Szociális intézménnyé alakítják át az irodaépületet

Gúta. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően teljesen megújul a városi tulajdonban lévő, Templom tér 32-es szám alatti irodaépület. Az elnyert 3,5 millió euróból 30 férőhelyes, korszerű szociális gondozói intézmény létesül.

„Tervezetünket a szociális minisztériumhoz nyújtottuk be, amely támogatásra alkalmasnak ítélte azt. Külön kiemelném, hogy a városnak nem kell önrésszel hozzájárulnia a költségekhez. A teljes felújításon túl az elnyert pályázati pénzből finanszírozzuk majd az épület komplett berendezését, felszerelését is – tájékoztatta lapunkat Halász Béla polgármester. – Kárpáty Ernő alpolgármesterrel 2022 óta sokat dolgoztunk a pályázaton, de megérte. Ekkora összeg még egy városi projektre sem érkezett Gútán.”

A jelenleg irodaházként funkcionáló épület teljes átalakításon esik át – a terveket Király Tibor és csapata készítette –, és 30 személy ellátására alkalmas szociális gondozói intézmény kap itt helyet. Nem csupán időseket fogadnak majd, hanem olyan személyeket is, akik például egy súlyos betegség, agyvérzés után szorulnak ápolásra – akár ideiglenesen, akár tartósan. A kliensekről 15 tagú személyzet gondoskodik majd, azaz ennyi új munkahely is létesül.

„Következő lépésként versenytárgyalás írunk ki a kivitelező kiválasztására, és reményeink szerint nyáron, vagy kora ősszel már el is kezdődhetnek a munkálatok. Az átadás legkésőbb 2026 áprilisára várható” – mondta Halász Béla. Az épületben jelenleg több bérlő is van, itt székel a Gúta TV és a Kolbyt városi cég is. A bérlőkkel június végével bontják fel a bérleti szerződést. (vkm)

Top