Sokan rákattantak a Kattancs fesztiválra

Egy újabb fesztivállal gazdagodott a régió közösségi palettája, ugyanis július közepén a Gúta Mezővárosi Életérzés PT, Gúta város önkormányzata, a Gazda polgári társulás, a városi kulturális bizottság, valamint a Vízimalom természetvédelmi polgári társulás jóvoltából egy a maga nemében különleges fesztivált alkottak, mely remélhetőleg beivódik a köztudatba.

Pikáli Róbert ötletgazda Samu István főszervezővel közösen úgy döntöttek megszervezik ezt az egyedülálló eseményt, mely Gúta ételkülönlegességének szerez ismertséget. A paprikás kattancsról, a már gútaikumnak számító hajtoványról van szó. A rendezvény iránt óriási volt az érdeklődés. Jöttek Magyarországról és számos más országból is, így például még Kanada is képviseltette magát. A közel 2000 ember remekül érezte magát, hiszen a jelenlevők árgus szemekkel kísérhették figyelemmel a kattancs elkészítését, melyre 10 női csapat vállakozott.

kattancs

Tudvalevő, hogy a paprikás kattancs karrierje úgy 200 évvel ezelőtt kezdődött, és azokban az időkben főleg a paraszti gasztronómia különlegessége volt. Természetesen a főszereplőn kívül számos más program is színesítette a rendezvényt. Így akadt kóstolási lehetőség is a hagyományos gútai finomságokból. Többek között a „Minigasztró“-ban, ahol egytálételek sokasága várta az érdeklődőket. Természetesen, mint ahogy ilyen fesztiválon az lenni szokott, más programokkal is bővült a már amúgy is gazdag kínálat.

Délelőttől kezdődően borkóstolás zajlott egészen estig a magyarországi és szlovákiai minőségi pincészetek kiváló boraiból. Emellett kutyabemutató, látványpékség, Kattancsfeszt foci és jónéhány zenei fellépés is emelte az egyénként is magas színvonalat. Este Misák Viktória, a TAT Felvidék különdíjas fiatal énekes tehetsége mutatta be kellemes hangját, majd a budapesti Pódium Színpad műsora következett, s végül a zenei bummot a magyarországi Nordton zenekar szolgáltatta, ezután pedig hajnalig tartó buli vette kezdetét „Kattanjrá“ címmel.
Pikáli Róbert, Soóki Gábor és Samu István szervezők nagyon remélik, hogy gyökeret ver ez a fesztivál, és már az új dátumot is kitűzték a következő kattancs fesztiválra: 2017. július 1.

Pint Sándor

Top