Szombaton államfőválasztás

Hétvégén kerül sor az államfőválasztás első fordulójára. Tizenhárom jelölt maradt versenyben. Olvassa el esélylatolgató kommentárunkat is!

bjB6csk9R-OgL4EncJ7MfQ.1280~Vo-ba-prezidenta-SR

Március 16-án, szombaton reggel 7 órától este 22 óráig zajlik a köztársaságielnök-választás első fordulója országszerte. Minden 18. életévét betöltött szlovák állampolgár részt vehet a választáson, amennyiben felkeresi az állandó lakhelyén kijelölt választóhelyiséget. Személyi igazolványának felmutatása után megkapja az üres borítékot és a szavazólapot.

A választó a szavazófülkében egyetlen jelöltre adhatja voksát, mégpedig úgy, hogy bekarikázza a neve előtti sorszámot. Ezt követően a szavazólapot a borítékba helyezi, majd a szavazóurnába dobja.

A szavazólapon még 15 jelölt neve szerepel majd, ám ketten, Menyhárt József és Robert Mistrík visszaléptek, így ők nem választhatók, ha valaki az ő sorszámukat karikázza, szavazata érvénytelen lesz. Íme a hivatalos elnökjelöltek listája:

tablazat

Amennyiben valaki előre tudja, hogy a választás napján nem tartózkodik majd állandó lakóhelyén, lehetősége van választói igazolványt kérvényezni az önkormányzatnál, legkésőbb a választások napja előtti utolsó munkanapon. Választói igazolvánnyal az ország bármely településén szavazhat.

Ha az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg az érvényes szavazatok több mint 50 százalékát, második fordulóra is sor kerül két héttel később, március 30-án, amikor a két legtöbb szavazatot kapó jelölt közül választják meg Szlovákia új államfőjét.

-cs-

Top