nem jelenti azt, hogy közéleti-politikai szerepvállalása előtt bezárt volna egy ajtót.

Ami az iskola diáklétszámát illeti, Vetter János szerint várhatóan a következő öt év jelenti majd a mélypontot. „A demográfiai adatokból világosan látszik, hogy a potenciális kilencedikesek száma, ha nem is radikálisan, de csökkenni fog a következő években. Ennek ellenére bizakodóak vagyunk, hiszen az elmúlt években is sikerült az osztályokat megtöltenünk.“ Tavaly például csaknem kétszeres volt a túljelentkezés az Ipariba: 150 helyre 299-en jelentkeztek.

Évfolyamonként jelenleg öt (4 magyar és 1 szlovák) osztállyal működik és három szakot (gépészet, műszaki informatika és elektrotechnika) kínál az iskola. Újabb képzési programokat az igazgató nem tervez, hiszen az igényeket a jelenlegi képzési struktúra kielégíti.

Sokkal nagyobb kihívásnak látja ugyanakkor a tanári kar fiatalítását. „Magasan képzett oktatók tanítanak nálunk. Komoly hiány mutatkozik ugyanakkor a mérnöktanárokból, ez jelentős kihívás elé állítja iskolánkat. A gépészeti és elektrotechnikai tárgyakat oktató tanárok átlagéletkora 50 év felett van, egyharmad részük pedig öt éven belül nyugdíjba vonul. Nem lesz könnyű a helyükre megfelelő képzettséggel rendelkező tanárt találni“ – jegyezte meg.

Ma az Ipariban végzett tanulók 60 százaléka tanul tovább szlovákiai, magyarországi és csehországi egyetemeken.

(lm)
(fotó: archív)

Kapcsolódó cikkek: 

Ipari: ablakcsere és új tornaterem

Élvonalban az Ipari

Top