Sokan segítenek a háború áldozatain

Régió. Az orosz-ukrán háború február 24-ei kitörése óta menekültek tízezrei lépték át a szlovák-ukrán határt, biztonságot remélve. A hazájukat és otthonaikat kényszerűségből hátra hagyók nagy részét kettészakadt családok, kiskorúak és idősek teszik ki. Régiónkban rengeteg különböző adománygyűjtési akció indult a háború áldozatainak megsegítésére, az önkormányzatok pedig a különböző szervezetekkel karöltve felkészültek a menekültek fogadására. Néhányukat már el is szállásolták.

Mások mellett a komáromi Bella étterem is gyűjtést szervezett

Járásunkban a civil lakosság a humanitárius katasztrófa első óráitól kezdve hatalmas összefogásról tett tanúbizonyságot, szinte mindenhol azonnal megkezdték a tartós élelmiszerek, bébiételek, ágyneműk, babakocsik (sokan a karjukon cipelve hozták a kicsiket), higiéniai csomagok, ruhaneműk és takarók gyűjtését. Cégek és vállalkozók, iskolák és oktatási szervezetek, önkormányzatok, különböző civil társulások, kulturális és szociális intézmények, egyházak és gyülekezetek indítottak adománygyűjtést a háború áldozatainak megsegítésére. Több kamionnyi szállítmány már célba is ért, többnyire Kárpátaljára, illetve a határra – a fuvarozást sokszor helyi vállalkozók ingyen biztosították. Néhány esetben Ukrajna szlovákiai nagykövetségére juttatták el az adományokat.

Több ukrán család érkezett Komáromba

Komárom önkormányzata is gyűjti az adományokat, a felajánlásokat az info@komarno.sk e-mail címen lehet jelezni, az adományok pedig a városi rendőrség épületében adhatók le minden nap 24 órában. A helyi Vöröskereszt arra kér mindenkit, hogy a szervezett gyűjtésbe kapcsolódjanak be, hogy ezzel elkerüljék a segélycsomagok felhalmozódását. Keszegh Béla polgármester elmondta, a város felkészült rá, hogy szükség esetén menedéket biztosítson a menekülteknek, például kollégiumokban, de néhány panziótulajdonos is jelezte már, kész segíteni. Információnk szerint a múlt héten már több ukrajnai család érkezett Komáromba, néhányuknak magánszemélyek nyújtottak átmeneti otthont, de például a komáromi református gyülekezet is befogadott két házaspárt, akiket a kollégium egyik épületrészében helyeztek el – néhány további menekült számára is tudnak még szállást biztosítani. A régebb óta Komáromban élő ukrán közösség (hivatalosan 38-an vallják magukat ukránnak) aktívan segít a krízisben, kommunikálnak a menekültekkel, együttműködnek az önkormányzattal és a hatóságokkal.

A régióba érkező menekülteket tesztelik koronavírusra, az antigén teszteket a Komáromi Járási Hivatal biztosítja. Más állami szervek, a rendőrség, a tűzoltóság, de például a Szlovákiai Városok Uniója is bekapcsolódik a menekültek elhelyezésének koordinálásába.

Gútán 7 ezer eurót szavaztak meg segélycsomagokra

Gútán az önkormányzat 7 ezer eurót hagyott jóvá kifejezetten a kárpátaljai válságkezelésre. Ezt az összeget segélycsomagok összeállítására fordították, amiket aztán a kárpátaljai Nagydobrony községbe juttattak el – eddig három kamion ért célba, de a következő szállítmány is hamarosan megérkezik. Gútán a mezőgazdasági szövetkezet nagytermében fogadják az adományokat. Horváth Árpád polgármester tájékoztatása szerint az önkormányzat felkészült menekültek fogadására, jelenleg 60 ágy van előkészítve, de ennél jóval több menekült átmeneti befogadását is meg tudnák oldani. További információ a gútai városi hivatal telefonszámain kérhető: 035/790 0911 és 035/790 0940.

Ógyallán is gyűjtenek

Ógyallán egy menekültügyi koordinátor neveztek ki Zuzana Kozmová személyében. Itt is rengeteg adomány érkezett az evangélikus egyház és az önkormányzat közös felhívására „Annak érdekében, hogy ne halmozódjanak fel az adományok, úgy döntöttünk, hogy egy bizottság segítségével koordináljuk a gyűjtést. Városunkban az egyházak jelenleg 27 menekült számára tudnak hosszú távú elszállásolást biztosítani, az önkormányzat pedig további lehetőségek kialakításán dolgozik. A város oldalára feltettünk egy online kérdőívet, ahol a jelentkezők bejelölhetik, hogy milyen típusú (élelmiszer adomány, bútor, szállás, tolmácsolás, munkalehetőség stb.) karitatív segítséget tudnak nyújtani” – részletezte Zuzana Kozmová, a koordinációért felelős kulturális referens. Hozzátéve az ógyallaiak a 0917 741 512-es telelefonszámot is megtehetik felajánlásaikat.

Naszvadon a helyi nyugdíjasklubban lehet leadni az adományokat hétköznap 9 óra és 17 óra között. (jn, cs)

Rendkívüli istentisztelet

Komárom. „A zsoltárok azért születtek, hogy együtt énekelje a gyülekezet.” Mondja Kristóf Réka operaénekesnő, akinek részvételével rendkívüli istentiszteletre várják, felekezettől függetlenül, a békét óhajtókat, március 13-án, vasárnap délelőtt tíz órakor, a református templomban. „Hiszek a közös ima erejében, a békéért szeretnék énekelni. Nem foglalok állást a háború ügyében. Békét szeretnék! Mert nem lehet semmi olyan fontos, hogy emberéletek múljanak el miatta” – tette hozzá lapunknak az operaénekesnő. (bj)

(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Top