Több mint százan fogadtak örökbe fátKomárom. Sikeresnek bizonyult a „Fogadj örökbe egy fát!“ elnevezésű akció, miután több mint százan csatlakoztak a kezdeményezéshez. A facsemeték átadására november 23-án került sor a városi rendőrség melletti fedett piactéren.

DSC_2622

Az esemény főszervezője és a KompAkt civil szervezet alapító tagja, Szegi Aranka elmondta, azért szerveztek inkább örökbefogadást, nem pedig közösségi faültetést, mert egyik alapvető céljuk az volt, hogy saját kertjükben ültessenek fákat az emberek, az örökbefogadás ugyanis felelősségvállalást is jelent.

Emellett így szeretnék becsempészni az emberek kertjébe a permakultúrát, azaz a természettel összhangban működő növénytársulásokat, a környezetbarát kertészkedést is. A facsemetéket az alapján választották ki, hogy egyrészt beleférjenek az örökbefogadóktól hozzájárulásként kért 20 eurós keretösszegbe, másrészt olyan fákat szerettek volna, amelyek, bár nem őshonosak, de beleillenek a környezetünkbe. A klímaváltozás miatt ugyanis az őshonos fajták egyre kevésbé érzik magukat jól nálunk, és nehéz ezeket a fákat hosszú távon gondozni és fenntartani. Az örökbefogadók különféle szempontok alapján választhatták ki a nekik legjobban megfelelő fákat, ebben segítségükre voltak a szervezők is. Az újdonsült tulajdonosok a facsemeték átvételekor egy, a fák gondozásáról szóló kiadványt és szóbeli tanácsokat is kaptak.

DSC_2595-3

Az örökbefogadók különböző korosztályokból kerültek ki, legtöbbjük a középkorúak táborából. Talán a legfiatalabb a 18 éves Kamocsai Anna volt, aki két facsemetét – egy homoktövist és egy mogyorófát – fogadott örökbe. Mint megtudtuk tőle, motivációi között környezetvédelemi szempontok szerepeltek, emellett a kertészkedés iránti érdeklődése is közrejátszott döntésében.

Szegi Aranka elárulta: bár először szervezték meg ezt az eseményt, nagyon elégedettek az eredménnyel. Azt szeretné, ha ezentúl minden évben meg tudnák ismételni. Jövőbeli terveik között szerepel az is, hogy azok, akik többször is bekapcsolódnak az örökbefogadásba, valamilyen plusz szolgáltatást is kapjanak majd a facsemete mellé.

Laux Georgina,
a szerző felvételei

Top