Új pompájában az ekeli katolikus templomHosszú évek munkái és megpróbáltatásai után végre új köntösben tündököl a község római katolikus temploma, ahová mindig szeretettel várják a híveket. Újra megmutatkozott, mire képes a közös összefogás ereje, ugyanis a teljes felújítás költségei olyan magasak voltak, hogy szükség volt Magyarország Kormánya, a Nagyszombati Főegyházmegye és a plébánia hozzájárulására is.

A javítások első szakaszában az ekeli Szent Ágoston római katolikus plébániatemplom a hívek adakozásának köszönhetően 2012-ben új lécezést és cserepezést kapott. Majd mennyezetének rossz statikai állapota miatt 2016-tól több mint két évig volt használaton kívül. A második szakaszban a magyar kormány 34 millió forintos támogatásának és a Nagyszombati Főegyházmegye anyagi segítségének köszönhetően a beszakadt mennyezetet sikerült kicserélni, a tetőszerkezetet megerősíteni. A javítások e fázisában a toronyház új lépcsőzetet kapott, a templomban elkészültek az új padok, s a festés után megújult belsővel köszönthette a híveket. 2018 nyarán ünnepi szentmise keretein belül szentelték újra, amelyet Orosch János, nagyszombati érsek celebrált. Az utolsó, harmadik szakaszban – melyhez a magyar kormány szintén hozzájárult 15 millió forinttal, valamint a Nagyszombati Főegyházmegye és a plébánián működő missziós atyák is komoly anyagi tétellel – ki lett cserélve a toronysapka, fel lett újítva a homlokzat és a külső festést követően a templom megszépült.

Kiss Róbert kanonok, a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynöke hozzátette, nagy öröm számukra, hogy a templomban rendszeresen hallható Isten igéje és van hol kiszolgáltatni a szentségeket, melyek nélkülözhetetlenek a keresztény ember életében.

FV

Top