Sárkányeregető Fesztivál – jótékony céllal

Gúta/Örtény. Október 7-én élettel és sárkányokkal telt meg Örtény, az egykori gútai tanyavilághoz tartozó kis település. Neve nagy valószínűséggel idővel ugyanúgy megkopott volna, mint az arrafelé járó buszjáratok, ha öt évvel ezelőtt a Meseszép Polgári Társulás nem ott szervezi meg az első Sárkányeregető Fesztivált. Idén már közel háromszázötvenen jöttek össze, hogy nézzék, amint belekap a szél a színes sárkányokba, hogy aztán azok tekeregve, forogva kergetőzzenek egymással az égbolton.

A rendszerváltás előtt születetteknek még vannak emlékeik arról, hogy miként készültek otthon a papírsárkányok. Jó móka volt, hiszen magának a sárkánynak az elkészítéséhez sok minden nem kellett, elég volt pár hurkapálcika vagy vékony faág, csiriz esetleg ragasztó, erős madzag, újságpapír meg némi krepp, és már készen is volt. Felrepíteni, mert annak is megvan a maga technikája, már nehezebb volt. „Évekkel ezelőtt vettem két sárkányt. Egyet a gyerekemnek, egyet magamnak. Úgy gondoltam, jó kis közös program lesz. Aztán jött október, és a gyerekem azt mondta, szeretné, ha szerveznék neki egy születésnapi partyt. Ez a kívánság adta a „nulladik” apropóját” – mesélte Garay Anikó, a polgári társulás elnöke. Ekkor szembesült azzal, hogy ma már idegen a gyerekek számára a sárkányeregetés, zsákban futás, fára mászás… Így a fesztivál programjában ilyen, hagyományos tevékenységekre épülő versenyeket is beiktattak. Az ügyességi versenyek szervezői azonban nem csak a kicsikre gondoltak: az apukák például abban mérhették össze erejüket, hogy ki tudja leggyorsabban eltolni talicskán a gyermekét a célba. Garay Anikó, aki világéletében a sportok szerelmese volt, úgy gondolja, egy versenyen minden induló megérdemli az elismerést, ezért Örtényből minden résztvevő emlékéremmel térhet haza. „Ha százból egy gyerek vagy felnőtt kedvet kap a sportoláshoz, már megérte” – tette hozzá.

Az önkéntesek támogatásának köszönhetően pogácsától kezdve a zsíros kenyéren át a frissen sült tökmagig különböző finom falatok és egy hordónyi Kofola várta az éhes vándorokat. Gúta város támogatásának köszönhetően pedig tovább tudták bővíteni a „kikölcsönözhető” sárkányok számát. A rendezvényen minden becsületkassza alapon működött. „Minden évben jótékony célra ajánlottuk fel a bevételt, idén kóbor kutyák és macskák sterilizálását szeretnénk finanszírozni. Sajnos minden utcán élő macskának nem tudunk biztonságos otthont nyújtani, ezért ivartalanítás után, ha nem sikerül új gazdát találni számukra, visszaengedjük őket az utcára. A cél, hogy ne szaporodjanak tovább, mert már így is több a gazdátlan állat, mint a potenciális örökbefogadó. Nagyon fontos lenne, hogy az emberek végre felelősségteljesen viszonyuljanak a családi kedvencekhez is, mert az nem megoldás, hogy ha megunják kiteszik őket, az állatvédők meg oldják meg ahogy tudják a sorsukat. Egy kutya vagy macska vállalása nem egy hónapra, egy évre szól, hanem tizenkét-tizenöt évre. Jó lenne, ha ezt mindenki tudatosítaná, mielőtt magához vesz egy társállatot” – mondja Garay Anikó, aki jelenleg is tíz kutyáról és számos macskáról gondoskodik.

Mindazok tehát, akik részt vettek az V. Örtényi Sárkányeregető Fesztiválon, nem csupán élményekkel telve indulhattak haza, hanem azzal a jóleső érzéssel is, hogy ha akár csak egy kávé árával is, de segíthették a kidobott árva állatok sorsának jobbra fordulását.

JN.

Top