Szénássy Árpádra és életművére emlékeztek

„Ahogy Henrik Ibsen hőse, Peer Gynt felvett egy hagymát, és rétegenként hántani kezdte, olyan sokrétű az ő életműve is” – mondta Nagy Zoltán, a budapesti Országos Széchényi Könyvtár nyugalmazott főosztályvezető-helyettese, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Műszaki Könyvtáros Szekciójának elnöke azon az ünnepi megemlékezésen, amelyet Dr. Szénássy Árpád könyv- és lapkiadó, történész, helytörténész, író, a Magyar Kultúra Lovagja születésének 65. évfordulója alkalmából rendezett a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület, valamint a Duna Menti Múzeum a Kultúrpalota dísztermében a múlt héten, szombaton.

Szénássy ÁrpádSillye Jenő „Szállj, dalom, szállj” című szerzeményével, a Gaudium Vegyeskar előadásában, Stirber Lajos, a Magyar Kultúra Lovagja vezényletével kezdődött a március 11-i ünnepi megemlékezés, melyen megjelentek Szénássy Árpád özvegye, Mária, lánya, Tímea, Fazekas László református püspök, Meszlényi István, a Komáromi Nyomda igazgatója, Hamrák Zsófia dél-komáromi tanácsnok, Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Pék Zoltán a Frenkvenciatanács tagja, egyetemi oktató és más közéleti személyiségek.

Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke üdvözlete után először Stubendek László polgármester, a rendezvény fővédnöke, majd Csütörtöky József, a Duna Menti Múzeum igazgatója mondtak köszöntőt. „Lexikális tudással rendelkezett, amit a sírba vitt magával. A hátrahagyott anyag elegendő, hogy egy konferencián emlékezzünk rá” – emelte ki a polgármester. „Szénássy Árpádra, az emberre emlékezünk, aki mindannyiunk számára példakép lehet” – hangsúlyozta a múzeumigazgató.

Keszegh Margit tudatta, már hagyomány, hogy a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület Komárom egy-egy jeles személyiségére emlékezik. „Szénássy Árpád, a Jókai-díj egyik ötletadója egyike azoknak a személyiségeknek, akiktől tanulni lehet” – jelentette ki. Utána Nagy Zoltán beszélt Szénássy Árpád és az Országos Széchényi Könyvtár kapcsolatáról. Elmondta, olyan rendszeres és odaadó külső munkatárssal, mint Szénássy Árpád, még nem találkozott. Megemlítette, hogy Szénássy Árpád minden kedden, nyitástól zárásig a könyvtárban kutatott, ahol gyakran csatlakozott hozzá egyetemi éveit Budapesten töltő lánya, Tímea is, és sokszor együtt fogyasztották el a könyvtár ebédjét.

Szénássy Árpád - Világaim című emlékkiállításának megnyitója születésének 65. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezés a komáromi Duna Menti Múzeumban

Szénássy Árpád születésének 65. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezés a Duna Menti Múzeumban

Gazda István tudománytörténész, a Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet igazgatója „Szénássy Árpád és a KT Kiadó produktumai” címmel tartott tőle megszokott magas színvonalú, élvezetes előadást, melyben arról is szólt, hogy akárcsak Bolyairól, Szénássy Árpádról is elmondható, hogy a semmiből egy új világot teremtett. Feladatának tekintette, hogy bizonyítsa, ezeken a felvidéki területeken igenis volt tudományos múlt. „Mindig a tárgyi érdekelte. Még a csúzi kastély – ahol művelődési és kultúrtörténeti intézetet hozott létre – oszlopait is saját kezűleg újította fel” – hangoztatta. Beszélt Szénássy Árpád köteteiről, sorozatairól, a Komáromi Értesítő 1848-1849-es évfolyamai reprint kiadásáról. Az ünnepi megemlékezés Zorán „Kell ott fenn egy ország” című dalával zárult a Gaudium Vegyeskar előadásában.

Szénássy Árpád - Világaim címû emlékkiállításának megnyitója születésének 65. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezés a komáromi Duna Menti Múzeumban

Az esemény után a résztvevők a Zichy-palotába vonultak, ahol emlékkiállítás nyílt Világaim címer. Csütörtöky József múzeumigazgató azzal nyitotta meg az egy hónapig megtekinthető tárlatot – ahol egyebek mellett megtekinthetőek Szénássy Árpád művei, a KT Könyv- és Lapkiadó kötetei, folyóiratai; kiállították a róla szóló publikációkat, cikkeket, fotókat, a csúzi kastély bélyegestégla-gyűjteményének darabjait és más relikviákat – hogy személyes barátság fűzte Szénássy Árpádhoz, aki alpolgármesterként többször felkereste a múzeum csendjében. Végül bemutatta a szerző „Az elfelejtett szobrászművész, Berecz Gyula” című posztumusz kötetét, amelyet a Duna Menti Múzeum adott ki.

Bárány János

Top