Tavasszal indul a kompkikötő építéseDunaradványÉvszázadokig meghatározta a község sorsát a Duna és a Zsitva, melyek összefolyásánál fekszik. Napjainkban leginkább a sikeres pályázatok befolyásolják a falu fejlődését. Hamarosan indul a kompkikötő építése.

radvany

Ľubomír Púchovský 2006-ban vette át a polgármesteri pozíciót Bödők Lászlótól Dunaradványon. Ezt követően háromszor (2010-ben, 2014-ben, 2018-ban) is újraválaszották. A község a helyi fejlesztések szempontjából sikeres éveket tudhat maga mögött. Ez persze összefügg a nyertes pályázatok eredményeként odaítélt támogatásokkal is.

Az utóbbi évek beruházásai között szerepelt a Zsitvatői emlékmű parkosítása. A 42 800 eurós értékű közvilágítást a saját költségvetésükből biztosították. Az új LED-lámpák felszerelésétől 42 százalékos megtakarítást remélnek, a kivitelező 15 éves garanciát adott. 101 ezer euró értékben hulladékszállító eszközöket vásároltak az Enviro projekt keretében – ez egy 90 lóerős, rakodókanalas traktor beszerzését, egy 9 tonnás pótkocsi, valamint 2 darab zárt konténer beszerzését is tartalmazta. Az önkéntes tűzoltó szervezet az új tűzoltóautó mellé kapott egy új árvízvédelmi pótkocsit is. A kultúrház nyílászáró cseréje 13 ezer euróba került. 1000 euróval hozzájárultak a református templom felújításához. „Ezekkel a megvalósult pályázatokkal a falu vagyona 2 millió euróval gyarapodott” – értékelte az eddigi beruházásokat Ľubomír Púchovský polgármester, aki az új fejlesztési tervekről is beszélt lapunknak.

„Ami az új falufejlesztési céljainkat illeti, szeretnénk teljesen felújítani az egészségügyi központot. Ez egy új, jóváhagyott engedéllyel rendelkező projekt, amelynek értéke 200 ezer euró. A Zsitvatő és Dunaradvány közötti kerékpárutat és a járdát is jó lenne kialakítani úgy, hogy ne az autók között haladjon a bicikliforgalom (a községben néhány kilométeren át a községi útra vannak terelve a kerékpárosok – a szerk.), továbbá járdákat kialakítani mellette. Nagy szükség lenne a kultúrház épületének bővítésére és felújítására. Igény szerint új szociális bérlakások építése, középmagas standard kivitelezésében is szerepel terveink között. A község borpincéjének felújításáról sem mondtunk le. Szennyvízcsatorna kiépítése is szerepel terveink között, valamint szabad internethálózat, 9 zóna Wifi létrehozása. Szeretnénk az alapiskola külső hőszigetelését is elvégezni és tornahelyiséget is kialakítani. A futballpályán új lelátók építésére kerítünk sort. Tovább bővítjük az új közvilágítást” – sorolta a polgármester.

Legkésőbb az idei év tavaszán megkezdődik a Zsitvatő falurészt a szemközti Neszmély községgel összekötő kompjárathoz szükséges kikötő, rámpa, bekötőutak és fogadóépületek építése. A Komárom és Párkány, illetve Esztergom közti Duna-szakaszon itt teljesít majd szolgálatot az egyetlen olyan komp, amely gépjárművek szállítására is alkalmas lesz. A tervezett kompprojekt kivitelezési értéke Magyarország esetében 2,5 millió euró, Szlovákia esetében pedig közel 1,5 millió euró. Utóbbi összegből az 5 százalékos önrészt és bizonyos további kiadásokat Dunaradványnak kellene állnia, ám erre önerőből nem képes a 725 lakosú kisközség. Ezért állami támogatást igényelt, és sikerrel járt. Egyébként az összköltség 85 százalékát az Európai Régiófejlesztési Alap Interreg-programjából fedezik, annak 10 százalékát pedig az állam nyújtja. „Már megkaptuk a szlovák kormányhivatal arról szóló határozatát, hogy költségeink fedezésére a nyár folyamán 96 ezer eurós állami támogatást kapunk. A konkrét tervdokumentáció elkészült, s az illetékes hivataloktól függ, hogy milyen ütemben zajlik majd az engedélyeztetési folyamat. A kivitelezést 2020-ig kell befejezni” – tájékoztatott Dunaradvány vezetője.

A komp egyidejűleg 10 darab, legfeljebb 3,5 tonna súlyú személygépkocsit lesz képes szállítani, valamint természetesen kerékpárosokat és gyalogosokat is. A kompkikötő közelében áthaladó 63-as számú főúthoz a kikötő majdani parkolójáig bekötőutat kell építeni, s a komprámpán kívül a parkoló mellett felépül egy szociális helyiségekkel és pénztárral rendelkező, s a Duna esetleges áradása miatt egy magas lábakon elhelyezendő fogadóépület is.

A polgármester hangsúlyozta, ahogy minden évben, idén is támogatják a községben működő társadalmi és kulturális szervezeteket.

(miriák)

(Cikkünk a Delta április 2-i számában jelent meg.)

Top