Új lakópark a bástyák tövébenKomárom. Négy éven belül egy családi házakat és lakóházakat is magába foglaló lakópark épül Komárom Singellő városrészében.

A képviselő-testület szeptember közepén jóváhagyta, hogy a város 330 ezer euróért eladjon egy 24 ezer négyzetméternyi, fás-bozótos kihasználatlan területet Varga Zoltán vállalkozónak abból a célból, hogy ott egy lakóparkot építsen. A vételáron túl az új tulajdonos vállalta, hogy nagyjából 350 ezer euró értékben kiépíti a bekötőutakat, járdákat, a közvilágítást, és ezt követően a kész infrastruktúrát – nagyjából 4 ezer négyzetméternyi területettel együtt – jelképes 1 euróért visszaadja a városnak. A vállalkozó egyedül tett érvényes ajánlatot a versenytárgyalás során – erről bővebben alább található keretes írásunkban olvashat.

A kérdéses telek Singellő városrész délkeleti csücskében található, a csónakházhoz – Vághoz – vezető út mellett. Délről az Érsekújvárba vezető vasúti pálya, keletről a bástyafalak határolják.

Varga Zoltán kérdésünkre bővebben is beszélt terveiről. A lakópark a Viva nevet viseli majd. 14 egy, illetve kétszintes családi ház épülhet fel, a legkisebb telek is legalább 8 áras lesz, a házak alapterülete 160 és 280 négyzetméter között mozog majd. A lakóparkban 4 négyszintes lakótömb is épül, amelyekben két-, három- és négyszobás lakásokat alakítanak ki – a végleges tervek még nem készültek el, de 52-60 lakásegység építése a realitás. A lakótömbök alatt mélygarázs húzódik majd, minden lakáshoz tartozik majd egy fedett parkolóhely, melyeket elektromos autók töltésére szolgáló csatlakozókkal is ellátnak. Egy-egy felszíni parkoló is a majdani tulajdonosok rendelkezésére áll majd, továbbá – amennyiben a szlovák vasút illetékesei hozzájárulnak – a vasúti töltés mellett is épülhetnek további garázsok. A lakótömbök természetesen a saját terveik szerint készülnek majd, de a családi házak esetén is elkészítik ezeket – ugyanakkor ez utóbbi esetben a majdani tulajdonosok is jelezhetik elképzeléseiket.

A beruházás megvalósításához szükség van a mérnöki hálózatok – víz, gáz, villany, csatornázás, internet – bevezetésére, sőt, egy külön transzformátor-állomás építésére is. Varga Zoltán kiemelte, hogy a felsorolt több százezer euró értékű infrastrukális beruházások elvégzése után nevezhető a terület építkezési teleknek. Megjegyezte, környezetbarát megoldásokban gondolkoznak, a lakóházakra például napkollektorokat telepítenek. Parkos részek, zöld területek is létesülnek, továbbá egy játszótér is épül a lakópark középső részén.

Mint mondta, saját cége, a Tonex lesz a kivitelező, a beruházó pedig a szintén tulajdonában lévő Central Office társaság. Hangsúlyozta, törekedni fog arra, hogy lehetőleg minél több komáromi alvállalkozó is bekapcsolódjon a munkálatokba. A testületi jóváhagyás után aláírták az adásvételi szerződést a várossal, Varga Zoltán reményei szerint az érintett szolgáltatók, valamint szervezetek pozitív határozatai nyomán 2020 végéig az engedélyeztetési eljárásokat is sikerül elkezdeni. Az építkezés 2021 második felében indulhat, a lakópark 2024-re épülhet fel.


Vita a versenytárgyalásról

A városi képviselők idén június 25-én hagyták jóvá a telekeladásra vonatkozó versenypályázat feltételeit, ennek nyomán augusztus 10-ig tehettek ajánlatot az érdeklődők. Végül hárman jelentkeztek, de csak egy ajánlat, Varga Zoltáné felelt meg a követelményeknek. Mint kiderült, számszerűleg egy olyan társaság tette a legmagasabb – több mint 500 ezer eurós – árajánlatot, mely mögött egy Seychelle-szigeteki adóparadicsomban bejegyzett társaság állt, ám nem térítette meg az előírt letét összegét, vagyis a kiírás értelmében ki kellett zárni a versenyből. Ugyanígy járt egy komáromi vállalat is, amely három különböző feltételt sem teljesített – derül ki a vonatkozó jegyzőkönyvből.

Az augusztusi testületi ülésen néhány képviselő ugyanakkor amellett érvelt, hogy új versenytárgyalást kellene kiírni, hátha magasabb árat kaphatna a város azáltal, ha a két érvénytelen pályázatot benyújtó az újabb kiírásban már teljesíti a meghirdetett feltételeket. Mások viszont arra mutattak rá, a nyertes ajánlattal valójában többet nyer Komárom, hiszen nemcsak a 330 ezer eurós vételárat kapja meg a város, hanem 350 ezer euró körüli összegből utcákat, közvilágítást is kiépít a beruházó, ami a város vagyonát gyarapítja majd. Elhangzott továbbá, hogy nem büntethetik pont azt a pályázót, aki egyedüliként alapos munkát végzett, komoly terveket dolgozott ki, és láthatóan valóban kész tervei vannak a terület jövőjével kapcsolatban.

Mivel kétségek merültek fel, Kovács Dávid javaslatára augusztusban el is napolták a telekeladással kapcsolatos döntést – a képviselő elsősorban azt nehezményezte, hogy a testületnek nem volt elég ideje a versenytárgyalás kiértékelését és a kapcsolódó anyagokat áttanulmányozni. Szeptemberben aztán az általa vezetett átláthatóságért felelős szakbizottság is megvizsgálta a versenytárgyalást, és többségi döntéssel rendben találta a folyamatot. Ezt követően újra a testület elé került a telekeladás, amit ezúttal megszavazott a többség (15 igen, 1 nem, 2 tartózkodás).

A szeptemberi ülésen elhangzott, nem lehet menet közben módosítani egy olyan szabályrendszert – a versenytárgyalás feltételeit –, amit korábban maga a testület szabott meg, mivel ez teret adhatna az ügyeskedőknek. Mindkét felszólaló – Kovács Dávid és Szabó Csilla – szorgalmazta olyan általános feltételek, akár pontrendszer kidolgozását, melyek a legmagasabb ár mellett más szempontokat is értékelnek, mint például a versenytárgyalásra vagy közbeszerzésre jelentkező vállalat múltja (tehát van-e bármilyen tapasztalata, valós tevékenysége), vagy éppen azt, hogy – mint jelen esetben – mihez akar kezdeni egy megvásárolt telekkel a majdani tulajdonos. Szabó Csilla bírálóbizottsági tag szerint nem mindegy, hogy valaki csak azért akar megvenni egy területet, hogy aztán később, akár hosszú évek múltán egyszer haszonnal továbbadja – miközben a telek parlagon áll –, vagy pedig egy olyan komplexumot akar létrehozni, amely a város számára is előnyös és hasznos. Megjegyezte, a konkrét esetben csak az egyetlen érvényes pályázónak volt részletes terve és elképzelése arról, pontosan mit szeretne kezdeni a megvásárolt területtel és azt meddig akarja megvalósítani.


(csaba)

Top