Szórakozás

Nagysikerű western lovasverseny

  • 2013.6.24

Első ízben rendeztek az M-Club lovasfarmon western lovasversenyt, amelyre amatőrök és profik is egyaránt jelentkeztek. Az eseményen több mint 700 néző drukkolt a gyerekeknek és a felnőtt lovasoknak. Több versenyszámban is összemérték erejüket és tehetségüket a versenyzők, volt szlalom, hordókerülés és akadálypálya is.

A legkisebbek kezdték a megmérettetést, ahol mindkét (szlalom és hordókerülés) versenyszámot a komáromi Szendi Fanni nyerte meg Laky nevű pónilovával. Második lett szlalomban Horváth Evelyn Saci nevű pónijával és harmadik Veronika Lamačková, aki Csabin lovagolt. Hordókerülésben második lett Veronika Lamačková és harmadik helyen Sofia Tlčinová végzett.
Junior kategóriában a hordókerülés versenyszámban első helyet szerzett Filip Graňo, aki nagyon nagy teljesítményt nyújtott, mivel Down-szindrómás és mégis az egészséges gyermekek között tudott első lenni, második lett Pál Mónika és harmadik Tóth René. A szlalomban Tóth René vehette át a kupát, második helyen Múcska Gergő végzett, harmadik Ladislav Bobek lett.


A felnőtteknél a tapasztalt Fehér István lett az első helyezett szlalomban, második Ivan Tkáčik, harmadik Jarmila Urbánová lett. Hordókerülésben Nikola Ballová győzedelmeskedett, megelőzve Fehér Istvánt és Soňa Púchovskát. A versenyzők értékes díjakat vehettek át a szervezőktől, de senki sem távozott üres kézzel.
A kilátogatóknak is kedveztek, legfőképpen a gyerekeknek, mivel arcfestés, kézműves foglalkozás és ugrálóvár is volt. Aki kihagyta ezt a remek színvonalú versenyt, ne csüggedjen, hiszen idén még több hasonló programot szerveznek a hegyeki M-Club lovasfarmon.
szénássy
Fotó: jakó

Megelőzte a rekordert

  • 2013.3.4

Egy hónappal ezelőtt felröppent a hír, hogy egy angol hölgy 17 hónap alatt rakott ki egy 24 ezres kirakót (puzzlet). Azonban régiónkban él egy hölgy, akinek ez sokkal rövidebb idő alatt sikerült. A perbetén élő Pinke Erikának nem egész hét hónapra volt szüksége, hogy kirakja a puzzlet.
„Az elmúlt év augusztusában kezdtem hozzá és február közepére fejeztem be a 428×157 cm nagyságú alkotást” – árulta el a szimpatikus hölgy, aki naponta 1-5 órát dolgozott az alkotásával. Közel 15 éve hobbija a puzzle kirakás. „Annyira megtetszett, hogy az ünnepekre nem kaptam más ajándékot, csak kirakót” – mondja mosolyogva. Amióta kirakta a 6 ezres puzzlet, elkezdett gondolkodni azon, hogy valami nagyot, maradandót kéne megalkotni.

„Amikor a gyerekeim megajándékoztak a 24 ezres kirakóval, majdnem sokkot kaptam, hogy hol és hogyan fogom kirakni. Végül is elsőként a színek és a formák alapján kezdtem hozzá, majd megcsináltam a keretét” – mondta Erika.
„A puzzle igazi türelemjáték, gondolkodtat, fejleszti a memóriát és a megoldó készséget. Megfelelő stratégiával hamar a puzzle mesterévé válhat a kezdő kirakó. Még nem kívánom abbahagyni, sőt terveim között szerepel a 32 ezres puzzle kirakása is” – zárta nyilatkozatát Pinke Erika.
Miriák Ferenc

Tavaszváró koncertek a Felvidéken

  • 2013.3.12

A dunaszerdahelyi székhelyű ElóKONCERT műsoriroda értesíti a tisztelt érdeklődőket, hogy

KONCZ ZSUZSA zenekarával
április 24.-én, kedden a Dunaszerdahelyi VMK-ban
április 25-én, csütörtökön a Révkomáromi VMK-ban

koncertezik.
A kezdési idő mindkét helyszínen este 7 óra

 

KONCZ ZSUZSA

Magyarország második világháború után született nemzedékének meghatározó előadóművésze. Az első Ki mit tud-on (tehetségkutató vetélkedő, MTV, 1962.) vált országosan ismertté. 1963-tól amatőrként énekel, az Omega az Illés majd a Metró zenekarokkal. Első átütő sikere 1966-ban a Rohan az idő című dal, lemezfelvételeit az Illés együttessel, majd a Fonográffal készíti, megszűnésük után a legjobb hazai stúdiózenészekkel dolgozik. Dalait a legkiválóbb magyar zeneszerzők szerzik, a szövegeket főképp Bródy János írja, majd a ’80-as évek elején a Fonográf együttes megszűnésével kibővül a felvételein közreműködő muzsikusok névsora. Bródy és Tolcsvay László mellett a 80-as évek elején egy időre csatlakozik hozzá Bornai Tibor (KFT) majd Gerendás Péter, Bódi László, Cipő (†47),  Závodi Gábor, Lerch István.  Több tucat album, aranylemezek, kitüntetések jelzik eddigi pályafutását. Számtalan hazai és külföldi fesztiválon aratott sikert, koncertezett és készített Tv műsorokat. Kivételes előadói képessége lehetővé teszi, hogy szűk közönség körében, intim hangulatú koncertektől, a sportcsarnokok sokezres nézőseregét mozgósító koncertekig, mindenhol otthonosan mozogjon. Saját bevallása szerint a koncertek jelentik számára az igazi örömet és a teljes kibontakozás lehetőségét. Éppen ezért folyamatosan koncertezik, miközben új stúdióalbumon dolgozik.

KONCZ ZSUZSA ZENEKARA:

 Závodi Gábor, billentyűs, zeneszerző, szövegíró, hangmérnök, zenei producer.
1990 óta vezeti Demjén Ferenc zenekarát, készíti lemezeit, 2007 óta dolgozik Rúzsa Magdival koncerteken és stúdióban egyaránt.
Számtalan filmhez írt, hangszerelt zenét. A legismertebb a “Csinibaba”. 1995 óta hangmérnök, saját stúdiójában az említett művészeken kívül megfordult a hazai könnyűzenei élet színe-java, többek között az LGT, Zorán, Homonyik Sándor,  Cserháti Zsuzsa, és természetesen Koncz Zsuzsa. Nevéhez számtalan szakmai díj fűződik: év billentyűse, év hangmérnöke, év koncertje, több mint ötven arany, illetve platina lemez, mely kb. két millió eladott hanghordozót jelent.
1999 óta játszik Koncz Zsuzsával billentyűs-zenekarvezetőként. Azóta készült albumain, mint billentyűs, hangszerelő, hangmérnök, és egy-egy dal erejéig, mint zeneszerző, szövegíró is közreműködött.

 Tiba Sándor, dobos.
1995-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz tanszakán, mint jazz-dob előadóművész. Számos hazai zenekarral és szólistával dolgozott együtt, a pop, rock, jazz és world-music  stílusban egyaránt. (Ghymes, a Cotton Club Singers, Tóth Vera, Pély Barna, Horgas Eszter, a Jazz pression, a Budapest Jazz Orchestra, a BabaYaga, vagy Pierrot.) Több mint 30 albumon működött közre, melyből 3 arany és egy platina lemez lett. 2004-ben a Magyar Rádió eMeRTon Díjjal tüntette ki. Koncz Zsuzsa zenekarának 1996 óta tagja.

 Maróthy Zoltán gitáros, énekes.
Az Ossian, majd a Fahrenheit együttes alapító tagja volt, jelenleg a KISS Forever Band-ben játszik. Több mint tíz éve a Kőbányai Zenei Stúdió gitár és zenekari gyakorlat tanára. Közreműködött számos hazai előadó lemezén és koncertjein, mint például East, Ákos, L’art pour L’art, Balázs Fecó és Révész Sándor. Ezen kívül dalszerző, szövegíró. Időnként találkozhatunk nevével zenei rendezőként is, különböző albumokon. Az 1996-os Miénk itt a tér című lemezen játszott először Koncz Zsuzsával, ezt követően csatlakozott a zenekarhoz.

 II. Lengyelfi Miklós basszusgitáros, bőgős.
A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola klasszikus nagybőgő szakán végzett 1977-ben. A folkműfaj megújításán dolgozó zenekarok (Kolinda, Vízöntő, Mákvirág, Gépfolklór) tagja volt. A stílusteremtő KFT együttes egyik alapítója (1980). Játszott a Baba Yagában, a Barbaró zenekarban, a Makámban, Gerendás Péterrel, Tolcsvay Lászlóval, Pierrotal. Közreműködött számos ismert hazai előadó lemezén.
Koncz Zsuzsa zenekarának rangidős tagja, 1982 óta (egy kisebb megszakítással) gondoskodik a szilárd alapokról koncerteken és lemezeken egyaránt.

 

Rákóczi Feri is jön a megabulira!

  • 2013.2.18

Két színpad, 11 DJ, Rákóczi Feri és a környék összes menő bárja várják a jótékonykodni vágyó érdeklődőket március 2-án, szombaton este kilenctől a Komáromi Városi Sportcsarnokban. Ott pörög majd egész éjszaka a Wake Up Komárno 2.0 című megabuli.

Tavaly március 3-án zajlott az első Wake Up Komárno – Ébredj, Komárom! A főszervezők 3970 eurót ajánlottak fel a városnak. Játszóvár épült a gyermekparkban, melyet a tavalyi Komáromi Napok keretében adtak át hivatalosan. Úgy hírlik, ez az egyetlen európai uniós szabvány szerint készült játszóvár a városban. „Az első bulin 8 DJ nyomta hajnalig a zenét, egy színpadon. Most mertünk egy kicsit nagyobbat álmodni Doktorik Bandi barátommal. Két színpad lesz! Egy pódium mindjárt a városi sportcsarnok előcsarnokában. Tavaly az idősebb korosztály is megjelent a rendezvényen, és úgy vettük észre, nem találták a maguknak megfelelő stílust. Így most a kisebb pódiumon retro, funky r’n’b stílusban megy majd a zene” – avatott be a részletekbe Kovács Gyuri lemezlovas, az egyik főszervező. Megtudtuk, bent, a küzdőtéren, a nagyszínpadon óránként váltakoznak majd a lemezlovasok. Hang- és fénytechnikában is magasabbra teszik a lécet. Ha minden összejön, álomszerű lesz a látvány! A bevételből az idén a kultúrát támogatják. A Komáromi Napok műsorából azzal veszik majd ki a részüket, hogy rendeznek egy koncertet, amit a befolyt összegből finanszíroznak. „Felvettük a kapcsolatot a várossal, nekik nagyon tetszik a dolog” – árulta el DJ Kovács Gyuri, majd hozzátette, ha olyan jól sikerül a buli, mint tavaly, szerény ajándékokkal támogatják majd a komáromi gyermekotthont, vagy a kutyamenhely négylábú lakóit is. „Minden azon múlik, hányan jönnek el a bulira március 2-án, szombaton este” – jegyezte meg a főszervezők egyike. Azt est sztárvendége Rákóczi Feri, a Class FM rádió hangja, a TV2 csatorna arca lesz. Kovács Gyuri szerint egy kis fotózkodás, egy-két mondat a színpadon, beszélgetés az emberekkel lesz a műsorvezető feladata. Elővételben 5 euró, a helyszínen 6 euró a jegy ára. Jegyek elővételben a Reboot számítástechnikai boltban és a Le Rou­ge kávézóban kaphatók.
Kizárólag ezen a 2 helyen árusítják a belépőjegyeket, a buli napján természetesen a helyszínen is. Az ajtót 20.30 órakor nyitják, kezdés 21.00 órakor! Bővebb információk a Wake Up Komárno 2.0 Facebook–oldalán szerezhetők be. Aki megkeresi az oldalt, megosztja az eseményt, értékes ajándékot nyerhet!  Mindenkit szeretettel várnak.
(bárány)

 

VOLT Fesztivál – Ákos tizedszer lép fel a rendezvényen   

  • 2013.1.25

 

Budapest, 2013. január 25., péntek (MTI) – Immár tizedszer lép idén júliusban a VOLT Fesztivál színpadára Ákos, aki tavaly megjelent szintirock albuma, a 2084 turnéjának keretében ad koncertet a rendezvényen – közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

A Sopronban rendszeresen nagy közönségsikerrel koncertező énekes a Papp László Budapest Sportarénában tartott tavaly decemberi teltházas fellépése teljes anyagát eljátssza a VOLT Fesztiválon, amelyet július 3. és 6. között rendeznek meg.
A szervezők az MTI érdeklődésére közölték: a hosszú évek óta a soproni Lővér kempingben lezajló VOLT Fesztivál idei pontos helyszínéről még folynak a tárgyalások. Tavaly nyáron a regionális környezetvédelmi hatóság csak második nekifutásra adta meg az engedélyt a rendezvény megtartására a soproni kempingben.
Ákos 2084 című albumát tavaly nyáron éppen a VOLT-on mutatta be először nagy sikerrel, komoly tömeget vonzott a jubileumi 2012-es Sziget fesztiválon adott koncertje, az erdélyi Félsziget fesztiválon pedig nézőcsúcsot döntött.
“A VOLT-ra szinte hazajárok, 2013-ban már a tizedik alkalommal játszom a fesztiválon. Vendégként is sokszor jártam itt, előfordult, hogy irodalmi estet tartottunk egy sátorban. A VOLT-on a komplett arénás koncertműsort szeretnénk eljátszani, ami a szokásos fesztiválprogramnál hosszabb, több mint kétórás előadás, és eddig csak a Sportarénában mutattunk be” – mondta Ákos.
Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert, a VOLT Fesztivál főszervezői a közleményben hangsúlyozták, hogy dolgoznak az idei VOLT nemzetközi és hazai előadói kínálatán. A magyar fellépők között a tervek szerint ezúttal kiemelt szerephez jutnak azok is, akik korábban kevesebb lehetőséget kaptak a VOLT-on.
A 21. VOLT Fesztivál programkínálatából Ákos mellett korábban a Queens of the Stone Age, a Thirty Seconds to Mars, az Example, Jamie Woon és Parov Stelar fellépését jelentették be a szervezők.

Sziget

  • 2012.7.3

Ötvenszázalékos menettérti kedvezményt ad a MÁV és a GYSEV

Budapest, 2012. augusztus 2., csütörtök (MTI) – Ötvenszázalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a MÁV és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. a budapesti Sziget fesztiválra tartóknak, a hazautazóknak pedig két mentesítő járatot indítanak – közölte a MÁV-Start csütörtökön az MTI-vel.

A jubileumi, 20. Sziget fesztivál hivatalosan jövő szerdán kezdődik meg, de a mínusz kettedik nappal, a magyar dal napjával már vasárnap, augusztus 5-én elindul a programsorozat. A vasúttársaság tájékoztatása szerint a fesztiválra tartók bármely belföldi állomásról 50 százalékos kedvezményű alkalmi menettérti jegyet válthatnak a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, valamint Kelenföld állomásra. A kedvezményt augusztus 4-től lehet igénybe venni, a visszautazást augusztus 14-én éjfélig be kell fejezni.
Az engedmény kizárólag belföldi utazáshoz és 2. osztályon vehető igénybe. A pénztárban az utas az alkalmi 50 százalékos kedvezményt biztosító menettérti (vagyis oda-vissza érvényes) vonatjegyet kapja meg, ez ugyanannyiba kerül, mint az egy útra szóló, teljes árú jegy. A jegy a visszautazáshoz csak a rendezvény belepőjéül szolgáló karszalag felmutatásával vagy a helyszínen történt lebélyegzéssel érvényes. A jegyek bélyegzésére a rendezvény idejére felállított MÁV-START-pénztárkonténerben van lehetőség.
Közölték továbbá, hogy a MÁV Sziget-jegypénztára egy belföldi és két nemzetközi ablakkal működik majd, ott teljes körű belföldi és nemzetközi menetjegyváltási lehetőséggel, útvonaltervezéssel, menetrendi információkkal várják az érdeklődőket.
A MÁV ezen felül egyes nemzetközi vonatait pluszkocsival közlekedteti, a fesztivál végén pedig a Keleti pályaudvar és Bécs között két mentesítő vonatot indít, augusztus 13-án fél tízkor és fél kettőkor. Ezekre a kedvezményes árú bécsi kirándulójegyek is érvényesek.

mti

Ébresztő, Komárom!

  • 2012.1.16

Egy páratlan összefogásnak lehetünk tanúi Komáromban. Jótékonysági rendezvényt tartanak, azzal a céllal, hogy segítsenek a komáromi kórháznak és nem utolsósorban azért, hogy Komárom városa végre felébredjen. A szervezőket, Doktorík Andrást és Kovács Gyurit szerkesztőségünkben kérdeztük a részletekről.

„Sajnos az utóbbi időben azt kell tapasztalnunk, hogy Komárom belvárosa egyre jobban kihalt.   Ezért gondoltunk egy merészet és kitaláltuk, hogy a városi sportcsarnokban szervezünk egy hatalmas bulit, remélve, hogy a komáromiak felébrednek. A party neve is erre utal WakeupKn – Ébredj, Komárom!. Ezen a rendezvényen komáromi DJ-k fogják szórakoztatni a vendégeket. Névszerint: Denetti, Spider, Sinkovicz, Boogie, Kovács, Koniček, Benes és T.B., az est műsorvezetője pedig Viktor „Doody” Dudáš lesz. A fellépő nyolc Dj mindegyike egy-egy órát fog a keverőpult mögött állni” – mondta Kovács Gyuri.
„Természetesen a lemezlovasok mellett sokan mellénk álltak és közösen szervezzük a rendezvényt a MB Move, a CDT Light and Sound, a Creative Spirit Media csapatával, valamint mint médiatámogatók mellénk állt a LOOK magazin és a DELTA hetilap. Ezen az estén, március 3-án a városban működő klubok szolidaritásból is mellénk álltak, tehát nem lesz nyitva a Jäger Pub, a Devil Club és a West Social Club” – mondta Doktorík András.
„A belépő elővételben 5 € – minden elővételben megvásárolt jegy mellé VIP belépőt ajándékozunk, amellyel 2012 márciusi hónapban ingyen látogathatók a Devil Club illetve Jäger Pub szórakozóhelyek. A belépőjegyekből befolyt pénzösszeg nagy részéből jótékonykodni szeretnénk. Így szeretnénk megtámogatni a komáromi kórházat, és a gyermekparkban is szeretnénk felépíteni egy új körhintát vagy egy új csúszdát” – folytatta Kovács Gyuri.
Bízunk a komáromi lakosokban, hogy sikerül összehoznunk egy remek estét és megtöltjük a sportcsarnokot, így Komárom végre felébred Csipkerózsika-álmából.
Tehát mindenki írja be a naptárába, hogy március 3-án este 21.00 órától egy fergeteges party kerül megrendezésre, nyolc lemezlovas közreműködésével, és a megvásárolt jegyekkel minden vendég egy jó ügy mellé áll.
szt

Évadnyitó  a Rodeó Ranchon

  • 2012.1.9

Január 6-án a már hagyományos évadnyitóra került sor az M-klub Rodeó Ranchon, Briežkyn. Erre az alkalomra meghívták a bérlőket és azokat, akik rendszeresen járnak lovagolni. Az esemény egy háziversennyel lett megkoronázva, melyben 15-en vettek részt.

Majer Sándor főlovásztól, a western lovaglás  kilencszeres szlovákiai bajnokától kértünk tájékoztatást az aktuális eseményről, és az idei tervekről. A főlovász elmondta, hogy már hat éve működik a farm, ahol különböző szolgáltatásokat végeznek. Többek között megemlítette a lótenyésztést, az évközi western-versenyeket és a hobbiturizmust, amely az utóbbi időkben egyre jobban feltörőben van. Az idei évben főleg a hobbi lovasokat szeretnék kiszolgálni, azokat, akik szeretnék elsajátítani a lovaglás művészetét. Elsősorban a gyerekek jelentkezését várják, de a 40-50 év körüli érdeklődőket is, hisz az utóbbi időben egyre többen jelentkeznek ebből a korosztályból. Gondolnak a járásbeli iskolákra is, akik egy egész napos program keretén belül ismerkedhetnek meg a lovakkal, magával a lovaglással és nem utolsósorban a természettel. A Rodeó Ranch lehetőséget kínál a kikapcsolódásra, a hétköznapi stressz levezetésére.
A szórakozás mellett a ranchon bér tartással és ló betöréssel is foglalkoznak. Majer Sándor személyében igazi suttogóval állnak szemben a betörésre váró lovak. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy minden lótartó kérését figyelembe veszik, akik ezen a helyen szeretnék „megszelídíteni” lovaikat.
Azok, akik kedvet kaptak egy kis lovaglásra, vagy tanulásra azok jelentkezhetnek Majer Sándornál a 0903 720 767-es mobilszámon.    Kép és szöveg: -pint-

TAT utolsó fordulója Madaron

  • 2011.10.3

Hétvégén a Tehetség a tét című tehetségkutató rendezvénysorozat utolsó fordulójára kerül sor Madaron a helyi kultúrházban. A madari közönség is láthatja a TAT tehetséges bemondóit és énekeseit. Egyes híresztelések szerint a környékbeli falvakból is jönnek, hogy élőben élvezhessék a közel kétórás műsort. Ezen a versenyen sok mindenre fény derül, ezért is ígérkezik a TAT csúcspontjának. A sok tehetséges versenyzők között fellép Fiser Ádám – bemondó és Szuri Dóra –énekes, a madari közönség kedvencei. Hazai nézők előtt szeretnének bizonyítani, ezért minél nagyobb számban jöjjenek buzdítani őket és a sorozat többi szereplőjét is. A találkozó belépőjegyeivel is lehet szavazni. A kéteurós jegy hátoldalán megtalálhatók a bemondók illetve az énekesek sorszáma. Azt a számot kell bekarikázni, amely produkció a legjobban tetszett. Várunk mindenkit, aki szeretné látni és hallani a TAT ifjú titánjait. Találkozunk október 8-án szombaton este 5 órakor a madari kultúrházban! Jöjjenek, ilyet nem mindennap láthat az ember !

-pint-

Asterix és Obelix Dél-Komáromban

Megkezdődött Dél-Komáromban, az Igmándi erődben az Asterix és Obelix – Isten óvja Britanniát című francia játékfilm forgatása, Gérard Depardieu – Obelix, Catherine Deneuve – az angol királynő es Eduard Baer – Asterix főszereplésével. Egész májusban félszáz munkás építette a díszletet a film leghosszabb jelenetéhez, ami egy rögbi mérkőzés egy ókori arénában. Ehhez a jelenethez az erődöt tartották a legmegfelelőbb helyszínnek. A forgatáshoz több mint 800 Komárom környéki statisztát is felvettek, akikkel két hétig fog együtt dolgozni a stáb. A filmet 3D-ben forgatják és 2012. október 17-en mutatjak be Franciaorszagban, a film összköltsége 50 millió euró körül lesz. A forgatáson a Delta munkatársa is jelen van.

gp

Gyermeknap a ranchon

Az Ógyalla és Komárom közötti M-Lovas Club (Briežky-Hegyek) idén is szívesen fogadja a gyermekeket. A Jókai Mór utcai és a hetényi alapiskolások sorba állva várták, hogy lóhátra ülhessenek. Miután mindenki gyalogolt egy kört Ontárióval, felültek a kocsira és onnan etethették a többi állatot, majd benéztek az istállókba, megcsodálták a szebbnél szebb lovakat.  A ranch háziasszonya Meszlényi Zsuzsanna elmondta, hogy minden iskolát szeretettel várnak, hogy a gyermekek ebben a nyugodt környezetben eltöltsenek egy  kellemes napot. Jelentkezni a következő telefonszámon lehetséges: 0903 720 767 – Majer Sándor.

-ga-

Tíz perces álló tapsvihar öt kontinensen!

A Kaukázusi Grúz Nemzeti Táncegyüttes – Legacy, közép-európai turnéja alkalmából Magyarországon!

A „Csoda” most mindenki számára látható!

Valószínűleg nem csak a szakmabelieknek, hanem már a nagyközönség számára is ismerősen cseng a név: Interconcert. A Magyarországon több évtizede működő most már magánkézben lévő produkciós és művészeti impresszárióként működő iroda neve régóta egyet jelent a minőséggel és a legjobb műsorokkal. Ha csak a közelmúlt magyarországi eseményeire gondolunk, rögtön olyan fantasztikus produkciók jutnak az eszünkbe, mint például: New York-i filharmónikusok,vagy  a Mojszejev táncegyüttes előadásai. A saját maguk által magasra tett mércét kell most túlszárnyalniuk, így közel egy hónapos közép-európai turnéra szerződtették a világ minden táján elsöprő sikert arató Kaukázusi Grúz Nemzeti Táncegyüttest – A Legacyt. A legnagyobb pozitívum ebben a dologban, hogy ez idáig mindig csak egy-két napig tudták hazánkban tartani a világhírű társulatot. Most 2011 júniusától azonban egy közel 25 állomásos turné veszi kezdetét Magyarországon és Szlovákiában, majd az  összes nagyváros érintésével.

A Georgian Storm c. produkció nem véletlenül járta be a világ legnagyobb színpadait.. Ilyen tüzes temperamentum, ilyen elsöprő energia ritkán látható és érezhető a színpadon. A több mint 2000 előadást megélt szuperprodukció egy nagyon egyszerű, de igaz mottója: 10 perces álló tapsvihar 5 kontinensen! Valóban, a több mint 2 millió néző nem tévedhet! A mágikus előadásmód, a színpompás ruhák és díszletek tökéletes képet adnak a Kaukázus ősi kultúrájáról, szemet gyönyörködtető látvánnyal gazdagítva a nézőket. A Georgian Storm a jó és a gonosz harcáról, a háborúkról, győzelmekről, szeretetről, életről és halálról, a grúz nép bátorságáról szól. Ha azt hiszik, hogy mindezt nem lehet eltáncolni, akkor nagyon tévednek! Láthatunk párbajt, esküvőt, kardtáncot – lenyűgöző technikai tudású táncművészektől. A nézők egyik kedvence, amikor a 3 gyermek lép a színpadra, ők a jövő sztárjai, akik máris elképesztő tehetségek.
Az előadás 2011. június 22-én, szerdán 19 órakor lesz látható Komáromban a Városi Művelődési Központban. Jegyek a helyszínen és ezen a telefonszámon:
Tel.: 00421 35 7713550, 00421 905892579
Az előadás időtartama 2 x 45 perc. www.livepoint.hu/georgian

História lemezbemutató a RÉV-ben

A naszvadi székhelyű História zenekar 2011. május 28-án este 20:00 órától a révkomáromi RÉV- Magyar Házban tartja  harmadik nagylemezének bemutatóját, melyet a napokban jelentetnek meg Árva Fillér címmel.
A korongon 12 dal van, melyen a megszokott Históriás blues-rock stílus mellett feldolgozásra került egy ősrégi Kex nóta és egy Bob Dylan örökzöld a Rainy Day Women no. 12 & 35, L. Sky Olivér fordításában és átköltésében. Mint mindig, most is több vendégművésszel dolgozott együtt a csapat és természetesen ők is fellépnek majd a jeles előadáson. Nagy Kitty és Lábszky Luca már szerepelt a zenekar második albumján és gondosan ápolgatva hangjukat, most is elvállalták egy dal feléneklését. Kálmán Rudee több bluesos nótában mutatkozik meg és az erős mély hangja igazán odaillik Olivér magasabban frekventált énekstílusa mellé. Tornóczy Tibor nem csak a herflizésben jeleskedett, de bele-bele “vokálkodott” egy-két dalba is. A gitáros Ágh Attila, basszer Dobosi Ágoston, dobos Pásztó Tibor és az énekes L.Sky Olivér felkérésére a zongora mögé beült Holop Szilveszter, aki egy budapesti színi társulatnál rendezői karriert fut be. A bemutatóról további információt olvashatnak a zenekar honlapján a www. Historiaband.ewk.hu -n és a facebook oldalain.

Lábszky Olivér

 

 Bringára fel! – Jótanácsok bringásoknak

1. Milyen bringát vegyek magamnak?
A kerékpározás manapság reneszánszát éli. Egyre több ember élvezi a kerékpár nyújtotta előnyöket nem csupán munkába járásra, de sportolásra is, vagy kellemes időtöltésre a családdal, baráti társasággal. A kerékpározás egészséges, megmozgatja minden porcikánkat, áttisztítja tüdőnket, stressz-oldó hatású és amennyiben intenzíven és rendszeresen tekerünk, nagymértékben közrejátszik az alakformálásunkban is.
Ha Ön is szeretne a kerékpárosok széles táborához csatlakozni, fontos, hogy megfelelő kerékpárt válasszon. Legyen megbízható és megfelelő felszereltségű. De hogyan válasszon a sok márka és típus között?
A legfontosabb, hogy ne a külsőségek alapján döntsön. Elsősorban ne a szín, dizájn, az ár vagy az éppen érvényes akció legyen a mérvadó. A mai technológiák segítségével már a gyenge felszereltségű kerékpárokat is olyan csábító dizájnban készítik, hogy egy laikus szemében igencsak komolynak és drágának tűnhet. Ezért javasolt bevált, ismert kerékpármárkák között keresni, és szaküzletben vásárolni.
A kerékpárt nem egy szezonra vásároljuk, ezért a legfontosabb szempont az, hogy milyen célra és milyen utakon szeretnénk leginkább használni. Kimondottan aszfaltutakra, lendületes, sportos tekerésre a versenykerékpárok készülnek. Tipikus behajlított, ún. koskormánnyal rendelkeznek, nagyon könnyűek, gyorsak, ideálisak a „kilométer faló“ bringásoknak.
Ezekkel ellentétben az MTB-k (Mountain Bike), vagyis a hegyikerékpárok, terepen való használatra készülnek. Használhatók ugyan közúti közlekedésre is, itt viszont nem érzik túl otthonosan magukat – a széles gumiknak nagyobb az ellenállásuk, nehezebb tekerni őket, és nem biztosítanak megfelelő kényelmet gazdájuknak. Természetesen mindez a kerékpár minőségétől is függ. Az MTB biciklik több kategóriára oszthatók, ezek bemutatása egy külön cikket igényelne. Ezért csak egy szempontot kiemelve három kategóriára osztanánk ezeket: 1, a merev vázas, 2. első teleszkópos és 3. az összteleszkópos MTB-k. Az első kategóriában a legegyszerűbbek találhatók. Acélból készül a vázuk és a legegyszerűbb alkatrészekkel vannak felszerelve. A második kategória már rendelkezik első teleszkóppal, ami bizonyos komfortot nyújt a biciklisnek. A harmadik kategóriánál kell igazán odafigyelni a vásárlásnál, mert a jól működő összteleszkópos kerékpárok 500,- € alatt nem kaphatók. Van a piacon néhány olcsó de vonzó modell, viszont ezeknek nagyon egyszerű teleszkópjaik vannak.
Mindennapi tekeréshez az ún. cross, vagy trekking kerékpár használata javasolt leginkább. A cross és trekking között csupán a felszereltség különböző. Mindkét típusnál az áttételek, váltók, fékek hasonlóak az MTB-hez, kerékméretük azonban azonos a versenykerékpáréval, csak szélesebb gumival vannak felszerelve. A váz felépítése és geometriája nagyobb kényelmet nyújt, ezért a cross kerékpárok ideálisnak mondhatók mindennapi tekerésre, alkalmi sportolásra és túrázásra egyaránt. Ezért is választják legtöbben ezt a típust. Mindazok, akik idáig MTB-vel közlekedtek közutakon és átültek cross biciklire, nagyon pozitívan nyilatkoznak a változásról – könnyebb tekerni, gyorsabb, és főleg sokkal kényelmesebb.
www.piko-bike.sk

Gimigaléria harmadszor

A Selye János Gimnázium vezetése újjáélesztette az egykor volt Gimigaléria hagyományait. Március 1-jén mutatkozhatott be egy komáromi művész az iskolának otthont adó patinás épület dísztermében. A megnyitóra összegyűlt szép számú közönség ez alkalommal Varga Tamás: A természet fotói… című kiállítását tekinthette meg. A gimnazisták rövid műsorát követően dr. Héder Ágnes, a városi képviselő-testület oktatási, kulturális, sport- és ifjúsági bizottságának elnöke, ill. Ing. Nagy Tivadar, a Helios Fotoklub alelnöke méltatta a fotográfust és a bemutatásra kerülő képeket.

A kiállítás anyagát javarészt makrofotók alkotják. A makrofotózás a természet fényképezőgép általi megörökítésének talán legkedveltebb válfaja, hiszen olyan világot tár a szemlélő elé, amely szabad szemmel nem igazán látható.
Varga Tamás kora gyermekkorától érdeklődő ember. Ösztönösen vonzódik a természethez. Figyelme kb. három éve a makrofotózás felé irányult, azon belül is az élő, mozgó lényeket, rovarokat, bogarakat és a formáját mindig változtató vízcseppet igyekszik lencsevégre kapni. Ez nagyobb kihívás – mondja –, mint a mozdulatlan virágok megörökítése.
Varga Tamás tehetségére nemcsak a Helios Fotoklubban figyeltek fel a szakma értő művelői. Különdíjat kapott a Szlovákiai Amatőr Fotográfusok két utolsó versenyén. Fotográfiái megjelentek a különböző cseh- és magyarországi szaklapokban, illetve munkáit díjazták a IX. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiállításon, Budapesten is.
A makrofotók ellenpólusaként  a tárlaton látunk néhány fényképet, melyek nagyobb állatokat örökítenek meg: szomorú orrszarvút, elmélázó elefántot, a látogatóval farkasszemet néző aligátort, sziesztázó gorillát…

-rs-, fotó: prezmeczky

Amatőrfilmesek fesztiválja

Január végén a dél-komáromi Csokonai Művelődési Központ kamaratermében jöttek össze az amatőrfilmkészítők , hogy bemutassák tavalyi „termésüket” Cinematőrök 5 címmel

A szombat délután kezdődött eseményre hat alkotást neveztek be. Voltak filmek az elmúlt évekből is, de akadtak új, megjelenítésükben más dimenziókat kereső versenyfilmek is. Ezek közé sorolható a szolnoki Falcon Pictures produkciója, mely a Jurassic Park paródiája volt. A Csatkajaj a szociófilm kategóriában indult. József Imre és Kovács András filmje a roma kisebbségről, szokásairől, szórakozásáról, vallásosságáról szólt. Az alkotók érezhetően képvadász stílusban készítették a filmet, ami emelte a film szociográfiai mondanivalóját, kifejezőerejét. A fikciós jelleggel bemutatott Efraim-tükör, c. filmet színészi vonatkozásában tartjuk érdemlegesnek. Egyöntetű véleményként summázhatjuk, hogy a fesztivál kimagasló filmje a Tábor című thriller volt, amely ellentétben a megszokott „amerikai” thriller koppintások után a maga nemében egy számunkra új vonalat mutatott, egy hihető, bármikor megtörténhető esetet dolgozott fel.
Dicséret illeti a dél-komáromi Orbán Balázst, a rendezőt, aki kellő tapasztalattal és filmes gárdával a háta mögött, egy izgalmas témát feldolgozva, nem kispályás fotografálással, az idei fesztivál talán legjobb filmjével rukkolt elő. Bizonyos negatív lecsengése volt a fesztiválnak, hogy az évek hosszú során alkotásaikkal jelentkező cinematőrök most (ki tudja miért) távol maradtak a rendezvénytől. És még valami: a régiónkban tudomásunk szerint többen foglalkoznak amatőrfilm készítéssel, de alkotásaik nem jutottak el a már országos szinten jelzett dél-komáromi fesztiválra. Vajon miért ?
-pint-

 

Top