Szép csendben eltűnt a Slota-kő

Komárom. Két hónappal ezelőtt megírtuk, hogy az Erzsébet-hídnál tervezett két szomszédos körforgalom építésével összefüggésben szép csendben eltávolítják majd a járdaszigeten vitatott módon elhelyezett Trianon-emlékművet, amelyet 10 évvel ezelőtt állíttatott a magyarellenességéről ismert Ján Slota. Így is történt, a komáromiak által csak „Slota-kőnek“ nevezett oszlopot elvitték.

slota_ko

Mint ismert, 2010. június 4-én Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt akkori elnöke nagy csinnadrattával egy trianoni szerződést éltető, a szlovákok nevében a nagyhatalmaknak hálálkodó, a magyarokat viszont nyilvánvalóan provokáló emlékoszlopot helyezett el az egykori vámterületen haladó úttest közepére – egy keskeny járdaszigetre. Annak ellenére, hogy az emlékoszlop emelésére Komárom várostól nem kért és nem is kapott engedélyt. Bár az emlékmű kihelyezése többek szerint törvénytelen módon történt, csaknem 10 évig a helyén maradt. A felállítása utáni első hónapokban előfordult, hogy kalapáccsal rongálták meg, festékkel öntötték le, szemeteszsákot húztak rá. Később azonban az emberek alig vettek tudomást az út közepén álló oszlopról – nem koszorúzták meg, de nem is igen bántották.

2020. április 17-én végül befejezte komáromi pályafutását – legalábbis az Erzsébet-híd lábától végleg eltávolították. Előzménye, hogy elkezdődött a volt vámterület átépítése, aminek terveit néhány évvel ezelőtt Komárom város készíttette el. Ennek alapján két egymással szomszédos körforgalom épül ki, az egyik a jelenlegi kereszteződést váltja fel az Erzsébet-szigetre vezető útnál, a másik pedig közvetlenül az Erzsébet híd lábánál. Kövezett járdák építése, parkolók és két buszleállósáv kialakítása is szerepel a tervekben – az emlékoszlop azonban nem. Miután ebben a formában adták ki az engedélyeket is, már korábban tudni lehetett, hogy a Slota-oszlopot is eltávolítják.

DSC_1869-e1583410230721

Az építkezés alapkövét 6 nappal a parlamenti választások előtt tették le még Érsek Árpád akkori közlekedési miniszter és Roman Žembera, a Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) azóta leváltott igazgatója jelenlétében.

Miután az erre haladó főút állami, a közútkezelő vállalat kezelésébe tartozik, beleértve azt a területet is, amelyen az oszlop állt, így az SSC volt az, amely eltávolította a tervdokumentációban nem szereplő építményt. Keszegh Béla, Komárom polgármestere kérdésünkre elmondta, tudomása szerint a Szlovák Közútkezelő Vállalat többször is érdeklődött az oszlop tulajdonosánál, a Szlovák Nemzeti Pártnál, hogy mi legyen az emlékmű sorsa, de a párt nem reagált, így a Trianon-oszlopot az SSC raktárában helyezték el. „Bízunk benne, hogy az építkezéssel a város fontos közlekedési pontja végre méltó állapotba kerülhet. A felújítás költségeit az útkezelő vállalat fedezi, azonban néhány további költséget, mint például a közvilágítás bővítését, a városnak kell biztosítani” – fűzte hozzá Komárom polgármestere.

A közútkezelő 550 ezer eurót fordít a projektre, melynek kivitelezőjét, a Strabag vállalatot közbeszerzés útján választották ki. A körforgalmakat magába foglaló építkezés várhatóan idén szeptemberre készül el.

(cs)

Top