Szükséges az óvoda bővítése

NAGYKESZI. Ez a közel ezer lakost számláló község mindig is a színvonalas programok megrendezésében jeleskedett, ráadásul évről évre újabb és újabb akciókat találnak ki, melyekkel szinte vonzzák nemcsak a falubelieket, hanem a környék közösségi rendezvényeit előnyben részesítő személyeket is. Emellett a falu társadalmi és kulturális életére is odafigyelnek a falu koordinátorai. Csóka Lajos polgármester az idei tervekről beszélt.

Csóka Lajos Nagykeszi polgármestere

„Azzal kezdeném, hogy a hideg megmutatta a hiányosságainkat. Az extrém időjárás beálltával sorra jöttek a problémák. Befagytak a községi hivatalban levő radiátorok, ami azt jelenti, hogy a szigeteléssel nagy gondok vannak. Ezen épület felújítására már kétszer is adtunk be pályázatot, de mindeddig nem sikerült pénzt szereznünk a rekonstrukcióra. Ezzel a helyzettel viszont idén mindenképpen lépni kell. Ha nem jön össze pályázat útján, akkor keresünk más módot. Az óvodában és az iskolában is gondot okozott a hideg. Elromlott az egyik kazán, ami intő jel arra, hogy oda kell figyelnünk ezekre az épületekre is. Aztán a kultúrház fűtésével is gondok voltak. Szóval így az év elején kaptunk elég figyelmeztetést. A falu hajléktalanjainak az elhelyezése is probléma, mivel a számukra előkészített hajlékok már szűkösnek bizonyultak. Aztán itt van az évtizedes vezetékes ivóvíz probléma. Jelenleg a vezetékek kétharmad része elkészült, bízom benne, hogy az idei évben rá tudunk csatlakozni a komáromi vezetékre és javulni fog a vízellátás minősége. Szeretnénk bővíteni a szeméttelep kapacitását egy kazettával, biztosítva ezzel az alacsony hulladékilletéket kistérségünk lakossága számára. Régi vágyunk a kerékpárút kiépítése a Duna töltés koronáján. Bíztunk a határon átnyúló projektekben, de úgy látom, más irányba kell elmozdulnunk. A továbbiakban megemlíteném még az okánikovói szemétlerakatot, melyet szeretnénk véglegesen felszámolni” – mondta a polgármester.

„Célunk egy gyermekjátszótér létrehozása. Úgy néz ki, ezt saját erőből fogjuk realizálni. Az óvodában is tervezünk átalakításokat, hiszen nagy örömünkre egyre több gyerek születik a faluban, ami szükségessé teszi a bővítést. Továbbra is fontosnak tartjuk szervezeteink hathatós támogatását. Gondolok itt elsősorban a helyi nyugdíjasklubra, mely jól működik, s az önkéntes tűzoltókra, akik messzemenően támogatják a falu eseményeit. Aztán itt vannak a focistáink, akik remélhetőleg ősszel ismét magasabb osztályban szerepelnek. Mindenképpen támogatjuk a Reménység n.o. civilszervezetet, akikkel egy régi épület tornatermé alakítására adtunk be pályázatot, amelyet majd a falu lakosai is használhatnak. Nyáron egy hosszabb lélegzetvételű hagyományőrző gyermektábort is tervezünk, persze nem feledkezünk el a közösségi rendezvényeinkről sem. Ezek közé tartozik a Falu ízei elnevezésű főzőparádé, a Barátság határok nélkül, a tűzoltóverseny, a nyugdíjasklubok találkozója, a nyugdíjasok köszöntése és hát természetesen a hagyományos Mikulás ünnepség és a Karácsonyváró” – tette hozzá Csóka Lajos.

Pint Sándor

Top