Téli futás: Az időjárás nem tényező!

Egyre többen veszik fel a futócipőt és indultak kocogni, hogy ilyen formában is tegyenek az egészségükért. A jelentősen bővülő kerékpárút hálózat is sokakat mozgásba lendített. A hidegebb idő érkeztével azonban már többen otthon maradnak, pedig kis odafigyeléssel egész évben kocoghatunk, hogy formában maradjunk. A részletekről a régiónk 131-szeres marathon futóját, Kele Gézát kérdeztük.

Milyen hőmérsékletig lehet biztonságosan kocogni?
Az időjárás nem tényező! Rendszeres edzéssel a szervezet hozzászokik a hőmérséklet ingadozáshoz. 30 éve minden télen futok. Hideg idő nincs, csak rosszul felöltözött futó. Nem kell megijedni a széltől, a mínuszoktól, vagy a havazástól. Sőt, a levegő ilyenkor igazán friss és tiszta! Ha fúj a szél, a hidegérzetünk intenzívebbé válik, akár 10-15 fokkal is hidegebbnek tűnhet a hőmérséklet. Kísérletekkel bizonyították, egy sima mínusz 6 fokos hideget, 30 km/órás szélben az emberi szervezet, akár mínusz 23 foknak is érezheti.  De ennek ellenére télen sem szabad túlöltözni.  A hideg idő viszont sokkal jobban leterheli a szervezetet, nagyobb az energia-leadásunk, de ez akár jó hír lehet a fogyni vágyóknak.

winterrun
Mi az, amire odafigyeljünk, miben más a téli futás?
Hidegben általában lassabban futunk. Amikor a szervezetünk már megszokja a hidegebb levegőt, mehetünk hosszabb szakaszokra is.  Nem fázunk meg, éppen ellenkezőleg, ellenállóvá válik a szervezetünk! Fagyban, hóban vigyázzunk a csúszásveszélyre. Kopott, sima talpú cipőben nehéz hóban, jégen futni.  Talán a szél riasztja el a legtöbb embert, pedig nem kell félni, az orkándzseki csodákra képes. Szélben mindig úgy tervezzük a futást, ha tehetjük, hogy szélnek szemben kezdjünk. Így, ha visszafordulunk, a hazavezető úton a hátszélben nem fázunk meg olyan könnyen.

winterrunkele
Milyen a megfelelő téli futóöltözet?
Nagyon sokan túlöltöznek télen.  Kevesebben ugyan, de vannak, akik viszont azt hiszik, vasból vannak és télen is lengén, alul öltöznek. Mind a kettő hibás döntés és egyenlő a megfázással. A hidegben a legfontosabb a sapka vagy fejpánt, és a kesztyű leginkább. Már elérhető áron lehet kapni futónadrágot, ami testhez simuló, így melegen tartja az izomzatot. Csak vészmegoldásként jó a hagyományos melegítőnadrág, mivel ez túl szellős és felszívja a vizet is, amitől megfázunk.  A felsőtestre a legjobb a termo felső vagy egy meleg póló.  Ha lehet, ne gyapjú legyen, mert az hamar felszívja a nedvességet, amitől megfázhatunk. A póló fölé egy melegebb felső, magas nyakkal, ami már lehet gyapjú. Ez így mínusz 10 fokig elég. Ha szél van, akkor jöhet még kiegészítőnek a széldzseki. Kesztyű és a sapka a legfontosabb kellék, hiszen a 70 százaléka a hőnek a fejen és végtagjainkon távozik. Mínuszokban a futózoknit is vastagabbra lehet cserélni. Hóban, sárban egy műanyag zacskót húzok fel két zokni közé. Nincs az hideg, amiben fázna a lábam.
Még egy nagyon fontos dolog a végére. A futás befejezésével ne ácsorogjunk sokáig, azonnal öltözzünk át száraz ruhába! Kívánom mindenkinek, hogy a téli hidegben is örömét lelje a futásban.

(d)

Top