Új növény hódíthat a kiskertekben: a földimogyoró

Martos. A világ mezőgazdaságában rangos helyet elfoglaló földimogyoró napjainkban a hazai kultúrflórában is megtalálható.

Földimogyoró 2

Gyakran fogyasztjuk ropogtatnivalóként, de számtalan egyéb felhasználási lehetősége ismert. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy nemcsak a korgó gyomorra, hanem az egészségre is jó hatással van. Magja vitaminokban gazdag, értékes olajat tartalmaz, emellett pedig jelentős a fehérjetartalma is.

A Nyitra és a Zsitva folyók által közrefogott Martoson élő Janík Gábor 3 éve foglalkozik földimogyoró-termesztéssel. „Melegigényes növény, kedveli a napfényt, az árnyékot még átmenetileg sem tűri. A homokos talajok megfelelők a számára. Vízigénye közepes és változó, a terméskötés idejéig viszonylag nagy. A növény érdekessége, hogy a virágok megtermékenyülés után a földbe húzódnak és ott nevelik magvaikat, ezért rendszeresen fel kell töltenünk földdel, mint a burgonyát – magyarázta a martosi termelő. – Helye a vetésforgóban lényegében megegyezik a többi hüvelyes zöldségfajtával. Mivel a termések a talajban fejlődnek ki, feltétlenül kerülni kell a drótférgek szaporodását segítő előveteményeket. Meghálálja az érett szerves trágyát, amelyet már az őszi mélyszántással dolgozunk be. Háztáji kertekben a bokorbabhoz hasonlóan 2–3 szemenként fészkekbe is vethető. Ápolási munkái közé tartozik a rendszeres gyomtalanítás és a virágzás időszakában a növényeknek a burgonyához hasonló, 1–2-szeri töltögetése. Öntözésre főleg a tenyészidő első felében lehet szükség. Valamennyi hüvelykezdemény beérésére nem számíthatunk, ezért a betakarítást akkor kezdjük el, ha a növények alatt kialakult termések zöme az érés jeleit mutatja, vagy a talajhőmérséklet 12 °C alá süllyed. Száraz, napsütéses időben a töveket gyökérrel fölfelé állítva néhány napig szikkasztjuk, a termést száraz, szellős, fagy- és egérmentes helyen tároljuk.”

Földimogyoró 1

Számtalan előnye van, amiért érdemes a földimogyorót fogyasztani: csökkenti a koleszterinszintet, segít szinten tartani a vércukorszintet, jó zsírokat tartalmaz, javítja a memóriát, magas a tápanyagtartalma. Fogyasztható nyersen, édességekben, süteményekben egyaránt. Mézzel keverve különösen jó hatású erősítőszer, hízókúrákban se feledkezzünk el róla. Olaja étkezési csemegeolaj, salátákban, süteményekben ízesítőként is jó szolgálatot tehet. Ha a tisztított mogyoróbelet megsütve vagy megtörve kevés borban áztatjuk 3-4 napig, akkor a népi orvoslásban hurutos, náthás betegségek esetén használatos keveréket készíthetünk.

A mogyoró kis mennyiségben egészséges, napi egy marék ajánlatos. A baj az, hogy ha az ember elkezdi enni, nehezen tudja abbahagyni!

(miriák)

 

Top