Rosszul szerepelt Komárom

KOMÁROM/GÚTA. Kifejezetten rosszul szerepeltek a dél-szlovákiai városok az átláthatóság terén, legalábbis a Transparency International Slovensko (TIS) rangsora szerint. Járásunkból Gúta viszonylag jó eredményt ért el, Komárom viszont csak a Top 100-as lista 89. helyén kullog.

Az átlátható, korrupciómentes közéletért küzdő TIS az ország 100 legnépesebb városát vette górcső alá. Többek között megvizsgálták az önkormányzatok által kiadott tájékoztatások gyakoriságát, az önkormányzat hivatalos weboldalának színvonalát, a korrupcióellenes intézkedések hatékonyságát. Az értékelés során elsősorban a honlapon közölt információkra, másodsorban a TIS kérdéseire adott válaszokra támaszkodtak.

A felmérés célja elsősorban az önkormányzatok képviselőinek és alkalmazottainak motiválása volt, hogy minél átláthatóbban végezzék munkájukat, és a lehető legtöbb információt nyújtsák az adott város lakóinak. Ez is egy módja annak, hogy a helyi önkormányzat fellendüljön, a nagyobb átláthatóság elősegítheti a beruházások számának növekedését, közvetve pedig a lakosság életszínvonalának javulását is – írják a honlapon.

Top 100-as lista első felében csak egy-két dél-szlovákiai város akad, s csupán egyetlen olyan, ahol a lakosság többsége magyar, mégpedig Gúta. Járásunk második legnagyobb városa a 37. helyen végzett. A magyar többségű városok többsége viszont a rangsor utolsó harmadába került. Dunaszerdahely például a 74-ik, Nagymegyer 80-ik, Somorja 84-ik, Érsekújvár 87-ik, Nagykapos 88-ik, míg Komárom csak 89-ik. Párkány az utolsó előtti, 99. helyen végzett.

open door 1

Komárom két területen kapott egész jó értékelést. A város jól teljesített az információhoz való hozzáférés terén, a városi hivatal gyorsan reagált a Transparency kérvényeire. A területrendezéssel és az építésügyi hivatallal kapcsolatban elérhető információk is viszonylag rendben vannak, ám hiányosság, hogy nincs lehetőség az ilyen jellegű kérvények elektronikus benyújtására.

A 11 vizsgált kategória többségében viszont gyengén szerepelt Komárom. A legnagyobb hiányosság a támogatásokról és pályázatokról való tájékoztatást terén, továbbá a személyzeti kérdéseknél látható. A Transparency többek között felrója a városnak, hogy a támogatásokról döntő bizottságok ülései nem nyilvánosak, hogy a város honlapján átlátható formában nem tájékoztat a támogatások odaítéléséről, sem arról, hogy milyen értékelést kapott egy-egy támogatásban részesülő projekt. Rámutatnak arra is, hogy a hivatal nem minden esetben hirdette meg az egyes betöltetlen állásokat például a szakelőadói pozícióra, s a hivatalnokok kiválasztásának folyamatáról gyakorlatilag semmilyen tájékoztatást nem nyújt a weboldalán. Mivel a városnak nincs elfogadott etikai kódexe – sem a választott tisztviselők, sem a hivatal alkalmazottai részére –, továbbá sem a polgármester, sem a képviselők vagyonbevallása nincs nyilvánosságra hozva a neten, Komárom nagyon gyenge osztályzatot kapott az etika és összeférhetetlenség kategóriában is. Két évvel ezelőtt a város még a 35. helyen állt az összesített rangsorban.

Novák Tamás komáromi alpolgármester a közösségi oldalon fűzött néhány megjegyzést az átláthatósági rangsorhoz. Megemlítette, a testületi határozatokon keresztül minden vagyonátruházás megtalálható a város honlapján, s a határozatokhoz csatolva megnézhető az ingatlan leírása, rajza, fotója is, nemcsak a bérbeadás vagy eladás összege. Ugyanakkor azt elismerte, ezeket az adatokat külön alkönyvtárban, az emberek számára átláthatóbb módon is nyilvánosságra lehetne hozni. „Az E-Önkormányzat menüpont alatt pontosan azt kapják meg a polgárok, mint a képviselők, ugyanazon időben, a testületi ülés előtti pénteken“ – kommentált az alpolgármester.

Gúta városa – Komárommal ellentétben – kifejezetten jó értékelést kapott az etika és összeférhetetlenség kategóriában, továbbá a pályázatok és pénzügyi támogatások átláthatósága terén sem szerepelt rosszul. Ezzel szemben itt is komoly hiányosságok vannak a személyzeti kérdések átláthatósága terén, továbbá a városi tulajdon eladása vagy bérbeadása kapcsán nyújtott tájékoztatásnál. Ezzel együtt Gúta kimagaslóan szerepelt a dél-szlovákiai városokhoz viszonyítva.

Ógyallát nem vizsgálták a felmérés során.

(csá)

Top