Snoezelen-terápia Kolozsnémán

A Snoezelen szó hollandul nyugalmat, pihenést jelent. A módszert 1970 és 1975 között Jan Hulsegge és Ad Verhul dolgozta ki a hollandiai Hortenberg Intézetben értelmi fogyatékkal élők számára.

Ez a különleges módszer az utóbbi időkben egyre jobban terjed, alkalmazhatóságát igazolja, hogy a módszer egyszerre lehet terápiás és relaxációs jellegű.

A terápia elsődleges célja a pszichés alapfunkciók fejlesztése és aktivizálása. Egy ilyen jellegű relaxációs szoba kialakítására nyert pályázatot a kolozsnémai nyugdíjasotthon. A pályázat által az intézményt felszerelték víz-ággyal, masszázsfotellel, aromaterápiához szükséges párologtatóval, buborékhengerrel és maszírozó labdákkal. A Snoezelen-terápia egy ingeráradat, ami minden érzékszervünkre hatással van, így segít nemcsak tapasztalni, de relaxálni is.

Ennek a szobának a megnyitójára, valamint átadására augusztusban került sor Kolozsnémán, melyet összekötöttek egy nyílt nappal. Ez a nem mindennapi esemény alkalmat adott arra, hogy a falu lakosai is betekintést nyerhettek az otthon hétköznapi életébe. Az eseményt ingyenes cukor- és vérnyomásméréssel színesítették. Elmondható, hogy a nap folyamán minden látogató kellemesen, pozitívan érezte magát. Azóta már a nyugdíjasotthon lakói is élvezhetik a szoba minden tartozékát. Eddig csakis kellemes visszajelzéseket kapott a személyzet és remélik, hogy a továbbiakban is pozitív eredményeket érnek el az otthon lakóinál, és ezáltal hozzájárulhatnak majd a nyugdíjas éveik kellemesebbé tételéhez.

-pint-

Top