Szélerőművek Ifjúságfalva határában?

Községi tulajdonú földeken építene szélerőműparkot Ifjúságfalva kataszterében, a pozsonyi székhelyű Green Energy Holding Kft. Az ifjúságfalvai önkormányzat június 24-ei ülésén rábólintott a terület bérbeadására, a környező, érintett települések nem igazán örülnek a beruházásnak.

A Green Energy Holding társaság a tervek szerint legfeljebb 8 darab, 5-7 megawatt óra teljesítményű tornyot helyezne ki; az éves áramtermelés tervezett nagysága 120 ezer megawatt óra. A forgólapátok 160-170 méter hosszúak lennének, a torony és a forgólapátok együttes mérete pedig 255 méter. Az építkezést 2025-ben szeretnék megkezdeni, és 18 hónap alatt befejezni. A szélturbinák 25 évig működnének.

Két érdeklődő is volt

Gönczöl Gabriella, Ifjúságfalva polgármesterének tájékoztatása szerint kb. egy évvel ezelőtt két társaság is megszólította őket ajánlatával, hogy szélerőművet létesítenének a falu határában, községi földeken. A koronavírus-járvány miatt lakossági fórumot ugyan nem tudtak összehívni, de az elmúlt hónapokban a hétvégenként zajló antigén-tesztelések alkalmával tájékoztatták a polgárokat a tervezett beruházásról és személyes beszélgetéseket is folytattak. „A községnek 340 hektárnyi szántóföldje van, gondolom, a beruházók, a szélintenzitás vizsgálata mellett annak alapján is választották ki a lokalitást, hogy rendezettek a tulajdonviszonyok, egy tulajdonos van csupán, a község, így nem kell sok-sok érintettel tárgyalniuk a bérletről – mondta a polgármester. – A két érintett közül végül a kedvezőbb ajánlatot tevőt választottuk ki, és a június 24-ei testületi ülésen a jelen lévő három képviselő jóváhagyta a Green Energy Holding Kft.-vel való bérleti szerződést. Hozzátenném, a hiányzó két képviselő szintén támogatásáról biztosított, és eddig a lakosság részéről sem érkeztek negatív reakciók.”

A tervezet azzal számol, hogy a beruházó összesen 5,5 hektárt bérel a községtől, tulajdonképpen a szélturbinák alatti területet, ahol most mezőgazdasági termelés folyik. A jelenlegi bérlővel viszont hamarosan lejár a szerződés, az új bérleti kiírásba pedig a község már belefoglalja, hogy a terület bizonyos részein várhatóan szélturbinák állnak majd. A beruházó által kiszemelt parcellák Ifjúságfalvától északnyugatra, a Gútai kanális, a Vág és a Kis-Duna által határolt térségben fekszenek, amely jelenleg nem tartozik a védett területek közé, de a környéken több, különböző besorolású tájvédelmi terület található.

Nem mindenkinek tetszik

A beruházás által érintett szomszédos települések – Gúta, Negyed, Kamocsa és Szímő – önkormányzatai július elején kapták meg a szélerőmű tervezetét. Horváth Árpád, Gúta polgármestere elmondta, egészen addig, amíg a környezetvédelmi minisztériumtól nem kapták meg a beruházási szándékot előzetes véleményezésre, nem is tudták, mit tervez a szomszédos település. „Volt egy megbeszélésünk a képviselőkkel, ahol senki nem támogatta, hogy Gúta határában ilyen 250 méter magas monstrumok épüljenek. Tájidegenek ezek a szélturbinák, és ahol felállítják azokat, onnan eltűnik az apróvad, a madarak” – mutatott rá.

„A szélerőmű tervezetét épp a testületi ülésünk napján, július 12-én kaptuk meg, így érdemben nem tudtunk vele foglalkozni, de már akkor felhívtuk rá a lakosok figyelmét – mondta Bób János, Szímő polgármestere. – Egyelőre semmilyen reakció nem érkezett hozzánk a polgárok részéről. A magam nevében annyit azért megjegyeznék, hogy Magyarországi testvértelepülésünk, Mosonszolnok határában is van szélturbina, ám annak magassága 120 méter, míg az Ifjúságfalvára tervezetté ennek duplája lenne. Ezt mindenképpen elgondolkodtató, tartok a hang- és egyéb környezetre gyakorolt hatásától.”

Ifjúságfalvának bevételt jelent a beruházás

„Mivel a község szempontjából jónak tartjuk a beruházást, amely akár 50 százalékkal is megnövelné a falu éves bevételét, első körben az önkormányzat zöld utat adott neki. Ezután következik az EIA, azaz a környezeti hatásvizsgálat, amely során számtalan aspektust megvizsgálnak a különböző állami hivatalok, szervezetek, hozzászólhatnak az önkormányzatok, a lakosok is. Ha pedig az EIA végeredménye alapján úgy látjuk, hogy igazoltan, számokkal alátámasztva, több lenne a negatív hatás, mint a pozitívum, akkor visszalépnénk. Nem mindenáron ragaszkodunk mi sem ahhoz, hogy szélturbinák épüljenek falunk határában” – tette hozzá Gönczöl Gabriella, Ifjúságfalva polgármestere.

Vas Melitta

Top