Szombaton válasszunk!Február 29-én, szombaton parlamenti választásokat tartanak Szlovákiában. Tét a kormányváltás, illetve magyar szempontból az is, lesz-e parlamenti képviselete a magyar közösségnek. Szlovákia történetében először reális az esélye, hogy nem kerül be egyetlen magyar formáció sem. Sok múlik azon, elmennek-e választani a felvidéki magyarok.

Szombaton reggel 7 órától este 22 óráig adhatjuk le szavazatunkat a lakhelyünk szerinti szavazókörben. A szavazóhelyiségbe lépve előbb személyi igazolványunkkal azonosítjuk magunkat, ezt követően megkapjuk a szavazólapokat és a lepecsételt üres borítékot.

A szavazófülke magányában a pártlisták – szavazólapok – közül kiválasztjuk azt, amelyikre szavazni akarunk. Ezután két lehetőségünk van. A kiválasztott szavazólapot minden további nélkül borítékba tehetjük és bedobhatjuk a szavazóurnába, ezzel a pártra leadott voksunk érvényes. Megtehetjük azonban azt is, hogy a listáról legfeljebb 4 konkrét jelöltet támogatunk, mégpedig úgy, hogy a neve előtti sorszámot bekarikázzuk, s csak ezután helyezzük a szavazólapot a borítékba. Ha véletlenül 4-nél több jelöltet karikázunk, ezeket nem veszik figyelembe, de a pártra adott voksunk érvényes marad. A karikázás, vagyis az elsőbbségi szavazatok azért fontosak, mert ezek segítségével megváltoztatható a jelöltek pártok által felállított sorrendje. Ha egy jelölt elegendő karikát kap, megelőzi a listán előtte állókat – bekerülhet a pozsonyi törvényhozásba. A nem felhasznált szavazólapokat is egy lepecsételt dobozba kell helyeznünk, ellenkező esetben 33 eurós bírságra számíthatunk.

iza05Szavazás Izsán, a 2016-os parlamenti választásokkor – archív

Amennyiben a választó nem tartózkodik otthon február 29-én, legkésőbb péntekig szavazói igazolványt válthat ki lakhelyének önkormányzatánál. Ennek birtokában a választó az ország bármelyik pontján, bármelyik szavazókörben leadhatja voksát. Ha valaki súlyos, elsősorban egészségügyi okok miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, az önkormányzattól, illetve a szavazóköre választási bizottságától mozgóurnát kérhet.

Ha egy pártlistára a választók legalább 5 százaléka szavazott, jelöltjeinek egy része parlamenti mandátumot szerez. Az egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatások alapján nehéz megmondani, hogy erre a Magyar Közösségi Összefogásnak, vagy a Hídnak van-e nagyobb esélye.

Szombat este 10 óra után a Statisztikai Hivatal folyamatosan közli a beérkező választási eredményeket, és vasárnap hajnalig kiderül, hogy mely pártok alakíthatják az ország jövőjét az elkövetkező években.

(csaba)

Top