Tiltakozó nagygyűlés iskoláinkért

Szeptember 25-én, pénteken 16:30-tól kerül sor a kisiskolák megmaradásáért, a színvonalas magyar nyelvű oktatásért szervezett nagygyűlésre Komáromban, a Klapka téren. Széles körű összefogás jellemzi az akciót, szakmai szervezetek és pártok is mellé álltak.

felhivas

Mint arról korábban részletesen írtunk, a megmozdulás gyakorlatilag a tavaszi petíció folytatása, melynek során több mint 26 ezer aláírás gyűlt össze a színvonalas magyar nyelvű oktatás támogatására, az anyanyelvi órák számának csökkentése ellen. A petíciót az oktatási tárca lesöpörte az asztalról, semmit nem tett a magyar órák számának visszaállításáért, és a bezárással fenyegetett kisiskolák csupán egy év haladékot kaptak.

Vojtek Katalin újságíró, a pénteki megmozdulás főszervezője elmondta, őt magát is meglepte, milyen sokan jelezték támogatásukat párthovatartozástól függetlenül. Felszólal a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a Történelemtanárok Társulása és a Csemadok egy-egy képviselője, a bezárással fenyegetett kisiskolák egy vezetője, Komárom polgármestere, továbbá a pártok közül az MKP és a Híd vezető politikusa, de a Polgári Konzervatív Párt (OKS) elnöke is. Vojtek Katalin is szól a nagygyűlés résztvevőihez, melynek zárásaként állásfoglalásukat is felolvassák. A demonstrációt a Via Nova, a Iuven és a Diákhálózat is támogatja.

„Ne várjuk ölbe tett kézzel a magyar iskolák felszámolását“ – áll a szervezők felhívásában, akik a komáromi Klapka térre várják mindazokat, akik fontosnak tartják iskoláink jövőjét.

(cs)

Top