Támad a sertéspestis

Szlovákia még „érintetlen“, a szomszédos országokban, Lengyelországban, Ukrajnában és Csehországban azonban már felütötte a fejét az afrikai sertéspestis-járvány, amely nemcsak a vadon, hanem a tenyészeteken élő házi sertésállomány­ra is komoly veszélyt jelent.

poca

„Bár Szlovákiát még nem érte el a járvány, a helyzet így is nagyon súlyos. Az afrikai sertéspestis ugyanis veszélyesebb a klasszikus sertéspestisnél: ez a fajta vírus nemcsak közvetlen érintkezés útján, hanem akár zöld takarmányon vagy vérszívó rovarokon keresztül is terjedhet“ – közölte lapunkkal Miholics István, a regionális állat- és élelmiszeregészségügyi hivatal igazgatója, aki a múlt héten hivatalos körlevélben hívta fel a Komáromi járás valamennyi városi és községi hivatala, a sertéstenyésztők, valamint a mezőgazdasági szervezetek és vadásztársaságok figyelmét a fennálló veszélyre és az esetleges járványvédelmi intézkedésekre.

Fokozott óvatosságra intenek

Amíg a járvány veszélye fenyeget, az állat- és élelmiszeregészségügyi hivatal figyelmeztetése alapján a mezőgazdászoknak kötelességük az elhullott vaddisznókat bejelenteniük, a gyanús esetekről pedig a hatóságokat értesíteniük. Az egyes szövetkezetek figyelmét pedig arra hívták fel, hogy a saját körzetükbe tartozó területeket gyakrabban monitorozzák, és a vaddisznóállományokban bekövetkezett változásokat minél hamarabb jelentsék.

A sertéspestis-járvány, amely emberre és más állatra nem jelent veszélyt, a balti államokból (Lettország, Litvánia és Észtország) indult, és már Fehéroroszországban, Ukrajnában és Lengyelországban is pusztít. Súlyos a helyzet Romániában (itt a járvány a házi sertéseket támadta meg) és Csehországban is. Nyugati szomszédunknál egyelőre csak a vadon élő sertések között terjed.

Kilövési engedély megadva

A szlovák-cseh határtól mindössze 29 kilométerre lévő Zlín térségében az egyik legrosszabb a helyzet. A régióban június vége óta 144 elpusztult vaddisznót regisztráltak, s ebből 82 példánynál mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok a fertőzést. „A csehországi hatóságok a járvány terjedésének megfékezéséért mindent elkövetnek: a legveszélyeztetettebb területeket villanypásztorral kerítették be, és engedélyt adtak a vadállomány intenzívebb kilövésére. Az elmúlt időszakban 1379 vadat lőttek ki, mivel jelentősen elszaporodtak a vaddisznók a térségben: 1 négyzetkilométerre 7 példány jut, miközben az optimális 0,6 lenne“ – árulta el Miholics István. Véleménye szerint hasonló intézkedésre a Komáromi járásban is sor kerülhet, hiszen nálunk is számottevő a túlszaporulat.

-lm-

Top