Több mint kétszer annyi migráns érkezik

Tavalyhoz képest több mint kétszer annyi illegális bevándorló lépi át a határt a komáromi régióban – derül ki az állami rendőrség és az idegenrendészet statisztikáiból. Sokan tartanak a külföldiektől, ám eddig egyetlen bűncselekményt sem követtek el. A rendőrség állítja, nem veszik félvállról a migrációs helyzetet, hamarosan lovasrendőrökkel is ellenőrzik majd a határ menti térséget.

Egyértelmű, hogy jelentősen több illegális bevándorló mozog Komáromban és környékén, mint tavaly. Nyilvánvalóan olyan személyekről van szó, akik Magyarország felől érkeznek Szlovákiába. Ezt a rendőrség statisztikái is alátámasztják.

Nem veszik félvállról, lovas járőrök jönnek

Denisa Bárdyová, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre közölte, Nyitra megye Magyarországgal határos járásaiban – tehát a Komáromiban és az Érsekújváriban – 2022-ben 3215 illegális migránst és 74 embercsempészt vettek őrizetbe. Ezzel szemben idén június 5-ig már 3373 illegális határátlépőt regisztráltak, és 18 személyt gyanúsítanak embercsempészettel. Vagyis idén 5 hónap alatt több illegális migráns érkezett régiónkba, mint tavaly egész évben.

A feltartóztatott migránsok óriási többsége, 92 százaléka Szíriából érkezik – legalábbis ezt állítják magukról. „Az érvényes európai törvényi szabályozás szerint a szíriaiakat nem lehet kiutasítani, miután hazájukban háborús konfliktusok dúlnak, így nem lehetséges a visszaküldésük“ – emelte ki a rendőrségi szóvivő.

„A Nyitra megye határ menti térségében nagyobb létszámban előforduló külföldiekkel kapcsolatban több intézkedést is hoztunk, annak ellenére, hogy eddig egyetlen illegális határátlépő által elkövetett jogellenes cselekményt sem regisztráltunk. Biztosítjuk a nyilvánosságot, hogy nem vesszük félvállról a helyzetet. Annak ellenére, hogy a rendőrség kapacitásai korlátozottak, megemeltük azon rendőrök számát, akik szünet nélkül a terepen figyelik az illegális migrációval kapcsolatos helyzetet, és szükség esetén készek azonnal beavatkozni“ – nyilatkozta a Deltának Denisa Bárdyová. Hozzáfűzte, lovasrendőrökkel is megerősítették az állományt, akik a határ mentén járőröznek majd.

Nem zaklattak járókelőt

Etheykatz Tímea, korábbi komáromi polgármesterjelölt nyílt levélben fordult az országos rendőrfőkapitányhoz, Hamran Istvánhoz. Ebben arról ír, „elviselhetetlen” a migrációs helyzet Komáromban és az egész járásban, az emberek félnek, ezért az állami rendőrség nagyobb jelenlétét, mihamarabbi beavatkozását kéri. Egy konkrét esetet is említ, miszerint június elsején egy komáromi nőt illegális bevándorlók követtek Komárom belvárosában, és a hölgy végül egy üzletbe menekült követői elől.

A rendőrség szerint azonban az eset nem történt meg. „Az állítólagosan külföldiek által követett komáromi nő esetét megvizsgáltuk, és leszögezhetjük, a történetnek nincs valóságalapja” – válaszolta a felvetésre a rendőrség szóvivője.

Információink szerint nemcsak az illegális bevándorlók száma nőtt meg tavalyhoz képest, de a külföldiek viselkedése is változott. Míg korábban jellemzően menekültek a hatóságok elől, az esetek pedig nemegyszer autós üldözéssel végződtek, most sokkal gyakrabban maguk a bevándorlók kérik a rendőrök kiérkezését (amennyiben már nincs velük embercsempész). Rákérdeztünk ennek a megváltozott magatartásnak az okára, ám a rendőrség erre a kérdésünkre nem válaszolt.

A város segít, amiben tud

Keszegh Béla, Komárom polgármestere rámutatott, elsődlegesen az állami rendőrség hatáskörébe tartozik a migránsokkal kapcsolatos helyzet kezelése, ennek ellenére az önkormányzat is mindent megtesz a lakosok biztonsága érdekében, illetve segítik az illetékes hatóságok munkáját. „A városi rendőrség szorosan együttműködik az állami rendőrséggel, akik az ügyet az idegenrendészetnek adják át. A városi rendőrségnek a migrációval kapcsolatban bejelentési kötelezettsége van, más jogköre nincs, ám ennek ellenére is segítenek az állami kollégáknak például a határátkelők figyelésében“ – nyilatkozta a polgármester, miután néhány lakos a városon kérte számon az illegális migrációval kapcsolatos helyzet kezelését. „Egyetlen incidensről hallottunk, azt a rendőrség kivizsgálta“ – fűzte hozzá, megjegyezve, mivel a migránsok úti célja nem Komárom, csak átutaznak térségünkön, így helytelennek tartja a hangulatkeltést.

A polgármester rendszeresen egyeztet az országos rendőrfőkapitánnyal, aki a jövő héten várhatóan sajtótájékoztatót is tart Komáromban.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Top