Problémamentesen zajlott a tömeges szűrésEddig rendben zajlott az antigénes gyorsteszttel megvalósuló tömeges koronavírus-szűrés. Egyelőre kérdés, hogy a Komáromi járásban szükség lesz-e második fordulóra – a részeredmények szerint valószínűleg igen.

Múlt hétfőn kezdődött, a hétvégén csúcsosodott ki, és keddig – január 26-ig – tart az újabb országos tesztelés Szlovákiában. Bár a kormány részéről ismét kommunikációs káosz jellemezte ennek bejelentését, a tesztelés eddig mégis viszonylag zökkenőmentesen zajlott.

Hivatalosan ugyan már január 18-tól indult az országos tesztelés, de az önkormányzatok alapvetően a hétvégére – január 23-24-re – időzítették a tömeges tesztelés lebonyolítását, annál is inkább, mert ennek megszervezése nem megy egyik pillanatról a másikra.

Járási szinten a Komáromi Járási Hivatal koordinálta a tesztelés menetét. Banai Tóth Pál járási elöljáró kérdésünkre elmondta, 36 településen, összesen 87 mintavételi ponton zajlott tesztelés a hétvégén a Komáromi járásban, csak 5 kisközségben nem nyitottak tesztállomást – ez utóbbi helyeken a lakosok egy-egy szomszédos faluban teszteltethették le magukat. „Fennakadások nélkül, gyakorlatilag problémamentesen sikerült lebonyolítani a hétvégi tömeges szűrést a járásban“ – hangsúlyozta a járási hivatal elöljárója.

Komáromban simán ment

Komáromban a munkanapokon az eddig is működő három tesztelési ponton végeztek antigéntesztet koronavírusra. Szombattól viszont 28-at nyitottak meg összesen 15 helyszínen – egy kivétellel ugyanazokon a helyeken végeztek antigéntesztelést, ahol tavaly ősszel is. Bár eleinte arról volt szó, a lakosok nem foglalhatnak időpontot online, végül a város mégis megoldotta ezt egy egyszerű, ráadásul kétnyelvű applikációval. Összesen 8 mintavételi ponton fogadták az előzetesen bejelentkezőket. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a legtöbb helyszínen egyáltalán nem alakultak ki sorok, csak néhány tesztállomáson fordult elő, hogy legfeljebb 30 percet várakozni kellett. Az első nap tapasztalatai alapján vasárnap már nem is nyitott meg az összes mintavételi pont, és mint kiderült, nem is volt rá szükség, ugyanis már sehol nem kellett várakozni a szűrésre. Komáromban egyébként a teszt eredményéről szóló tanúsítvány is kétnyelvű volt.

Komáromban a hétvégén – önkormányzati szervezésben – 11 602 személyt teszteltek le koronavírusra, összesen 191 embernél zárult pozitív eredménnyel a vizsgálat. Ez 1,65 százalékos fertőzöttségi arányt jelent.

Járásunk második legnagyobb városában, Gútán szombaton és vasárnap összesen 4578 ember teszteltette le magát, közölük 57-en bizonyultak fertőzöttnek – azaz a szűrésen résztvevők 1,24 százaléka. Ógyallán 3283 tesztet végeztek két nap alatt, 55 zárult pozitív eredménnyel, ami 1,68 százalékos fertőzöttségi arányt jelent. Járásunk legfiatalabb városában, Naszvadon négy nap alatt 2339 személyt szűrtek, 20 pozitív esetet találtak, ami 0,86 százalékos fertőzöttségi mutatónak felel meg.

Csütörtöktől vasárnapig öszesen 45 240 tesztet végeztek az önkormányzatok a Komáromi járásban. Az antigénteszt 657 esetben mutatott pozitív eredményt, ami 1,45 százalékos fertőzöttségi arány.

Melyik járásban lesz második kör?

A fertőzöttségi arány azonban önmagában semmit nem jelent majd abban a tekintetben, hogy lesz-e újabb tömeges tesztelés a Komáromi járásban. Jelen állás szerint ugyanis nem a konkrét arányszám alapján döntenek arról, hogy hol rendelnek el újabb tesztelést, hanem az összes járást egy fertőzöttségi rangsorba sorolják. A fertőzöttebb 37 járásban lesz második tömeges tesztelés, a kevésbé fertőzött 36 járásban pedig nem lesz – tehát nem egy konkrét fertőzöttségi mutatóhoz viszonyítanak.

A járások fertőzöttségi sorrendje leghamarabb kedden késő este válhat véglegessé, hiszen hivatalosan ekkor zárul a 9 napon át tartó országos tesztelés. Az előzetes adatok szerint a Komáromi járás a fertőzöttebbek közé tartozik majd, így reális az esély, hogy újabb tömeges tesztelés lesz régiónkban.

Egyelőre az sem teljesen biztos, hogy mikor kerülhet sor a második tömeges tesztelésre. Eddig ennek időpontját február 6-7-re tették, ám egyes háttérinformációk szerint már ezen a hétvégén, tehát január 30-31-én megrendezhetik az érintett régiókban.

A kijárási korlátozások – jelenlegi információk szerint – február 3-tól csak a fertőzöttebb 37 járásban maradnak hatályosak.

Oltási menetrend

Marek Krajčí egészségügy-miniszter pénteki tájékoztatása szerint Szlovákiában eddig közel 90 ezer személyt oltottak be koronavírus elleni vakcinával. Jelenleg az oltási menetrend 2. fázisa zajlik, azaz megkezdődött a 85 év felettiek vakcinázása. Csak azok jelentkezhetnek oltásra, akik a már megnyitott fázisok egyikébe tartoznak – tehát e pillanatban az első két kategóriába tartozók. Az oltásra jogosultak sorrendje a következőképpen néz ki:

1. fázis: egészségügyi dolgozók, orvostanhallgatók, fertőzöttekkel kapcsolatban lévő egyházi személyek, az idősotthonok lakói és alkalmazottai, a mintavételi pontok dolgozói, valamint néhány súlyos beteg.

2. fázis: 85 év felettiek.

3. fázis: 75 év felettiek.

4. fázis: 65 év felettiek.

5. fázis: krónikus betegek súlyos megbetegedéssel.

6. fázis: krónikus betegek kevésbé súlyos megbetegedéssel.

7. fázis: 55 év feletti tanárok.

8. fázis: 55 év feletti korosztály.

9. fázis: az összes többi tanár.

10. fázis: a 45 év feletti korosztály.

11. fázis: a 18 és 45 év közötti korosztály.

Negatív teszt nélkül…

Aki a január 18-tól január 26-ig terjedő időszakban nem teszteltette le magát koronavírusra, tehát nem tud negatív Covid-tanúsítványt felmutatni, az szerdától, január 27-től már munkahelyére sem mehet be, és amennyiben a 15 évtől 65 évig terjedő korosztályba esik, a természetbe sem kirándulhat. Ugyanakkor a korábban bevezetett kijárási tilalom alóli kivételek nagy többsége továbbra is hatályos, tehát friss negatív teszt nélkül is engedélyezettek a következők:

  • Az alapellátást biztosító üzletek felkeresése – élelmiszer, gyógyszer, egészségügyi eszközök, drogéria, állateledel beszerzése.
  • Orvos és más egészségügyi intézmény meglátogatása tervezett vagy halaszthatatlan kezelés céljából, beleértve rokon vagy más közelálló személy elkísérését.
  • Gyógyszertár, állatorvos felkeresése.
  • Tesztelőállomás felkeresése.
  • Kutyasétáltatás a lakhely 1 kilométeres körzetében.
  • Temetésen, keresztelőn és esküvőn való részvétel.
  • Rászoruló rokonról való gondoskodás.
  • Gyerek óvodába kísérése (illetve alsó tagozatos gyerek iskolába kísérése, ha megnyitnak az iskolák).
  • Állatokról való gondoskodás.

Csaba Ádám

(Cikkünk az eheti Deltában jelent meg.)

Top