Szigorították a szilveszteri petárdázást Komáromban

Valószínűleg minden kutyatulajdonos örömmel veszi, hogy az önkormányzat a törvényi szabályozásnál szigorúbb rendeletet fogadott el a szilveszteri petárdázással kacsolatban. Ugyanakkor a tűzijátékok és petárdák szerelmeseinek sem kell bánkódniuk, hiszen a következő óévbúcsúztatókor két órán át továbbra is elszabadulhat az „armageddon“ Komáromban.

A hatályos törvény értelmében jelenleg szilveszter napján, azaz december 31-én, és másnap, tehát január 1-jén egész nap korlátlanul lehet használni az F2 és F3 kategóriába sorolt pirotechnikai eszközöket. Az önkormányzatoknak azonban lehetőségük van szigorúbb szabályozást elfogadniuk, és akár teljesen meg is tilthatják a petárdázást településükön. Komáromban a szigorítás mellett döntöttek a képviselők, elsősorban a kutyák és más háziállatok, másodsorban a közrend védelmére hivatkozva.

A júniustól hatályba lépő új városi általános érvényű rendelet alapján ezentúl csak december 31-én 23 órától két órán át, azaz január 1-jén hajnali 1 óráig szabad petárdázni, durrogtatni, és más hangos módon ünnepelni az újévet. Ez azt jelenti, hogy a kutyusuknak csak két órányi félelmet kell kibírniuk, másrészt a lakosok nyugalmát sem zavarja majd a folyamatos durrogtatás. A rendelet elfogadásának kezdeményezője Horváth Attila képviselő volt.

Egész pontosan arról van szó, hogy az alacsony és közepes veszélyességű (F2 és F3 kategóriába sorolt), kültéren használatos pirotechnikai eszközöket Komáromban csak a jelzett két órában lehet majd használni, nem pedig két napon át folyamatosan. Ezek a tűzijátékok legfeljebb közepesen hangosnak minősülő eszközök, illetve hangosságuk mértéke nem jelent veszélyt az emberi egészségre. Ide tartoznak például a különböző petárdák, rakéták, római gyertyák – olyan hang- és fényhatással járó eszközök, amelyeket a 18 év, illetve 21 év feletti személyek szabadon megvásárolhatnak, és amelyek a szilveszter éjjeli szórakozás megszokott kellékei.

A rendelet, illetve a tiltás nem vonatkozik az F1 kategóriába sorolt szórakoztató pirotechnikai eszközökre, melyek veszélyességi foka nagyon alacsony, a hangosságuk pedig elhanyagolható mértékű – ezek az eszközök beltérben is használhatók, már 15 év felettiek is vásárolhatják, például csillagszórók, pillangó tűzijátékok, durranó golyócskák.

A rendelet betartását a városi rendőrség ellenőrzi, a szankciókat a szabálysértési törvény alapján szabja ki – például alapesetben 33 eurós helyszíni bírságot. A kormány egyébként a hatályos törvény szigorítását is tervezi.

(cs)

Top