Szeptemberig megújul a gimnázium parkja

Egy sikeres környezetvédelmi pályázatnak köszönhetően felújítják a Selye János Gimnázium előtti parkot, melynek öntözését egy környezetbarát, az esővizet újrahasznosító rendszer telepítésével oldják majd meg. A 39 500 eurós projekt része a környezettudatos nevelés is.

A projekt több részből tevődik össze, központi eleme a gimnázium főépülete előtti park felújítása, de további két kis parkocskát is kialakítanak az udvaron – tudtuk meg Andruskó Imrétől, a magyar gimnázium igazgatójától. Összesen 16 fát ültetnek ki, de más zöld növényzetet is, továbbá padokat helyeznek ki. Két nagyméretű tartályt is telepítenek a föld alá, melyek a csapadékot gyűjtik majd össze a főépület tetejéről, illetve a sportpályáról. Az így felfogott esővizet újrahasznosítják, azaz automatikus öntözésre szolgál majd, környezetbarát megoldást kínálva.

A klímaváltozás jelentette veszélyek, a környezetvédelem és a környezettudatos nevelés nagyobb hangsúlyt kap majd az oktatásban, hiszen az új tanévben több tantárgy keretében is érintik ezeket a témákat, szakmai előadásokra is sor kerül. Ugyancsak a projekt keretében hirdetnek meg egy képzőművészeti versenyt a komáromi alapiskolás diákok számára, melynek témája a klímaváltozás lesz.

A gimnázium a kormányhivatal által meghirdetett pályázaton nyert el 39 500 eurót a környezetvédelmi projektre, melyet a Norvég Alapból merítenek. A támogatás 80 százalékát már meg is kapták, a fennmaradó 20 százalékhoz pedig fokozatosan, jövő márciusig juthatnak hozzá. A pályázat különlegessége és egyben előnye, hogy az iskola önállóan pályázhatott – nem a fenntartó megye nyújtotta be a projektet –, s ebben az esetben nem volt szükség az 5 százalékos önrész biztosítására sem.

A közbeszerzést a Kubovics Agro vállalat nyerte meg. Előreláthatólag a szeptember elsejei iskolakezdésig sikerül is befejezni a munkálatokat, így egy megújult, zöldebb környezet várja majd a diákokat az új tanévben.

(csá)

Top