Takarékoskodnak a gútai iskolaügyben

Gúta. Szeptembertől a II. Rákóczi Ferenc Alapiskolába költöznek a Szabadidőközpont egyes foglalkozásai, a Komenský Alapiskola iskolakonyhája pedig már csak ebédkiadó helyként működik majd. A Szabadidőközpontban feltárt könyvelési és költségvetési hiányosságok, szabálytalanságok miatt Kulich László igazgató benyújtotta lemondását, de kapott még egy esélyt Halász Béla polgármestertől. Mindezen kérdések is napirendre kerültek a gútai képviselőtestület múlt heti ülésén.

Több, az iskolaügyet érintő intézkedést is elfogadtak a képviselők, amelynek köszönhetően éves szinten összesen 80 ezer euró megtakarítást remélnek. Szeptembertől a II. Rákóczi Alapiskola három osztálytermet, egy irodát és szociális helyiségeket bocsát a Szabadidőközpont rendelkezésére, amely itt tartja majd az egyes köröket, foglalkozásokat. A 13 szakkört közel kétszáz diák látogatja. Azok a csoportok, szervezetek, amelyek eddig a Szabadidőközpont tükörtermét használták, az iskola tornatermét vehetik majd igénybe. Ugyanakkor a Szabadidőközpont Híd utcai székházának alagsorában továbbra is nyitva tart az ott működő kávézó, a madártani és a tűzzománc szakkör, valamint a zenekarok is ott tartják majd próbáikat, viszont a bérleti díj emelkedésével kell számolniuk. Előzetes számítások szerint ez az átszervezés évi 20 ezer euró költéscsökkentést eredményez a városnak.

Egy helyen főznek az iskoláknak

Döntés született arról is, hogy a jövő tanévtől nem főznek már a Komenský Alapiskola iskolakonyháján, csupán ebédkiadó hely lesz. A kész ételt az Iskola utcai konyháról szállítják majd ide, ahogyan a speciális alapiskolába és Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolába is. Az Iskola utcai konyha kapacitása1000 fő; ebben az iskolaévben átlagosan 362 kosztosuk volt, míg a Komenský iskola konyháján 282 személy részére főztek. Az intézkedés következtében három konyhai alkalmazott válik feleslegessé, nekik igyekeznek a városi hivatalon belül más állást felajánlani, például a nyugdíjba vonuló alkalmazottak munkakörét.

„Az átszervezéseket elsősorban a megemelkedett energiaköltségek miatt kellett meglépni. Az iskolakonyhák esetében éves szinte 58 ezer euró megtakarítás várható, és ha sikerült a napelemes rendszert is felszerelni, akkor további 10 ezer euró – mondta Halász Béla polgármester. – Egy év után kiértékeljük, hogy valóban beváltak-e ezek az intézkedések. Az iskolakonyhák esetében külön odafigyelünk majd arra, hogy a szállítással ne csökkenjen az ebédek minősége.”

Vállalta a felelősséget az igazgató

Elmaradt, illetve késett a járulékok befizetésével múlt évben a szociális biztosító, az egészségbiztosítók és az adóhivatal felé a Szabadidőközpont. A város főellenőre szintén több hiányosságot és szabálytalanságot állapított meg az intézmény gazdálkodását illetően, egyebek közt a könyvelési törvény betartása, a pénztárvezetés, a járulékfizetés terén. Kulich László, a Szabadidőközpont igazgatója emiatt felajánlotta lemondását a polgármesternek. A testületi ülésen elismerte, hibázott, elsősorban azért, mert nem ellenőrizte könyvelőjét, nem követte nyomon, hogy minden fizetési kötelezettségét időben teljesíti-e az intézmény. „Nyolc éve együtt dolgozunk, eddig semmilyen probléma nem volt vele, teljesen megbíztam benne. De igazgatóként én felelek az intézményért, ezért a felelősség is az enyém” – mondta. Hozzátette: május derekán minden tartozásukat rendezték. A jövőre vonatkozóan pedig ígérte, ezentúl minden hónap végén ellenőrizi a számlákat, a pénztárt, a számlamozgást, hogy még egyszer ne fordulhasson elő hasonló probléma. Halász Béla polgármester mindezek után egyelőre nem mentette fel tisztségéből Kulich Lászlót, viszont megjegyezte: komoly vezetési problémának tartja a történteket, és több hiba már nem fér bele az igazgató részéről. „Nem törünk pálcát senki felett, de komoly pénzbüntetésre számíthatnak mindketten” – tette hozzá.

(vkm)

Top