Tavaszi Nyitott Pincék – Kóstold végig a Duna mente borait!

2016. június 4-én 12:00 órakor kezdődik a Tavaszi Nyitott Pincék 2016 rendezvény a Duna Menti Borút szervezésében. Ennek célja a régió bemutatása, különös tekintettel azokra a nagyszerű borokra, amelyeket itt készítenek. A dél-szlovákiai borvidék szőlészetei, pincészetei elsősorban Ógyalla, Kürt és Párkány környékén találhatóak.

Ez az egyedülálló borvidék Szlovákia legmelegebb szőlőtermő területe, az éghajlata száraz, a telek pedig enyhék. Egyedisége a meleg napok nagy számában és az évi 2000-2200 óra napsütésben rejlik, ami ideálissá teszi a magas cukortartalmú szőlő termesztésére. A szőlőültetvények túlnyomó részt alacsony, 16 fokos, déli, délkeleti vagy délnyugati fekvésű dombokon, lejtőkön terülnek el. A termőföld többnyire agyagos és porondos (homokos-agyag).

collage_lb_image_page16_2_1

Mindezek a természetes körülmények minőségi borok előállítására alkalmas szőlőfajták termesztését teszik lehetővé, olyan speciális jellemzőkkel, mint a késői szüretelésű, válogatott szőlőből készült, bogyós és mazsolás válogatott. Az ebből a régióból származó bor csodálatos, telt ízű, savassága pedig éppen megfelelő mértékű.

A fehér borszőlő fajták választékából a hagyományos fajták dominálnak, mint az olaszrizling, rizlingszilváni, Irsai Olivér, Pinot Blanc, Pinot Gris, Zöld Veltelini, valamint a Müller Thurgau, Chardonnay vagy a Sauvignon Blanc. A vörös szőlőfajták közül a legelterjedtebbek az Alibernet, a Pinot Noir, a Cabernet Sauvignon, a Szentlőrinci, a Zweigelt és a Kékfrankos. Az utóbbi években a szlovákiai nemesített szőlőfajták termesztése is elterjedt a régióban, leginkább a Devín és a Dunaj, de a Breslava, Hetera, Nitra, Váh vagy a Hron is. Ezek az új fajták egyre népszerűbbek mind a szlovákiai, mind a külföldi borimádók körében.

collage_lb_image_page16_7_1

Meggyőződésünk, hogy a kellemes légkörben elfogyasztott bor és a hozzá társuló gasztronómiai élmények hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jól érezzék magukat régiónkban. A helyi panziók, éttermek olyan ételkülönlegességeket kínálnak rendezvényünk ideje alatt, amelyeket érdemes megkóstolni. Természetesen nem szabad megfeledkezni az elegendő folyadékbevitelről sem, ami különösen fontos a Tavaszi Nyitott Pincék alkalmával! A borászokat sem illik megsérteni: kóstoljunk meg minden, általuk kínált bort. Váljék egészségünkre!

Bővebb információ a www.otvorenepivnice.sk honlapon.

(x)

Top