Testületi ülés kérdőjelekkel

Ismét egy sok pontból álló programmal vágtak neki a csütörtöki testületi ülésnek a komáromi képviselők. A megfelelően előkészített anyagokkal már kevésbé gond, a városatyák részéről azonban kérdések hada hangzott el: legtöbben a várfelújítás miatti plusz költségek és a városi hivatalban történt személyi változtatások miatt emelték fel szavukat. Kérdésekből nem volt hiány, válaszokból annál inkább.

DSC_0092

Az interpellációk során több képviselő is a várfelújítás nem várt költségeivel kapcsolatban fejezte ki aggodalmát, mivel mint kiderült, azt a városnak kellene állnia. Ráadásul, ha nem készülnek időben a munkálatokkal, az uniós támogatástól is elesnek. A többletköltségekkel kapcsolatban – melyekre nemrég derült fény – számos kérdés felmerült. Andruskó Imre szerint, miután a testület mindent megtett a munkálatok elindításért, a továbbiakban csakis Stubendek László polgármester tehető felelőssé érte. A képviselő felszólalásában a városi hivatal munkájára is kitért, amely szerinte 10 hónap elteltével sem működik megfelelően. Élesen bírálta a polgármestert, véleménye szerint ugyanis a képviselők nem kapják meg a megfelelő információkat, vagy csak utólag – esetenként a médiából – értesülnek azokról. Korpás Péter a kaszárnya felújításáért felelős, jelenlegi építési felügyelő, Szalay Károly személyének járt utána. Mint ismertette a testülettel, Szalay tevékenysége egyszerű építkezésekre korlátozódik, a várfelújítás pedig más kategóriába esik, így meglátása szerint nem végezhetné ezt a feladatot. Az továbbra is kérdéses, hogyan került kiválasztásra. Az ülés következő részében Fekete Tamás a határozatok teljesítéséről számolt be. A programpont kapcsán teljes volt a káosz a teremben, ezúttal a képviselők részéről leggyakrabban a „miről szavazunk éppen?” kérdés hangzott el.

A szünet után Stubendek László a hivatal szervezeti felépítésében történt változásokról informálta a képviselőket. Többen is kifogásolták, hogy ezt az információt csak utólag, az írásbeli változatot hanyagolva osztja meg velük a polgármester. A hivatal állománya 9 emberrel csökkent, nyugdíjasokat is elbocsátottak. A polgármester hozzátette, nem a munkateljesítés minőségével volt probléma, hanem átszervezés miatt szűntek meg a munkahelyek. Kiemelte, a hatályos törvények és előírások szerint történt az átalakítás. A főosztályok száma nem változott, és nem emelkedett az alkalmazottak száma sem, de létrejött néhány új munkakör. A hivatalvezetői posztra Fekete Tamás került, a vagyonjogi főosztály élére pedig Németh Iveta (a gútai hivatal korábbi elöljárója), míg a pénzügyi főosztályvezető Bohumír Kóňa lett. Továbbá új kollektív szerződés lépett érvénybe – nőtt az étkezési jegyek összértéke, a munkáltató hozzájárulása, illetve a végkielégítés összege is változott.

„Tekintettel arra, hogy a múltkori testület foglalkozott a kérdéssel, saját hatáskörben kineveztem az KOMVaK igazgatótanácsának elnökét” – tájékoztatta a képviselőket Stubendek, az írásbeli anyag azonban ezúttal is elmaradt. Az igazgatótanács élére Balogh Zsolt került, aki ezúttal sem tudott részt venni az ülésen. Mint kiderült, a Com-Média ügyvezető igazgatója a bírósági határozat értelmében továbbra is Pék Zoltán maradt.

Az ülés utolsó felében az iskolaügyek kerültek sorra. A képviselők a Munka Utcai Alapiskolának 23 ezer eurót szavaztak meg, mivel a nyár folyamán két nagyobb probléma is jelentkezett náluk – csőtöréssel és terjedelmes fali repedésekkel küzdenek, amelyek miatt az egyik könyvtárat kell ideiglenesen tanteremként használniuk. A Művészeti Alapiskola 15 ezer eurót kapott, mivel jelentősen nőtt a diákjaik száma. Kisebb vitát követően a Szabadidőközpont által jelenleg használt épület és telek kérdésére is pontot tettek: a Marianum Egyházi Iskolaközpont 30 napon belül 266 ezer euróért vásárolja meg. A Szabadidőközpont további két évig használhatja az épületet, illetve a speciális iskola a tanév végéig tornateremként használhat egy helységet. A városi kasszába befolyt összeget a képviselők ígéretük szerint az iskolaügyre használják majd fel. A tervezett pontok nagy részét jövő héten csütörtökön tárgyalják.

(sza)

Top