Támogatás magyar iskolásoknak és ovisoknak

Ahogy minden évben, idén is pályázhatnak a szlovákiai magyar óvodások és iskolások szülei a magyarországi nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatásra. Az igényléseket legkésőbb március 14-ig lehet benyújtani, a magyar iskolák és óvodák segítenek a pályázatok összegyűjtésében.

BBAI-TANÉVNYITÓ_04-e1440766977978

A Bethlen-támogatásnak is nevezett magyarországi ösztöndíjat a Bethlen Gábor Alap folyósítja a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) közreműködésével, a Szülőföldön magyarul program keretében. A támogatásra azok az óvodáskorú gyerekek jogosultak, akik a 2017/18-as tanév kezdetétől Szlovákiában működő akkreditált óvodában magyar nyelvű nevelésben részesülnek, illetve azok az alap- és középiskolások, akik 1999. augusztus 31-ét követő időszakban születtek, és Szlovákiában működő akkreditált oktatási intézményben alap- vagy középfokú tanulmányaikat magyar nyelven folytatják. A támogatás összege 22.400 forintnak megfelelő euró – azaz nagyjából 72 euró.

Az igénylőlap letölthető a pedagógusszövetség honlapjáról (szmpsz.sk), de gyakrolatilag minden érintett iskolában és óvodában is hozzáférhető. A felhívás alapján a 2017/18-as tanévre 2018. január 31. és 2018. március 14. közötti időszakban lehet az igénylést benyújtani. Postai úton is eljuttatható a pályázat, de az egyes oktatási intézmények is segítséget nyújtanak ebben, a legtöbb helyen összegyűjtik a leadott igényléseket, és eljuttatják a megfelelő helyre. Bővebb tájékoztatás a pedagógusszövetségtől kérhető.

Ezen túl, a program keretében hallgatói támogatásban részesülhet az a nappali tagozatos hallgató, aki Szlovákiában működő felsőoktatási intézményben alap vagy magiszteri tanulmányait egészben vagy részben magyar nyelven folytatja. Ebben az esetben 2800 forintnak megfelelő euró támogatás kérhető.

(d)

Top