Tany: a tervek megvalósításra várnak

Sok embernek Tany községről a lengyár jut az eszébe, ám ez a falu nemcsak a régebben jól működő üzemről ismeretes, hiszen mostanság egyre több esemény kapcsán említik a nevét.

gal101298_dscf0360

Ide sorolható a hagyományos falunapi ünnepség. A tavalyi közösségi rendezvényeikről általában pozitív visszajelzést kaptak, ami elsősorban a lebonyolítást illeti. A szervezetek kiveszik részüket a közösségi munkákból, így tartalmasabb, és nem utolsósorban színvonalasabb akciókat rendezhettek.

Bugár Imre polgármestert a 2019-es tervekről faggattuk: „A pályázatokkal kezdeném, és mindjárt elsőként említeném a halottasház teljes felújítását, amely többek között magában foglalja a bejárati rész átalakítását, az ajtók cseréjét, akadálymentesítést, valamint a hűtő cseréjét is, emellett az előteret is át szeretnénk alakítani. Ez a beruházás már 2018-ban zöld utat kapott, most már csak arra várunk, mikor kezdhetjük el a felújítást, amihez a támogatáson kívül saját anyagi forrás is kell.

A másik pályázatunk elbírálás alatt van, ez pedig a kultúrházunk folyamatos felújítása. Terveink szerint több mindent szeretnénk véghezvinni e téren. Ez érintené az ajtók cseréjét, a fűtést, a villanyhálózatot, a teljes talajcserét, a színpad korszerűsítését, továbbá a szociális helyiségek rekonstrukcióját, melynek során mozgáskorlátozottakra is gondolunk. Aztán itt van a községi utak felújítása is, amelynek során jelenleg négy utcát szeretnénk szebbé tenni, hozzávetőleg 2800 méter hosszúságban. Régóta tervezzük egy szennyvíztisztító beindítását, amely már hosszú évek óta tolódik. További tervek között szerepel a hulladékosztályozó, amely talán mondanom sem kell kiírásfüggő, de ha lehetőségünk lesz rá, mindenképpen megpályázzuk. Aztán itt van az Aranka-malom tetőrészének a felújítása. Erre már nagy szükség lenne, ugyanis a hullámpala tetejű épület több helyen károsodott. A községi tavunk is elég rossz állapotban van. Itt nádmentesítést, valamint iszapmentesítést kell végeztetnünk, hogy aránylag elfogadható állapotba kerüljön ez a terület. A közösségi programjaink közül kiemelném a márciusi nagyszabású őshonos fafajták ültetését, melyet aztán április 22-én, a Föld napján tovább folytatnánk, amely tevékenységbe bevonnánk az alapiskola és az óvoda legkisebbjeit is. Természetesen gondolkodunk a húsvétváró megrendezésén is. Májusban tartjuk az anyák napját, majd egy kis szünet és jön a hagyományos falunapi ünnepség. Októberben nyugdíjasnap, a decemberi programjaink pedig a Mikulás-ünnepség, és végül a Karácsonyváró zárja majd a sort” – fejezte be tájékoztatását Tany polgármestere.

Pint Sándor

Top