Sokat spórol Komárom az új közvilágítással

Jelentősen megújult a közvilágítás az elmúlt két évben. Új, energiatakarékos lámpatesteket szereltek fel az utcai lámpaoszlopok kétharmadára. Ennek köszönhetően felére csökkent a közvilágítás energiafogyasztása Komáromban.

Közel 4 ezer lámpatestet foglal magába a komáromi köztéri világítás, ezek csaknem kétharmadát újakra cserélte az önkormányzat az eltelt két évben. A környezetvédelmi alap által folyósított másfél millió eurós hitelkeretből három szakaszban valósult meg a fejlesztés – a rendkívül előnyös hitelkeret 20 éves futamidőre szól, 0,1 százalékos kamattal. Az elavult, energiafaló lámpatesteket a legtöbb utcában – többek között Kabátfalun is – korszerűekre, energiatakarékosakra cserélték, valamint több iskolában is új égőket szereltek be. A világítótestek teljesítménye távirányítással szabályozható – már a késő esti órákban is csökkentik energiafelhasználásukat, éjféltől pedig a felére veszik le. Keszegh Béla polgármester elmondta, a városvezetés tudatában van annak, hogy több helyen elrozsdásodtak a lámpaoszlopok is, ám a mostani modernizálás során az energiatakarékosság volt a fő szempont, vagyis a lámpatesteket cserélték – oszlopcserére csak néhány helyen került sor, például a Rákóczi utcán.

Az már most látszik, hogy az energiatakarékossággal kapcsolatos várakozások teljesültek, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az önkormányzatnak maradjanak pénzforrásai az önkormányzati szolgáltatások ellátására. Mint az kapcsolódó táblázatunkból is kiolvasható, 2024 első hónapjaiban már jelentősen kevesebb energiát fogyasztott a közvilágítási rendszer, feleannyit, mint két évvel ezelőtt. Bár az energiaárak még mindig magasabbak a háború miatti energiaválság előttihez viszonyítva, így is jelentős pénzösszeget takarít meg a város a beruházásnak köszönhetően. „A számok igazolják, hogy van értelme az energiahatékonyság fejlesztésének. Célunk, hogy továbbhaladjunk ezen az úton, további önkormányzati épületek hőszigetelésével, alternatív energiaforrások kiaknázásával“ – jelentette ki Keszegh Béla, megemlítve, néhány hónapja már geotermális energiát felhasználó hőszivattyús rendszer fűti a komáromi kajak-kenusok épületét, a város tervei között szerepel a szoláris energia kihasználása is, valamint egy biogázt termelő üzem létesítése a víztisztító telepnél, amely szennyvízből állítana elő energiát – vagyis hulladékból egy értékes dolgot.

(cs)

Top